Zoufalci, katastrofa, krach. Poslední hřebíček do rakve EU. V Bruselu se naprosto vážně hovoří o rozpadu Unie kvůli nezvládání uprchlíků a toto nám řekli Babiš, Bělobrádek, Gazdík či Kalousek

20.01.2016 16:06

Předseda Evropské rady Donald Tusk v europarlamentu v úterý řekl, že EU má jen dva měsíce na to, aby dostala pod kontrolu uprchlickou krizi, a že EU jako politický projekt selže, pokud nedokáže chránit své vnější hranice. A předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker 15. ledna uvedl, že rozhodnutí některých států nepřijmout část uprchlíků není možné a že ho unavuje kritika na adresu EU a EK, které prý pro řešení uprchlické krize udělaly, co šlo. Bez Schengenu podle něj nemají smysl euro ani společný trh. Co na to říká česká politická reprezentace?

Zoufalci, katastrofa, krach. Poslední hřebíček do rakve EU. V Bruselu se naprosto vážně hovoří o rozpadu Unie kvůli nezvládání uprchlíků a toto nám řekli Babiš, Bělobrádek, Gazdík či Kalousek
Foto: Lukáš Petřík
Popisek: Vypískání vlajky EU

„Nemáme více než dva měsíce, abychom to dostali pod kontrolu,“ řekl Tusk podle ČTK. Dodal také, že Evropská unie jako politický projekt selže, pokud nedokáže chránit své vnější hranice.

Rozhodnutí nepřijmout část uprchlíků, k němuž se státy Evropské unie zavázaly, „není prostě možné“. Na tiskové konferenci to řekl předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker. „Trochu už mě unavuje neustálá kritika (na adresu) komise a EU za to, že se údajně neudělalo dost. Komise udělala všechno, co ve velmi složitých podmínkách šlo,“ zastal se svého úřadu podle ČT24 Juncker.

Bez svobody cestovat podle něj nedávají smysl ani společná evropská měna a vnitřní unijní trh. „Pokud se někdo rozhodne zlikvidovat Schengen, pak jednotný trh končí také,“ řekl šéf komise.

Je čas na referendum o vystoupení z EU

ParlamentníListy.cz se dotázaly českých politiků, co si myslí o prohlášení Tuska a Junckera. Většina politiků souhlasí s Tuskem a většina kritizuje Junckera za impotenci EU problém řešit.

Premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka, první místopředseda ČSSD a ministr vnitra Milan Chovanec ani místopředseda ČSSD a ministr zahraničí Lubomír Zaorálek mající problematiku v kompetenci na dotaz neodpověděli.

„Pan Tusk má pravdu. V dubnu budeme v uvozovkách slavit první výročí toho nesmyslu pana Junckera, kdy vymyslel kvóty na přerozdělování uprchlíků. Takže s panem Tuskem určitě souhlasím, a pokud se to nevyřeší do konce března, bude to katastrofa,“ řekl ParlamentnímListům.cz první vicepremiér, ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš.

„Pan Juncker podle mě totálně selhal. Že ho to unavuje, to se mu nedivím. Já souhlasím, že bez Schengenu nemají smysl euro ani společný trh, ale v tom případě měl pan Juncker ubránit vnější hranici Schengenu a měl udělat stejně hlídanou hranici Schengenu, jako mají Poláci, Slováci a Maďaři. Tu hranici je třeba uzavřít stejným způsobem, jako to mají Poláci, Slováci a Maďaři. Mluvit jenom o zvýšení ochrany hranic a snížení počtu uprchlíků je nesmysl. Máme mluvit o zastavení přílivu uprchlíků a o tom, že všude má být funkční schengenská hranice jako v těch státech, které jsem jmenoval. Od začátku minulého roku se neudělalo nic. Hotspoty nefungují, pašeráky nikdo nehoní, takže v EU totálně selhali a teď dávají Turecku prachy a říkají mu, aby to vyřešilo za ně. Tak dobře, ale aby to fungovalo. Je třeba jednat okamžitě. Je to krize, je to jako povodeň,“ dodal Andrej Babiš.

„Myslím si, že si to budeme muset společně vyříkat na summitu lídrů EPP,“ reagoval předseda KDU-ČSL a vicepremiér Pavel Bělobrádek. Tuskova polská Občanská platforma i Junckerova lucemburská Sociálně křesťanská strana jsou totiž členy Evropské lidové strany (EPP).

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Předseda KSČM Vojtěch Filip ani nikdo z vedení strany na dotaz nereagoval.

„Myslím, že teď už je pět minut po dvanácté. Ochrana vnějších hranic je nutná, v tom s Donaldem Tuskem souhlasím. K poznámkám pana Junckera: místo kritiky těch, kteří odmítají kvóty, bych čekal kritiku německé politiky uskutečňované bez konzultace s ostatními,“ reagoval místopředseda Poslanecké sněmovny a úřadující předseda STAN Petr Gazdík.

„Je to reálné bití na poplach a myslím si, že Česká republika patří mezi země, v jejímž maximálním zájmu je udržet schengenský prostor. Málokdo si dokáže asi představit, jakou by to znamenalo hospodářskou katastrofu a ztrátu pracovních míst, kdyby schengenský prostor skončil. To bych chtěl říct na adresu těch, kteří by nejraději chtěli stavět plot na našich hranicích již dnes. Řešme ten problém racionálně. Nevítám vítání, ale také odmítám zásadní odmítání. Naší prioritou musí být maximálně zajistit bezpečnost občanů České republiky a také udržet schengenský prostor, protože rozpademm schengenského prostoru by se poměrně výrazně snížila naše životní úroveň,“ řekl redakci předseda TOP 09 a poslanec Miroslav Kalousek.

„Evropská unie jako politický projekt dávno selhala nejen proto, že nedokázala ochránit své hranice. Ostatně hranice nedokáže ochránit ani v příštím roce, a proto si musíme ochránit my své hranice vlastní. Od Junckera je to nůž na krk. Buďto začněte přijímat prostřednictvím kvót desetitisíce nelegálních imigrantů, nebo bude zle. EU s námi přestala úplně mluvit jako se suverénním partnerem, ale chce nám jen diktovat. Je čas na referendum o vystoupení z EU,“ říká předseda Úsvitu Miroslav Lidinský.

„Jsou to trochu hysterická prohlášení a bohužel jsou výsledkem nerozhodnosti a podivných nepromyšlených návrhů Evropské komise. Zbytečně vybabraný čas při prosazování nesmyslných kvót. Již delší dobu se pan předseda Juncker alibisticky vymlouvá na členské země. Velmi chybí razantní rozhodnutí jednoznačně bránící vnější hranici EU,“ říká místopředseda ODS a europoslanec Evžen Tošenovský.

EU zkrátka nemá šanci, hroutí se

„Data, ze kterých Donald Tusk vychází, mi známa nejsou, a tudíž se k tomu vyjádřit nemohu. Pana Junckera chápu,“ odpověděl čestný předseda TOP 09 a předseda sněmovního zahraničního výboru Karel Schwarzenberg.

„Dosud nejsilnější prohlášení vrcholného představitele EU ukazuje bezradnost a neschopnost nynější evropské reprezentace, která jen fakticky přihlíží, namísto reálných kroků a řešení migrační krize. Hrobníci Evropské unie, bohužel,“ reagoval na Tuska předseda Asociace krajů a jihomoravský hejtman Michal Hašek.

„Tak takové nejapné výmluvy bych pochopil, kdyby oba pánové přistáli z Marsu, seznámili se situací a vyjádřili se tak, jak se teď vyjádřili. Problém je ten, že právě zejména oni dva jsou za současný stav rozpadající se Unie osobně zodpovědní. A to, že neudělali vůbec nic a najednou se jakoby probudili ze sna, potvrzuje, že EU zkrátka nemá šanci, protože její lídři nejsou schopni ji řídit. Jsou obklopeni luxusem, štáby sluhů a přisluhovačů s neskutečným materiálním zabezpečením a jsou naprosto odtrženi od lidí,“ říká předseda SPO a senátor Jan Veleba.

„Je třeba opustit postupy, které nic neřešily, ale naopak situaci zhoršily. Jakékoli vyhrožování či vyčítání ze strany představitelů EU odmítám,“ uvedl místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Antonín Seďa.

„EU jako politický projekt a Schengen jako projekt společné ochrany hranic už dávno bezprecedentně selhaly. Tak jako pana Junckera i nás už unavuje bezvýsledná kritika katastrofálních postojů jeho eurovlády. Tahle parta žije zřejmě na jiném kontinentě, když stále nevidí nebezpečí, do kterého celou Evropu zavlekli. Je to katastrofální zločin a blbost evropských elit a bude to stát nejen mnoho peněz, ale i životů a bolesti. Tihle gauneři z vedení Evropské komise a národních vlád za to nesou přímou odpovědnost, protože tolerovali a iniciovali flagrantní porušování všech smluv a pravidel přijímáním nelegálních migrantů, a to po dlouhá léta, aniž by udělali cokoli pro ochranu a respektování hranic. Vymysleli jen přerozdělování migrantů, což ještě víc nepřátelské migranty podnítilo k nelegálnímu překračování hranic,“ uvedl předseda SPD a poslanec Tomio Okamura.   

Předseda Svobodných a europoslanec Petr Mach na dotaz nereagoval.

„Evropská unie funguje jako ekonomický projekt, jako zóna volného obchodu. Jako politický projekt selhala už dávno. Není schopna vyřešit ani odchod Řecka, ani odchod Británie, ani imigrační krizi, ani ochranu vnějších hranic. Jediné, co prosadila, jsou nesmyslné kvóty. Nikdo nemůže věřit, že se za dva měsíce něco změní. Pro Českou republiku to znamená postarat se především sama o sebe, ochránit své hranice a nepřijímat uprchlíky. A slova Junckera jsou jen slova zoufalce, kterému se hroutí všechno pod rukama a není schopen s tím nic dělat,“ říká předseda poslaneckého klubu Úsvitu Marek Černoch.

„S panem Tuskem naprosto souhlasím, je nezbytné situaci řešit co nejrychleji s nasazením dostatečných finančních a personálních zdrojů. Podle mého názoru se pan Juncker mýlí, v krizi jsme díky pomalé reakci evropských zemí a dlouhodobě nezodpovědnému přístupu k migraci některých z nich,“ upozorňuje místopředsedkyně TOP 09 a poslankyně Helena Langšádlová.

Svádění viny na druhé

„Pokud jde o pana Junckera, cítí-li se unaven, ať si jde odpočinout. Nejlépe natrvalo do důchodu,“ reagoval europoslanec a člen předsednictva ODS Jan Zahradil.

„EU totálně selhala. Schengen je de facto před rozpadem a jen rychlá společná opatření, na kterých se dohodnou jednotlivé státy, mohou ještě možná Schengen zachránit. EU vznikla z potřeby chránit nejen ekonomické zájmy členských zemí, ale především vzhledem k nutnosti bezpečnosti a stability v Evropě. Stala se z ní však byrokratická instituce, která není schopná včas analyzovat nebezpečí, která hrozí jejím občanům a nyní si se situací neví rady. Zkreslováním, bagatelizováním či pozdním informováním pak jde proti svým občanům,“ míní předseda Soukromíků Petr Bajer.

„Ano, vnější hranice EU je nutné dostat co nejrychleji pod kontrolu, každým dnem se ohrožení Evropské unie a jejích hodnot zvyšuje a každá další prodleva bude stát velké množství prostředků, a to nejen finančních. Kritika evropských ústředních orgánů je zcela na místě, to, co se v Evropě v souvislosti s migrací nyní děje, jde zejména na ‚jejich účet‘. Pánové a dámy z Bruselu jaksi zapomínají na fakt, že k jejich politicky výlučným postům, bohatě honorovaným, patří i zvýšená politická odpovědnost. Rozhodování bez citlivého vnímání zpětné vazby od občanů již podrazilo nohy mnohým politikům odtrženým jejich rozhodováním od aktuální reality,“ říká poslanec KSČM Jiří Valenta.

„Ať už jsou příčiny jakékoli, migrační krize se přelévá do krize EU. Nejmenší problém je únava Junckera, tu může překonat snadno svým odstoupením z funkce. Vyřešit další problémy bude mnohem složitější,“ míní europoslanec ČSSD Jan Keller.

„Donald Tusk prostě varuje před tím, že s jarním oteplením se uprchlická vlna znovu rozpohybuje a v nahotě se ukáže, že se nic nezměnilo a opatření nefungují nebo neexistují. Což jen dále sníží důvěru v Evropskou komisi v národních státech, které budou o to více přijímat svá vlastní opatření. Jean-Claude Juncker jen sváděním viny na druhé odvádí pozornost od neakceschopnosti Unie jako celku. Ta není schopna rozhodnutí, která jsou pro ni tabu. Není-li například Řecko schopné ochránit svou vnější hranici, musí být vyřazeno ze Schengenu a ten musí ‚začínat‘ na první skutečně funkční hranici,“ míní poslanec ODS Martin Novotný.

„Je dobré, nikoliv ‚velmi dobré‘, či dokonce ‚výborné‘ vyjádření Tuska, kterého asi tlačí do ‚prozření‘ jeho polský národ a vedení Polské republiky. Takové prohlášení však mělo zaznít před rokem, když teď už je pozdě. Toho druhého nemá význam jakkoliv komentovat,“ reagoval senátor Miroslav Antl.

Čas keců minul

„Myslím, že nastal čas dát orgánům EU najevo, že čas keců minul, a pokud nezačnou konat, Schengen je mrtev. Bude to škoda. Vždy jsem volný pohyb považoval za obrovskou výhodu,“ odpověděl poslanec ČSSD Stanislav Huml.

Europoslanec KSČM Miloslav Ransdorf si myslí, že lhůta na zvládnutí problému je skutečně krátká. Juncker má podle něj pravdu v tom, že podmínkou, aby mohlo fungovat euro, je Schengen. „Jakmile zkrachuje Schengen, dříve či později zkrachuje euro. Ani jeden z nich ale neřekl, že Evropská komise selhává jako nástroj manažování evropského projektu. Jsou to lidé bez vůle a vize. V důsledku toho vše krachuje. Zkrachovala lisabonská strategie, krachuje Evropa 2020. Ani jednu věc nedotáhnout do konce. To je parodie na plánování. Jsou samé akční cíle vycházející z legislativních záměrů, ale neděje se nic. Juncker nevidí žádné pochybení ze strany eurokomise. Chybí jakákoli sebekritika,“ řekl Ransdorf.

„Předseda Evropské komise Juncker musí být slepý a hluchý nebo mdlého rozumu. Pokud kormidelník Evropské komise nevidí, že tu eurokocábku vede na skaliska, je to špatné. V podpalubí už to víme dávno. Evropa s jinými pravidly Schengenu by fungovat mohla, ovšem bez Junckerů, Schulzů, Mogheriniových a jiných postižených slepotou, hluchotou a ztrátou schopnosti vnímat a rozmýšlet. Naopak, obzvláště společný (avšak spravedlivý!) trh by velký význam měl. S názorem, že na řešení migrační krize (proč se pořád píše jen o menšinových uprchlících?) zbývá už jen velmi málo času, plně souhlasím. Měli bychom velmi zpozornět – hlavně naše vláda, že Donald Tusk to vidí už jen na dva měsíce. Ale naše koalice má času pořád dost. Dost už toho mají ale i naši občané. Výroky J. C. Junckera jsou tím nejpádnějším důvodem, abychom se nad svým setrváním v EU (a případně za jakých podmínek) opravdu vážně nejen zamysleli,“ uvedl místopředseda Úsvitu a poslanec Karel Fiedler.

„Domnívám se, že by neuškodilo, kdyby se pánové ve svých prohlášeních mírnili a namísto strašení přistoupili k dialogu. Jako by nestačilo, že máme nůž na krku od Turecka a britské vlády. Tusk a Juncker mají svůj díl viny na současné situaci a razance jejich výroků na tom nic nemění. Situaci je ovšem třeba vyřešit co nejdříve, avšak nikoliv siláckými řečmi či svalováním viny na ostatní. Evropská unie potřebuje členské státy a členské státy potřebují celoevropské řešení migrační krize,“ míní europoslankyně KSČM Kateřina Konečná.

Nevěstí to nic dobrého o budoucnosti Evropy

Podle senátora ČSSD Petra Gawlase jsou obavy Donalda Tuska oprávněné. „EU opravdu nemá v otázce řešení uprchlické krize času na zbyt. Příliš mnoho se ho promrhalo prázdnými prohlášeními a aktivitami, které nikam nevedly. Pokud EU nedokáže v první řadě účinně ochránit společné hranice, selže v jednom ze svých základních úkolů. Státy, které neumějí evropskou hranici střežit, nemají v EU co dělat. Junckerovo prohlášení naopak považuji za mlácení prázdné slámy. Kvóty jsou v praxi nerealizovatelný nesmysl, který se mohl narodit pouze v hlavě typického evropského byrokrata odtrženého od každodenní reality. Trvání na jejich realizaci bohužel nevěstí o schopnostech rozumného uvažování některých politiků, a tím o budoucnosti Evropy nic dobrého,“ vysvětluje Gawlas.

„Dva měsíce je podle mě dost optimistický odhad. Spíš bych řekl, že to EU měla řešit hned na začátku, a obávám se, že teď už je pozdě – alespoň pro některé státy. Česko je na tom ještě relativně dobře a my musíme prioritně udělat vše, aby to tak zůstalo – včetně přípravy ochrany národní hranice, jak opakovaně žádá Úsvit-NK. Schengen se díky neschopnosti Řecka chránit vnější hranici a následným opatřením například Maďarska hroutí už teď a přijetí eura by nám teď přineslo více škody než užitku. Společný trh může, myslím, klidně fungovat i bez toho. Stačí jen chtít,“ říká místopředseda Úsvitu a poslanec Martin Lank.

„Nějak mi uniká, co všechno Evropská komise v migrační krizi udělala, tedy s výjimkou zavedení kvót. Jinak bude Evropská komise jenom byrokratickým orgánem. Pak je zbytečná. Nebo jde o vládu EU – pak by ovšem měla přestat jenom mluvit a začít něco dělat. Tím nemám na mysli svolávání různých diskusních skupin, ale bleskové vybudování společné armády či policie a aktivní střežení vnější hranice. Teď je přesně ten okamžik, kdy by měla Evropská komise obhájit svou existenci,“ míní poslanec ANO Matěj Fichtner.

„S panem Tuskem souhlasím. Pokud EU nedokáže ubránit svůj životní prostor, ujmou se toho členské země samy za sebe a bude to první krok k rozdělení Schengenu. Škoda že jako předseda Evropské rady dopustil, aby se nejvyšší orgány EU utápěly rok v planých debatách o kvótách. Na rozdíl od pana Junckera si myslím, že v uprchlické krizi Evropská komise ani EU neudělaly prakticky nic. Měly si vynutit dodržování schengenské smlouvy na Řecku a Itálii. Měly zbudovat záchytné kapacity k odbavení uprchlíků hned na hranicích. Všechny členské země by rády přispěly. Kolik těchto hotspotů dosud bylo zbudováno? Pan vrchní komisař může být unaven z oprávněné kritiky, ale hlavně musí konat. Evropské funkce už nejsou jen o hezkých řečech,“ míní člen předsednictva senátorského klubu ODS Jiří Oberfalzer.

Nátlak na státy, které si nepřejí diktát ve věci uprchlické krize

„Kladu si otázku ohledně kompetentnosti pana Junckera,“ reagoval poslanec ČSSD František Adámek.

Podle poslance ANO Pavla Šrámka Tusk i Juncker pod politickým tlakem začínají panikařit. „Důvodem je nekoncepční práce představitelů EU a nepochopení, že EU není superstát ani region, kde velcí diktují menším, je to unie svobodných zemí, které podepsaly dohody, a tyto dohody musejí dodržovat všichni, velcí i malí,“ dodal Šrámek.

„Myslím si, že EU nic neudělá, nic nezmění, takže ekonomičtí migranti budou přicházet v milionech do Evropy i nadále. Snad pomůžou volby v Německu, které jsou bohužel až v roce 2017. Juncker je mimo realitu, k němu se těžko vyjadřuje,“ říká senátor ODS Jaroslav Zeman.

„S panem Tuskem souhlasím. I když podle mého již EU právě jako politický projekt selhala. S panem Junckerem se zcela výjimečně shodnu. Pochopitelně však toliko ve druhé polovině vámi uvedené citace. Jinak by mi totiž vůbec nevadilo, kdyby mimo jiné spolu s paní Merkelovou nejen své funkce, ale i Evropu navždy opustili,“ uvedl poslanec ČSSD Jiří Koskuba.

„Myslím si, že oba začali chápat, že je již nutné udělat razantní řešení, a ne jen diskutovat nápady, které k ničemu nevedou,“ míní europoslanec KDU-ČSL Tomáš Zdechovský.

„Ochrana hranic EU měla být od začátku, stejně tak pod kontrolou uprchlická krize. Pan Juncker se mýlí, pro řešení krize neudělá Evropská komise nic,“ míní senátor ODS Jiří Burian.

„Toto prohlášení má znaky nátlaku na státy, které si nepřejí diktát ve věci uprchlické krize a uprchlíků. Beru tato prohlášení s velkou rezervou. Projekt EU je natolik závažný a dlouhodobý, že by neměla tato krize mít vliv na zásadní fungování Unie,“ říká poslanec za ANO Vlastimil Vozka.

Občané by rádi viděli rozpad EU

„EU jako politický projekt selhává již delší dobu a příčiny jsou jasné. Každá hra má svá pravidla. Pokud máte jako cyklista jezdit na cestě zásadně vpravo, někteří ale z důvodu, že mají větší nebo lepší kolo, si jezdí po silnici, jak chtějí, nemůže to jednou dopadnout jinak než havárií. To platí nejen v dopravě, ale obecně v každém spolku, instituci, svazu nebo unii států. Trpět porušování pravidel jde jen do té míry, pokud jejich porušování neohrožuje některé členy, či dokonce samotný systém, kde k porušování dochází. EU neporušuje své zásady jen ve věci Schengenu, jsou to i další oblasti. Neřízený příchod migrantů do EU je možná posledním hřebíčkem do rakve celé EU, ale rozhodně ne prvním,“ uvedl senátor Jozef Regec.

„Ekonomické znásilňování slabších států silnějšími je prokazatelné například na stavbě Jižního proudu. V Bulharsku se tím vyvolaly z vnějšku dokonce politická krize, mimořádné volby. Bulharsku bylo zakázáno, aby s Ruskem uzavřelo smlouvu o Jižním proudu, aby německé, rakouské a americké firmy si v klidu uzavřely smlouvy s Ruskem na stavbu plynovodu Severní proud II. EU se prokazatelně tak stala nástrojem prosazování korporativních zájmů na úkor členských zemí EU a nedivme se, že občané zemí, kteří se o faktický stav věci zajímají, by rádi již viděli rozpad celé EU,“ upozorňuje Regec.

„Prohlášení pana Junckera, že ‚rozhodnutí některých států nepřijímat uprchlíky není možné‘ a že ho unavuje kritika na adresu EU a EK, které prý pro řešení uprchlické krize udělaly co šlo, je důkazem, že pan Juncker nechápe, že nikdo nemá povinnost na pokyn jiného se poškozovat, nebo dokonce spáchat sebevraždu. Politické elity jednotlivých států jsou voleny svými občany, kteří jim dali důvěru ve volbách, a tak jsou povinni respektovat jejich názory, chránit je. Pokud si pan Juncker představuje fungování EU jako plnění diktátů tajtrlíky ze členských zemí, kteří ani nemají právo v Bruselu za svůj stát sdělit své rozhodnutí, pak právě tím pan Juncker dokazuje, že EU není již půdou pro svobodný rozvoj suverénních zemí, které si mají navzájem pomáhat, vytvářet podmínky pro svůj růst. Paní Merkelová si migranty pozvala, proto jich je nejvíce tam. Francie, Velká Británie, Španělsko, Portugalsko naučily ve svých koloniích domácí obyvatelstvo jazyk svých kolonistů, tak se logicky tlačí do zemí, kde jazyk ovládají. K nám nechtějí i z důvodů ekonomických, proto není sebemenší důvod je sem rozhodnutím Bruselu stěhovat,“ uzavřel senátor Regec.

Jozef Regec

  • PRO
  • Strana PRO Jihomoravský kraj
  • zastupitel městyse

Nedávné teroristické útoky v Paříži a sexuální lynčování žen v Německu je jen špičkou ledovce

„Elity a byrokraté EU svými výroky pouze potvrzují fakt, že se EU v souvislosti s nelegální migrační invazí ocitá v krizi a projevuje stále více svou politickou impotenci. Žádné povinné kvóty prosazované EK tuto hlubokou krizi nevyřeší, pouze prohloubí problém a vytvoří další napětí. Nelegální migrační vlně se mělo aktivně čelit od prvopočátku tohoto procesu, a to nejen důslednou ochranou vnější hranice Schengenu, ale především řešením neutěšené situace v problémových částech Středního a Blízkého východu. Místo toho však někteří lídři zemí EU otevřeli stavidla pro nelegální migranty a nyní se diví, jaké bezpečnostní problémy tento stav způsobil. Nedávné teroristické útoky v Paříži a sexuální lynčování žen v Německu je jen špičkou ledovce. Nyní se dostáváme do absurdní situace, kdy například někteří islámští duchovní vidí příčinu zmíněného sexuálního napadání v parfémech a oblečení obtěžovaných žen. Jejich slova lze vyložit tak, že kdyby ženy chodily zahaleny podle muslimských zvyků a příliš se neparfémovaly, arabští nelegální migranti by zřejmě neměly podnět k jejich napadení. A já se ptám, kam jsme se to v Evropě dostali? Chtějí migranti z islámského světa respektovat naši kulturu, nebo se máme přizpůsobovat my jim? To jsou otázky, o kterých je třeba debatovat,“ uvedl poslanec ČSSD Richard Dolejš.

„Zatím elity EU jen přihlížejí, jak není naše právo respektováno, a to již samotným nelegálním překračováním hranic. Přitom na bezpečnostní, sociální, kulturní a ekonomická rizika související s masovou nelegální migrační vlnou řada kompetentních autorit a států EU upozorňuje dlouhodobě. To nevylučuje vůli poskytovat válkou postiženým uprchlíkům humanitární a bezpečnostní pomoc, a to nejlépe v místech jejich domoviny. Pokud EU nezačne konečně urychleně migraci čelit a chránit své vnější hranice, skutečně hrozí zhroucení Schengenu a rozklížení EU. To není v zájmu ČR. Nicméně je důležité, abychom se i na tuto krizovou variantu připravili. V tomto ohledu vláda koná. Prioritou je však ochrana vnější hranice EU,“ dodal Richard Dolejš.

Tu pakáž naložit na lodě a letadla a odvézt je tam, odkud přišli

„Obávám se, že tato uprchlická krize, jak tu invazi nazývá, je invaze velmi dobře kýmsi řízená a bez skutečně razantních opatření i s odložením jakéhokoli soucitu ( přivší imgranti ho s námi nemají už dnes, jak ukazují nesčetná svědectví) ji nevyřešíme. Pan Tusk se zřejmě právě probudil. Kdyby spokojeně nespal, musel by vědět, že náš pan prezident po tom volá už nějaký čas a je za to skandalizován. Asi se k Donaldu Tuskovi nedoneslo, že už nejméně před půl rokem jsem se svou intervencí obracel na našeho ministra vnitra, abychom si chránili naše hranice. Tusk je zřejmě hluchý, že neslyší volání většiny občanů Evropy po ochraně schengenských hranic! Najednou přichází s objevnou myšlenkou smrtícího nebezpečí pro EU, nedokáže li si ochránit hranice. Napovím mu ještě jednou to, co delší dobu říkám. Nutnost tu pakáž, která se nám do Evropy již nacpala, ignoruje naše zákony a zvyklosti a co hůř, už dopředu říkají, že je nezajímají, že mají své, ostatně jejich řádění už ve všech státech EU to dokazuje, naložit na lodě a letadla a odvézt je tam, odkud přišli,“ uvedl senátor Jaroslav Doubrava.

„A Juncker? Tomu bychom měli říci: Byla to paní Markelová, která je sem s otevřenou náručí zvala, tak ať se o ně postará! Je jednoduché otevřít náruč a volat ´vítáme vás´, a pak je rozstrkat ostatním, a to i těm, kteří je nezvali, nevolali a nevítali! A jestliže podle něho bez Schengenu nemá smysl euro, EU ani společný trh, a to skutečně nemá, pak se musím ptát, jak je možné, že se hned na začátku invaze nezasazoval na ochranu jeho vnějších hranic! Hranic, které kvůli tomu, že si především Itálie a Řecko neplnilo svůj závazek a úkol, zůstaly otevřené. Jak je možné, že se nezajímal, proč hranici nechránili všemi prostředky a nechali hranice v podstatě nekryté a tolerovali příchod nekontrolovatelného množství lidí, ze kterých mají bobky i bezpečnostní složky států, jak přiznali i Němci. Proč se nezajímal, a asi ani nezajímá, o roli Turecka? Ostatně co tito hosté, kteří se pod záminkou útěku z válečných oblastí mají za lubem, ukázaly události v různých městech Evropy o Silvestra. Opravdu si myslím, že by se oba pánové měli, možná předčasně, probudit ze zimního spánku, podívat se na neradostnou realitu a velmi, velmi rychle jednat!“ Dodal Doubrava.

První vicepremiér, ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš Právu minulý týden řekl, že příliv uprchlíků do EU se musí zastavit úplně. Nemáme podle něj povinnost a v tuto chvíli nemůžeme vůbec nikoho přijímat. Musíme prý v první řadě zaručit bezpečnost našich občanů. Ptá se, proč by z bohatství evropských zemí tvořených po generace měli žít lidé bez vztahu k hostitelské zemi a kultuře – lidé, kteří představují bezpečnostní riziko a jejichž touhou není asimilace, ale rozvrat evropské kultury. Podle Babiše není možné, aby Evropané měli menší práva než přistěhovalci, a je vyloučeno, aby se přizpůsobovali uprchlíkům. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…