Znepokojivé informace z války o Donbas: Možná malují čerta na zeď, ale jsou to zajímavé podrobnosti

28.05.2015 17:42

Ruská armáda shromažďuje jednotky na hranici s Ukrajinou, uvedla agentura Reuters. Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg potvrdil na think tanku ve Washingtonu, že Rusko rozmístilo na 250 letadel a 700 kusů těžkého vojenského vybavení na hranicích s Ukrajinou jako součást vojenského cvičení. Informovala o tom agentura Reuters.

Znepokojivé informace z války o Donbas: Možná malují čerta na zeď, ale jsou to zajímavé podrobnosti
Foto: thinkstockphotos.com
Popisek: Přeprava tanku, ilustrační foto

Tanky, transportéry a těžká artilerie v třikrát takovém počtu jako v březnu tohoto roku. A denně vlakem přijíždějí stále další. Automobilům chybějí poznávací značky a vojákům zas insignie, podobně jak tomu bylo u proruských jednotek na východě Ukrajiny při poslední Ruskem nepřiznané invazi.

K té došlo minulý srpen, kdy jednotky zbavené veškerých poznávacích znamení a insignií překročily ukrajinské hranice. A i když v únoru podepsaly všechny strany konfliktu dohodu o klidu zbraní, boje a přestřelky mezi ukrajinskými vládními jednotkami a separatisty stále probíhají, například nedaleko Mariupolu.

Tak to nyní vypadá třicet kilometrů od ukrajinských hranic na kuzminském vojenském cvičišti. Rusko se prozatím nijak nevyjadřuje, je však důležité zmínit, že prašnou cestu ze cvičiště směrem k hranicím nedávno někdo opravil. Doprava těžké techniky je tedy jednodušší. A na konci této cesty je pak Luhansk, tedy region kontrolovaný separatisty.

Celý text zde

Nedávno se vojenský velitel NATO, generál Philip Breedlove, vyjádřil, že „věří tomu, že separatisté využívají dohody o klidu zbraní k přípravě nové ofenzívy“. Moskva se tímto krokem možná snaží přimět Ukrajinu ke sjednání lepších politických podmínek i přes příměří.

Generální tajemník NATO Stoltenberg však Rusko neosočil z využívání této přehlídky jako zástěrky pro budoucí invazi.

Existuje stále ještě možnost, že nejde o přípravu invaze, pouze o prostředky k zastrašení současné ukrajinské vlády. Udržovat ji v nejistotě, zda Rusko zaútočí či nikoliv, může být součástí psychologického boje určeného právě k destabilizaci Ukrajiny.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: spa

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…