Zprávy z Izraele: Očkování bleskově! Ale...

06.01.2021 12:14

Monika Giat, Češka žijící v Izraeli, prozradila, jak probíhá očkování proti koronaviru v zemi, kde už bylo očkováno přes 1,3 milionů lidí. Denně je očkováno až 150 tisíc lidí. Lidé věří, že očkování má smysl, domnívají se, že by stát nenechal očkovat zdravotníky, kdyby nebyla vakcína od firmy Pfizer bezpečná. Navzdory bleskově běžícímu očkování však možná Izrael čeká další tvrdý lockdown.

Zprávy z Izraele: Očkování bleskově! Ale...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka Izraele

Paní Monika Giat v rozhovoru pro internetovou televizi DVTV prozradila, že i ona už má v sobě první dávku vakcíny. Pracuje jako zaměstnankyně na městském úřadu a pan starosta prý zařídil očkování všem zaměstnancům. První dávku vakcíny dostala v pátek. Očkování probíhalo přímo na úřadě.

Anketa

Má vláda otevřít horská lyžařská střediska?

62%
hlasovalo: 17967 lidí

Všechno probíhalo hrozně rychle. Bylo to skvěle zorganizované. Když jsem tam přišla, tak bylo přede mnou asi 150 lidí. Na řadu jsem přišla asi do 10 minut. Po očkování jsme všichni čekali 10 minut a během dvaceti minut jsme dostali SMS s datem druhé dávky,“ prozradila paní Monika Giat s tím, že očkování probíhá v Izraeli bezplatně.

Po naočkování všech zaměstnanců úřadu zdravotníkům ještě nějaké vakcíny zbyly, takže byli naočkováni i partneři či partnerky zaměstnanců úřadu. I tak ale stále zdravotníkům nějaké vakcíny zbyly a mohli se přijít naočkovat další lidé.

Monika Giat na kvalitu vakcíny spoléhá. Je přesvědčena, že pokud byla tato vakcína schválena v USA, je bezpečná.

Pokud jde o ochotu nechat se očkovat, až 85 procent Izraelců je přesvědčeno, že se nechá očkovat. O velkém zájmu lidí o očkování svědčí i dlouhé fronty u očkovacích center.

Lidi prý uklidnilo, že se nechali naočkovat jak politici, tak zdravotníci. Paní Monika Giat je přesvědčena, že by zdravotníky nikdo neočkoval vakcínou, která by mohla být nebezpečná. Vláda Izraele navíc očkování podpořila masivně. „Bylo to všude. A ta kampaň tady probíhá už asi tři týdny,“ uvedla paní Monika s tím, že lidé se vzájemně podporují v tom, aby se nechali očkovat, hodně si o očkování povídají a sdělují si i případné nežádoucí účinky. „Jediné, co jsem slyšela, tak že jednou očkovanému bylo nevolno půl hodiny poté, co se nechal očkovat. Jinak jsem o dalších nežádoucích účincích neslyšela,“ dodala.

Monika Giat věří, že se vládě během ledna podaří naplnit plán naočkovat do konce ledna 2,25 milionu lidí.

Prý se ukazuje, že nemoc covid-19 šíří i děti, které sice nemají žádné příznaky, ale po otestování se ukazuje, že jsou pozitivní. V Izraeli prý proto možná přijde čas na další tvrdý lockdown. Obchody a nákupní centra jsou uzavřené už teď, ale po 8. lednu by se prý opatření mohla ještě zpřísnit. Mohlo by dojít např. k uzavření školek a druhých stupňů základních škol. Spoje veřejné dopravy budou možná omezeny o 50 procent.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…