Zpráva pro poslance: Zvyšte si plat, půjdete dřív od válu

01.08.2012 13:04

Zvyšte si platy, urychlíte svůj pád. Stojí doslova v titulku komentáře publicisty Karla Hvížďaly na blogu Aktuálně.cz. Podle něj politici při návrhu na zvýšení platů zapomněli na to, že ztrácejí důvěru veřejnosti. Cítí se neohrožení, když jim prošly jiné prohřešky, projde i tento. Nevšimli si ale, že situace ve společnosti se za poslední dva roky změnila.

Zpráva pro poslance: Zvyšte si plat, půjdete dřív od válu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Spisovatel a publicista Karel Hvížďala

Vláda a poslanci v těchto dnech všemi možnými způsoby zdůvodňují, proč v době krize musí sami sobě přidat, když všem důchodcům příjmy a veškeré výhody snižují a když naopak třeba ve Francii snižují platy ministrům i prezidentovi. Současně Pavel Rychetský, předseda Ústavního soudu, na jehož výrok se politici tolik odvolávají, prohlásil, že nález jeho soudu rozhodně nebyl pokynem k tomu, aby si poslanci a ústavní činitelé platy zvýšili.

"Takové chování politiků, které překrucuje výklad nálezu ÚS, v době, kdy vládě a parlamentu už důvěřuje jen 16 procent občanů, je projevem zpupnosti, arogance a zároveň i absolutní izolovanosti, v které žijí. Potvrzuje to i průzkum agentury CVVM při Akademii věd ze soboty 21. července 2012: uklizečky mají vyšší prestiž ve společnosti než poslanci a ministři na tom nejsou o moc lépe. Pravda je přece jednoduchá jako úsečka: V době krize si nemají politici zvyšovat platy," je přesvědčen Hvížďala.

Politici jako opičky...

Podle něj popisují sociologové tuto situaci jako efekt akvária. Jde o to, že všichni živočichové, kteří žijí uzavřeni v malém prostoru, si postupně odvyknou na nebezpečí volné přírody. Vzroste v nich naopak pocit instantní důležitosti, o které nejprve přesvědčí sebe a pak se v tom utvrzují navzájem. "Politici jako opičky si navzájem vybírají z kožichů blechy a nemají strach, že by se k nim mohl přiblížit cizí alfasamec, protože se opevnili za zdmi svých úřadů a aut s temnými skly," píše publicista.

Jejich argumenty a konstrukce, kterými se snaží ospravedlnit jejich zvýšení platů, zní prý příliš složitě, vykonstruovaně a komicky, než aby se jim dalo věřit. Postrádají totiž geometrickou jednoduchost morálních rozhodnutí, a proto jsou naprosto neobhajitelné. Zároveň se na nich ukazuje to, že politici nezpozorovali nebezpečí, ve kterém se ocitli.

"Politické akvárium je proměnilo v machiavelisty, kterým jsou občané zcela  lhostejní a je jedno, jakou ideologii zastávají. A protože jim podobných prohřešků prošlo hodně, přesvědčili dokonce sami sebe, že na takové chování mají právo. Projevují se jako sobci a oportunisté. My občané pro ně jsme jen nástrojem pro sycení jejich vlastních potřeb. A o tom občany svými úvahami o zvyšování svých platů v době krize bezostyšně a transparentně přesvědčili," píše Hvížďala.

Občanům jednou dojde trpělivost

Podle něj ale politici zapomněli na to, že každá nenormalita, třeba v podobě zvyšování svých platů, která je zdůvodňována krkolomnými konstrukcemi, musí jednou narazit na hranice, za kterými už je existence takových jedinců pro společnost nebezpečná a občan si to nenechá líbit. A právě k této hranici jsme se nebezpečně přiblížili, je přesvědčen publicista.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…