Zprávy z Kyjeva: Zdražování, vyvedení komunisty z parlamentu a hrozba, že Tymošenková spustí nový Majdan

07.05.2014 15:39

Známá ukrajinská politička Julija Tymošenko dál víří vody ve své zemi. Pokud nadcházející prezidentské volby vyhraje čokoládový magnát Petro Porošenko, Tymošenko má za to, že bude třeba uspořádat další revoluci a svrhnout oligarchy. Porošenko zase tvrdí, že by bylo dobré nenechat hlasovat prorusky naladěné obyvatele, kteří se bouří na východě země. V celé zemi ale prý hrozí i bouře sociální, neboť dochází ke zdražování. Zprávu přináší na serveru Literárky.cz komentátorka Tereza Spencerová.

Zprávy z Kyjeva: Zdražování, vyvedení komunisty z parlamentu a hrozba, že Tymošenková spustí nový Majdan
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na Václavském náměstí proběhl protest Za vaši i naši svobodu-Ne ruské okupaci Ukrajiny

„Nechci už dál nést zodpovědnost za prohru revoluce, ale jestli si země vybere jiného prezidenta, a já mám vlastně jen jednoho konkurenta, myslím, že nám nezbude než třetí kolo revoluce. Nevidím totiž u něj naději na jakékoli změny. Prostě ty lidi dobře znám,“ prohlásila Tymošenko.

Boj o moc

Porošenko zase tvrdí, že se do prvního kola voleb, to jest do 25. května, podaří uklidnit nepokoje v zemi, a pokud ne, budou „vzbouřenecké“ oblasti izolovány, aby nemohl být narušen průběh voleb. „Pokud to někde nepůjde, obklíčíme ta místa a nedovolíme jim, aby zasahovali do voleb.“

V celém příběhu ale hrají roli i další politické figury - např. šéf ukrajinských komunistů Petro Symoněnko. Ten byl prý vyhnán z jednání parlamentu vládní většinou, když se rozhodovalo o tom, zda se bude na Ukrajině konat referendum o uspořádání země a o postavení ruštiny jako druhého jazyka. Z důvodů ohrožení jednoty země by mělo být referendum odloženo až po volbách, původně mělo běžet současně s prezidentskými volbami. Symoněnko byl odejit jako příliš proruský politik. Spolu s ním ze solidarity odešli i politici za Stranu regionů, kterou vedl bývalý prezident Viktor Janukovyč. Dnes tento muž pobývá v Rusku.

Celý text ZDE

Zdražování bez mezd

Politické boje ale nejsou to jediné, co zemi na východ od Česka trápí. Reálně hrozí i vypuknutí sociálních bouří, protože již došlo k razantnímu zdražení plynu, od května o 40 procent, zdražily ale i potraviny. Na druhé straně roste počet lidí, kteří se prozatím nedočkali své mzdy. Tyto ingredience tvoří smrtící koktejl hrozící výbuchem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…