Zpátky do škol? Sice s rouškou, ale už se ví kdy. Skoro

25.03.2020 15:00

Dosud byla on-line výuka pouze okrajovou záležitostí, nyní je však doslova nutností. Nepředstavuje však velký nápor jen pro studenty, s rolí učitele se sžívají i rodiče. Ministr školství Robert Plaga (ANO) v pořadu Interview na ČT24 hovořil o tom, že studenti jsou sice doma, ale nyní se učí mnohem hodnotnější věci, než je výkres do výtvarné výchovy. Prozradil také, jak se bude řešit neukončený školní rok, zda přijdou studenti o maturity a děti o prázdniny.

Zpátky do škol? Sice s rouškou, ale už se ví kdy. Skoro
Foto: Hans Štembera
Popisek: Robert Plaga, ministr školství, mládeže a tělovýchovy

Ministr Plaga je toho názoru, že všechna opatření, která vláda kvůli koronaviru přijala, byla přijatá včas. „Všichni dělají vše, co mohou. Nikdo netušil, co se stane. Ani já jsem netušil, že dnes budu říkat rodičům, že jejich děti nepůjdou minimálně šest týdnů do školy,“ uvedl s tím, že na takový rozsah se nedalo zcela připravit.

„Kdyby se měl každý z nás vrátit v čase, tak by postupoval asi razantněji, ale strhl se boj o lékařský materiál. Lékařům a sestrám patří omluva. Celá vláda však dělá vše pro to, aby v boji o tyto zdravotnické pomůcky na světovém trhu uspěla a naše zdravotníky a sestry ochránila,“ zdůraznil ministr.

Anketa

Kterou písničku by měl hrát rozhlas pro zlepšení nálady?

hlasovalo: 20087 lidí
Poděkoval mládežnickým organizacím a vysokým školám, kde je míra dobrovolnictví nesmírně vysoká. „I spolupráce občanů je vysoká, když se podívám do Ameriky a Anglie, jak zákazy porušují, tak v tomto jsme velmi disciplinovaní, uvědomujeme si vážnost situace,“ řekl ministr školství o chování lidí v době nouzového stavu. „Jsem proto optimista a věřím, že se nám podaří oploštit křivku, jak říká pan náměstek Prymula,“ doplnil.

Rodiče si v současné krizové situaci stěžují, že kromě home office a vaření nestíhají suplovat školu a být dětem učiteli. Plaga zmínil, že učitelé vzali zavření škol jako výzvu a snažili se nadále držet tempo výuky tak, jak mělo být. „Dnes jsem ale apeloval na učitele, že rodiče dětí také pracují a mají třeba i více dětí. Myslet si, že teď zvládnou plnou nálož, je liché,“ domnívá se Plaga.

Během tohoto období si podle něj děti mohou osvojit kompetence, které jsou mnohem hodnotnější. „Je to například mezigenerační solidarita, snaha pomoci drůhému, ohleduplnost a zodpovědnost. Nosíme roušky, abychom nenakazili druhé. Je to významnější vklad než to, jestli dělají výkres do výtvarné výchovy,“ je přesvědčen Plaga.

Výuka nyní probíhá digitálně on-line, ne každý má však přístup do digitální třídy. Jakým způsobem by dnes měli učitelé děti hodnotit? Někteří rodiče si na sociálních sítích stěžují, že děti dostaly poznámky za neudělaný úkol, či někteří rodiče dělají úkoly rovnou za své děti. „Ukazuje se, že máme různé kvality škol a velké socio-ekonomické rozdíly v tom přístupu. Nyní ale neexistuje univerzální model. Chtěl bych vyzvat rodiče, aby učitele respektovali, bude to nyní o spolupráci. A apeloval jsem na ředitele škol, aby rozvolnili plán, více procvičovali předměty, jako jsou matematika, čeština a prvouka,“ uvedl ministr.

Kdy ministr Plaga očekává návrat studentů do školních lavic? „Myslím, že je 75% pravděpodobnost, že se studenti, byť s rouškami, vrátí do svých škol ve druhé polovině května, nejpozději začátkem června,“ predikuje.

Přijímací zkoušky na střední školy by měly proběhnout čtrnáct dní poté, co se školy otevřou. Testy u přijímacích zkoušek by měly mít stejnou formu a obsah jako v předešlých letech. Děti by je ale měly psát jen v jednom termínu místo dvou, které se původně plánovaly. Výsledek z jedné zkoušky by měl platit na obě školy, na které se dítě přihlásilo.

Pokud by se školy otevřely déle, než ministr očekává, nepředpokládá, že by se zkoušky dělaly o prázdninách. „Když proběhnou v polovině června, stále by to bylo v průběhu školního roku. Jestli jejich vyhodnocení spadne do začátku prázdnin, to je něco jiného,“ řekl a upřesnil, že co se týká výuky, také se neplánuje, že by probíhala o prázdninách v případě pozdějšího otevření škol než květnu.

Přijímačky by se mohly také úplně zrušit v případě, že by rozhodoval dřívější prospěch ve škole. „Je to jedna z variant, kterou jsme také zvažovali, ale toto kritérium by nic nevyřešilo. Došli bychom do situace, že na šedesát míst bude podle vysvědčení160 úplně stejných dětí,“ upřesnil.

Maturitní zkoušky by mohly být tři týdny po otevření škol. Pokud by se žáci nevrátili do lavic do 1. června, mohlo by se maturitní vysvědčení vystavit na základě výsledků z posledních tří vysvědčení maturanta. „Jednalo by se o pololetní vysvědčení ze čtvrtého ročníku a obě vysvědčení ze třetího ročníku,“ přiblížil ministr školství na závěr. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: nab

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…