Zpravodajci zřejmě dostanou víc pravomocí. Jde i o banky

23.07.2019 12:47

Zpravodajské služby asi dostanou více pravomocí, aby mohly nakládat se záznamy v informačních systémech. Senátní bezpečnostní výbor to dnes bez výhrad podpořil. Horní parlamentní komora o vládním návrhu, který má zvýšit bezpečnost země, rozhodne ještě tento týden.

Zpravodajci zřejmě dostanou víc pravomocí. Jde i o banky
Foto: syscom.co.za
Popisek: Software - ilustrační foto

Předloha má dát tajným službám možnost lépe zabezpečit skryté identity prostřednictvím záznamů v informačních systémech. Poslanci ve vládní předloze sjednotili formulace týkající se krycích dokladů v zákonech o Bezpečnostní informační službě a o Vojenském zpravodajství.

Zpravodajské služby by mohly také získávat a zpracovávat digitální fotografie a identifikátory lidí vedených v některých informačních systémech. Zpravodajci by tak mohli vytvořit vlastní systém hledání osob podle obličejů, aby mohli lépe využít informace od zahraničních tajných služeb.

Chráněné bankovní údaje by zpravodajci mohli získat po svolení soudu i bez vědomí konkrétní banky. Nyní totiž narážejí na problém v případě, kdy banka nemá prověřeného pracovníka, jenž by mohl s tajnou žádostí nakládat. Informace budou moci služby získat podle novely tak, že o ně požádají prostřednictvím subjektu, který má sám oprávnění, tedy České národní banky.

Novela dále počítá s prodloužením doby platnosti povolení pro použití zpravodajské techniky z nejvýše tří na maximálně čtyři měsíce. Odposlechy tak budou zpravodajci moci používat stejně, jak stanoví trestní řád.

Předloha se týká všech tří českých zpravodajských služeb, tedy BIS, Vojenského zpravodajství a Úřadu pro zahraniční styky a informace.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…