Zoufalí lidé utíkají před smrtí. A my máme co vracet, hájil Cyril Svoboda kvóty pro uprchlíky

13.05.2015 23:31

Ve středu večer v pořadu Události, komentáře to pořádně vřelo. Hosty první části, která se týkala kvót Evropské unie ohledně uprchlíků z nestabilních zemí, byli Cyril Svoboda (KDU-ČSL), Martin Kupka (ODS), Jana Hybášková z delegace EU V Iráku a Jakub Janda z think-tanku Evropské hodnoty.

Zoufalí lidé utíkají před smrtí. A my máme co vracet, hájil Cyril Svoboda kvóty pro uprchlíky
Foto: yadvasherm-org
Popisek: Přistěhovalci - ilustrační foto

Jako první se k problému, který v poslední době zvedá vlnu emocí u širší veřejnosti, vyjádřil bývalý předseda lidovců Cyril Svoboda, který je zastáncem těchto kvót. „Jsem zastáncem migračních kvót, a to ze tří důvodů. Zaprvé, když emigrovali kdysi lidé z Československa, tak nás také země přijímaly, takže máme co vracet. Zadruhé, zvykli jsme si, že dostáváme peníze, ale už tolik jich do společného chodu nedáváme. A zatřetí, Česká republika zvládne pět set uprchlíků,“ sdělil Svoboda své důvody pro podporu uprchlických kvót.

Proti tomu ostře vystoupil Martin Kupka z ODS. „Byť jsem z opozice, v tomto ohledu se shoduji s panem premiérem a vládou. Evropská unie nám nemá co nařizovat, kolik sem přijmeme lidí. Těch způsobů, jak pomoci, je určitě více,“ řekl svůj názor ke kvótám.

Negativní názor na kvóty měli i zbylí dva hosté pořadu, Jana Hybášková a Jakub Janda, které nejvíce trápí vysoké počty zoufalých utečenců, kteří utíkají před jistou smrtí, jež by je díky postupu Islámskému státu jistě čekala. „Máme tu v blízkosti Evropy padesát milionů lidí, kteří jsou všichni ohroženi smrtí,“ řekla Hybášková na adresu uprchlíků a dodala: „Musí se tu zlepšit integrační politika ve třech hlavních směrech – vojenském, stabilizačním a humanitárním.“

Cyril Svoboda se shodl s Martinem Kupkou na tom, že kvóty asi nejsou jediným řešením, ale jsou podle něj alespoň nějakým řešením. „Měli bychom zájem se dohodnout na nějakém kompromisu. Vadí mi, že když jde o peníze, máme nataženou ruku, ale jakmile jde o solidaritu, jsme stranou,“ řekl. „Nechápu, proč má být zodpovědnost jen na některých zemích na jihu,“ dodal posléze.

Kvóty povedou k nárůstu extremismu

Martin Kupka zastává názor, že by imigrační politika měla být solidární, ale hlavně národní by se měla odehrávat na národní úrovni. „Hlavně by měla být rozumná,“ myslí si. Zároveň dodal, že kvóty mohou vést k nárůstu extremismu.

Podobný názor měl i Janda, který zmínil, že kvóty nezachraňují lidi na moři, ale zatím se týkají jen tisíců lidí, kteří už jsou v Evropě. „Když si ty lidi vezmete do států, do kterých sami nechtějí, budou se logicky snažit dostat jinam. Ten tlak uprchlíků do Evropy bude narůstat, což povede k nárůstu populismu a krajně pravicových stran. Ty dostanou doslova nabito,“ řekl.

Poslední slovo měla Jana Hybášková, která se bojí, že se situace bude už jen zhoršovat. „Pokud dojde ke střetu s Islámským státem, budou další. Není možné, aby Německo přijalo 220 tisíc uprchlíků a Česká republika 525. Česko by se mělo zařadit k severním zemím, které mají jasnou, propracovanou humanitární strategii. Pokud jim nepomůžeme, dojdou si pro bezpečí až k nám,“ vyslovila Hybášková znepokojivou prognózu. 

reklama

autor: jzd

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …