Zpěvák Karel Gott se stal čestným občanem Bratislavy

28.10.2014 18:32

Jeden z nejpopulárnějších českých zpěváků Karel Gott se stal čestným občanem Bratislavy. Příslušnou listinu spolu se symbolickým klíčem od města dnes mnohanásobnému vítězi československé ankety Zlatý slavík a její nástupkyně Český slavík předal primátor slovenské metropole Milan Ftáčnik.

Zpěvák Karel Gott se stal čestným občanem Bratislavy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Legendární zpěvák Karel Gott

Zastupitelstvo Bratislavy rozhodlo o udělení čestného občanství Gottovi v září u příležitosti jeho životního jubilea a za jeho "zásluhy o přátelství a porozumění mezi národy v oblasti československé populární hudby a prezentace nejen hlavního města společného státu, ale i současné slovenské metropole v evropském i světovém rozměru".

Gott: Asi jsem musel udělat dojem

"Asi jsem musel udělat v Bratislavě a na Slovensku dojem. Bratislava je pro mě vlastně takovým druhým domovem, protože tady se pro mě odehrály mezníky na mé 55leté dráze zpěváka," řekl Gott.

Už v roce 1966 se Gott stal vítězem prvního ročníku československého festivalu populárních písní Bratislavská lyra s písní Mám rozprávkový dom, kterou zpíval slovensky.

"Musím zmínit publikum, které mi zůstalo věrné. V tom nejnejistějším oboru, který vůbec je, a to je populární hudba. Můžete mít světový hit a za rok se o vás už vůbec neví," poznamenal Gott, jenž v pondělí v Žilině zahájil další česko-slovenské koncertní turné, během kterého vystoupí ve středu v Bratislavě.

Záříte od dob Presleyho do dneška, to dokázal málokdo, lichotil Gottovi bratislavský primátor

"My všichni vás známe jako velkého profesionála, který s velkou vervou odevzdá všechno na každém koncertu. Záříte od dob Elvise Presleyho až do dneška, což dokázal málokdo," řekl Ftáčnik. Připomněl, že Gott, který letos v červenci slavil 75. narozeniny, pravidelně pořádá v Bratislavě koncerty.

Gott není prvním Čechem, kterému Bratislava udělila čestné občanství. V roce 2009 se této pocty dostalo někdejšímu československému a českému prezidentovi Václavu Havlovi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…