Zpravodaj ČT hlásí z východní Ukrajiny: Češi podléhají ruské propagandě

24.09.2014 16:10

Čeští politici i společnost začínají propadat propagandě ruského prezidenta Vladimira Putina. Tvrdí to zpravodaj České televize Josef Pazderka, který v současné době působí na východní Ukrajině. V rozhovoru pro server Aktuálně.cz pak vysvětluje, jak ruská média působí a jak si upravují realitu, nebo vytváří události, ke kterým nedošlo.

Zpravodaj ČT hlásí z východní Ukrajiny: Češi podléhají ruské propagandě
Foto: Sergei Grits, ČTK/AP
Popisek: Proruští ozbrojenci na východě Ukrajiny

Debata o Ukrajině podle Pazderky v Česku pokulhává. „Běžně se tak používají neověřené informace... Často s umně vsunutými střípky ruské a částečně i ukrajinské propagandy,“ tvrdí novinář.

Čeští politici buď nemají dostatek kvalitních informací anebo s nimi pracují zoufale špatně

Západní politici si prý mnohem rychleji a profesionálněji shromažďují objektivní a ověřitelná fakta. „Velkou otázkou tedy je, zda postoje českých politiků nevyplývají jen z nedostatku kvalitních informací - případně neschopnosti si je opatřit - anebo zda s těmi zprávami pracují tak, jak pracují. Tedy zoufale špatně,“ naznačuje Pazderka.

Za příklad uvádí diskusi o přítomnosti ruských vojáků na ukrajinském území. Podle Pazderky o takzvaných „dobrovolnících“ Česká televize informovala už na jaře při výjezdech do Slavjanska. „Bylo zcela nepochybné, že se tam pohybují cizí lidé s cizími - vůbec ne místními - ruskými akcenty v řeči... a že jsou velmi dobře vyzbrojení a vycvičení. To nebyli žádní vojáci na dovolené!“ upozorňuje reportér ČT. Ruská armáda podle něj operuje na ukrajinském území pod nejrůznějším krytím a v různých počtech.

Ruská propaganda je podle Pazderky sofistikovaná. Je koordinovaná a cílená. V české nátuře je prý neochota cokoliv interpretovat a chybí schopnost rozhodnout se, co je správné a co ne. „Takže pokud před Čechy leží ověřené informace a oni si mají sečíst, že jedna plus jedna jsou dvě, tak podle mne leckdy nepochopitelně váhají. Jako by čekali, že to někdo sečte za ně,“ myslí si Pazderka.

Ruský mediální stroj uměle utváří realitu a pak ji cílevědomě dávkuje publiku

Pazderka v Rusku šest let strávil jako zahraniční zpravodaj ČT. Nyní vysvětluje, že tam funguje obrovský mediální stroj, ve kterém nejde o fakta a ve kterém se realita uměle vytváří. Pak se cílevědomě dávkuje a interpretuje ruskému či ukrajinskému publiku. Hlavní roli přitom hrají televizní kanály, které pokrývají velkou většinu ruské populace.

Ruské televize jsou schopny zveřejňovat zcela vyfabulované zprávy. Příkladem prý byla reportáž o zvěrstvech, která měla páchat ukrajinská armáda ve Slavjansku. Vystupuje v ní paní Galina Pišňakovová, údajná Ukrajinka a matka čtyř dětí. Podle ní ukrajinská armáda na hlavním náměstí ukřižovala pro výstrahu tříleté dítě. Jeho matku přinutili, aby se dívala na trpící dítě.

Reportáž o ukřižovaném dítěti byla lživá. Ve Slavjansku nikdo nic takového neviděl

„Velmi brzy se ale ukázalo, že tohle ukřižování dítěte nikdo ve Slavjansku neviděl, ani ho není schopen potvrdit. Pišňakovová - podle všeho najatá figurantka - si navíc v reportáži pletla název hlavního města Slavjansku, ale i základní reálie. Tvrdila například, že jde o hornické město, což je naprostá hloupost,“ upozornil Pazderka. Později se navíc ukázalo, že celá reportáž byla účelová a lživá. A podobných příkladů by se dalo nalézt mnoho.


Na Západ proudí polopravdy skrze sociální média

Hlavním cílem ruských médií je hájit linii Kremlu. A pokud to nejde jinak, tak si „realitu“ vytvoří. „Proto nelze dávat na jednu roveň neověřitelné informace ruských médií a zprávy těch evropských, která mají jasnou editoriální politiku, jsou hlídaná a kontrolovaná a jejich informace lze poměrně lehce ověřit,“ myslí si Pazderka.

Směrem do světa je pak taková propaganda mnohem propracovanější a věrohodnější. Na Západ proudí ruské informace skrze internet a sociální sítě, kde se jejich původ nedá ověřit. Tvůrci takových zpráv podle Pazderky vytváří falešnou realitu pomocí reálných věcí. Jedná se ale pouze o polopravdy, věci vytržené z kontextu anebo nafouknuté do požadované polohy. Takové zprávy se na síti rychle dostanou do povědomí mainstreamu.

Část ukrajinského vedení si nechce připustit, že lidé na východě s nimi nechtějí mít nic společného

Bez chyby není podle Pazderky ani propaganda z Kyjeva. I ta se snaží po svém interpretovat události na východě Ukrajiny. Zprávy o úspěšném postupu a obkličování rebelů jsou prý často přehnané. Část ukrajinského vedení si navíc odmítá připustit, že na východě země žijí lidé, kteří nechtějí mít s Kyjevem nic společného.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vfe

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…