Zpěvák z Chinaski: Nevím, jestli se mám nad politikou smát, nebo plakat

02.07.2012 19:31

JINÝMA OČIMA O politice v České republice si iluze nedělá a nejlepším kandidátem na prezidenta je pro něj Jan Fischer. Zpěvák, kytarista, textař kapely Chinaski a příležitostný herec Michal Malátný to řekl v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz.

Zpěvák z Chinaski: Nevím, jestli se mám nad politikou smát, nebo plakat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michal Malátný, zpěvák skupiny Chinaski


Kapela Chinaski existuje snad téměř dvě století a stále má úspěch. V čem tkví jeho tajemství?
Pod názvem Chinaski hrajeme od roku 1994 a kdybych měl recept na úspěch, stejně bych vám ho neprozradil. Důležitá je trpělivost, štěstí na lidi a práce, práce a práce.


Jakou hudbu posloucháte?
Když nepočítám stálé oblíbence jako Beatles, Pink Floyd, Stereo Mcś, Groove Armada, Buty a Tata Bojs, momentálně jsem propadl americké kapele The Black Keys a francouzské zpěvačce Zaz.


Ve skupině Chinaski skládáte texty i hudbu, co je těžší?
Nejsem na to naštěstí v naší kapele sám, každý z kluků je schopen napsat hudbu a mnozí  i text. Co se týče textů, občas nám vypomůže i můj spolužák Tomáš Roreček, jindy spolupracující třeba se skupinou Kryštof.


Texty skupiny se politiky téměř vůbec netýkají. Je to tím, že vás politické téma netáhne?
Jako středoškolská punková kapela jsme o politice zpívali velmi často, ale to byla úplně jiná doba. V posledních letech jsme téma služby veřejnosti zpracovali pouze jednou v písni Slovní pyrotechnika, inspirované “slavným” projevem Jiřího Paroubka. Měla u publika úspěch a hrajeme ji skoro pokaždé, v poslední době čím dál častěji. Lidé politickými tématy dnes žijí.


Myslíte, že někdy na píseň o politice dojde? A kdyby došlo, o čem by byla?
Netroufám si předjímat. Radši píšu o věcech, ve kterých se alespoň trochu vyznám. O ženách, dětech, červeném vínu a lidech, co potkám ráno v autobusu městské dopravy.


Jak se dívá zpěvák české kapely na politickou situaci v zemi?
Nedělám si žádné iluze, že někdy jindy bylo líp. Současná politická situace v naší zemi mi připadá naprosto standartní. Někdy k pousmání, někdy k pláči, ale nic kvůli čemu bych se věšel. Nic lepšího než demokracii zatím nikdo nevymyslel.


Co si myslíte o dění kolem bývalého hejtmana Davida Ratha, kterého zatkli se sedmi miliony korun?
To je přesně ten moment, kdy člověk neví, jestli se má smát a nebo už plakat, ale uvidíme jak celý případ skončí. Věřím v nezávislost soudu.


Sem tam se věnujete i herectví, co vás k němu táhne? A přijal byste nabídku třeba na další film?
Divadlo jsem začal hrát ve stejný měsíc, kdy jsem si pořídil první elektrofonickou kytaru. To bylo v osmé třídě základní školy a od té doby se nemůžu rozhodnout co mám radši.  Kapela teď na pár let zvítězila, ale mám i nabídky na divadelní role a těším se, že si zahraju. Filmové ambice nemám.


Kdo by měl podle vás být dalším českým prezidentem a proč?
Jan Fischer. Dnes jsme to se ženou asi hodinu řešili cestou v autě a naši debatu odstartoval billboard s Milošem Zemanem. Jan Fischer mě jako jediný z kandidátů přesvědčil, že je schopen držet na uzdě své ego v zájmu společné věci.


Zúčastníte se podzimních krajských voleb a víte už, koho budete volit?
Zúčastním se určitě, koho budu volit ještě nevím.


Hrajete ještě písně ze starých dob? Třeba Dlouhej kouř nebo Stejně jako já? Jak se na tyto písně díváte s odstupem času?
Písně z našich prvních tří desek stále tvoří velkou část našeho programu. Hrajeme i ještě starší písně jako jsou třeba Punčocháče a budeme je hrát rádi až do konce našich dní!


Na čem pracujete s kapelou teď a na jaké letní festivaly byste rád pozval fanoušky?
Začala festivalová sezóna, takže naše diáře jsou plné do konce léta. Na podzim se těšíme opět na koncerty v klubech, kde jsme vyrostli a kam si myslím patříme.Festivalů je hodně, není snadné si vybrat, ale určitě bych si nenechal ujít Benátskou noc, Rock for People nebo Okoř.

Máte nějaká oblíbená místa, kde hrajete rádi, kam se vždycky těšíte?
Na prvním místě je určitě pražský Lucerna music bar, klub, kde jsme odehráli přes osmdesát koncertů a pokřtili všechny naše desky, oslavili x silvestrovských nocí a dokonce měli i zkušebnu. Tam jsme doma. Jinak hrajeme rádi všude, přijďte se podívat.

Michal Malátný (původním jménem Novotný) se narodil 30.července 1970 v Jičíně. Vystudoval činoherní herectví na Divadelní fakultě Akademie múzických umění v Praze. Hudbě se věnoval už od základní školy, v roce 1994 spolu s kamarády přejmenovali svoji kapelu Starý Hadry na Chinaski dle autobiografické postavy z románů Charlese Bukowského.
Ve stejném roce také nastoupil do angažmá ve Východočeském divadle v Pardubicích. Hrál ve dvou filmech – Mňága – Happy end a Chyťte doktora. Je otcem dvouleté dcery Kateřiny.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zuzana Koulová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…