Zrušil bych OSA a všechny podobné organizace, vzkazuje senátor Valenta nad novelou autorského zákona

09.03.2017 18:15

Senátor Ivo Valenta (Strana soukromníků) se pro ParlamentníListy.cz vyjádřil k autorskému zákonu, jenž právě prochází legislativním procesem. Je však kritický – zákon podle něj není dobře zpracovaný.

Zrušil bych OSA a všechny podobné organizace, vzkazuje senátor Valenta nad novelou autorského zákona
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Ivo Valenta

„Dosavadní právní úprava je v oblasti regulace činnosti kolektivních správců (především OSA) nedostatečná. Bohužel není v silách senátu, aby převzal zodpovědnost za ministerstvo a v tak krátké lhůtě, kterou má k dispozici, dokázal všechny nedostatky a chyby formou zásadních úprav odstranit. Proto považuji za částečný úspěch, že dnes senátem prošla novela z Poslanecké sněmovny, která je alespoň mírným posunem a přináší zpřísnění pravidel pro fungování kolektivních správců,“ podotkl Valenta.

Zároveň dodal, že je rád, že se podařilo osvobodit folkloristy a spolky, které se věnují reprodukci lidové, neautorské hudby, od přebytečné administrativy.

„Již nyní mám navíc připravenu komplexní novelu autorského zákona, kterou bych rád předložil ještě v průběhu letošního roku. Kolektivní správci musejí být pod kontrolou. Není možné, aby hospodařili s penězi nás všech, libovolně si nastavovali pravidla svého fungování, a nikdo přitom nevěděl, jak je s finančními prostředky, kdy se jedná jen v případě OSA ročně až o miliardu korun, nakládáno. Kdyby to bylo jen na mně, všechny obdobné organizace bych zrušil,“ řekl rázně Valenta.

Celý text Ivo Valenty: 

"Autorský zákon není dobře zpracovaný. Dosavadní právní úprava je v oblasti regulace činnosti kolektivních správců (především OSA) nedostatečná. Bohužel není v silách Senátu, aby převzal zodpovědnost za ministerstvo a v tak krátké lhůtě, kterou má k dispozici, dokázal všechny nedostatky a chyby formou zásadních úprav odstranit. Proto považuji za částečný úspěch, že dnes Senátem prošla novela z Poslanecké sněmovny, která je alespoň mírným posunem a přináší zpřísnění pravidel pro fungování kolektivních správců.  Jsem rád, že se nám podařilo osvobodit folkloristy a spolky, které se věnují reprodukci lidové, neautorské hudby, od přebytečné administrativy. Již nyní mám navíc připravenu komplexní novelu autorského zákona, kterou bych rád předložil ještě v průběhu letošního roku. Kolektivní správci musí být pod kontrolou. Není možné, aby hospodařili s penězi nás všech, libovolně si nastavovali pravidla svého fungování a nikdo přitom nevěděl, jak je s finančními prostředky, kdy se jedná jen v případě OSA ročně až o miliardu korun, nakládáno. Kdyby to bylo jen na mně, všechny obdobné organizace bych zrušil. IV"

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…