Zrušili jsme EET, jásají v ODS. A teď někteří podnikatelé přestávají brát karty...

09.12.2022 11:07

Vlajková loď Babišovy vlády elektronická evidence tržeb (EET) bude pravděpodobně ke konci letošního roku potopena. Zástupci současné opozice a další kritici mluví o návratu do „devadesátek“, lidé by se podle nich měli připravit, že místo platebních karet, budou v mnoha případech opět používat hotovost.

Zrušili jsme EET, jásají v ODS. A teď někteří podnikatelé přestávají brát karty...
Foto: Hans Štembera
Popisek: EET účtenky, ilustrační foto

Elektronická evidence tržeb (EET) pravděpodobně bude ke konci letošního roku zrušena bez náhrady. Senátní hospodářský výbor to ve středu podpořil hlasy většiny zástupců stran vládní koalice. Horní parlamentní komora bude o zrušení rozhodovat za týden.

Spolu s tím ale může přijít i to, od čeho zákazníci odvykli, a sice nemožnost platit kartou. „S koncem EET pokračuje další odchod od přijímání karet, zejména v oblasti restauračních služeb. Často ke zklamání zákazníků, kteří byli na platby kartami zvyklí. Jde o hodně krátkozrakou strategii, protože zejména gastro je především zážitkovou službou a zákazníci mají širokou síť alternativ,“ uvedl pro deník Echo24 prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza.

Ještě horší je to podle něj z pohledu státu: „Dnes se hodí do rozpočtu každá miliarda příjmů navíc, stát se ale tady svých příjmů dobrovolně vzdává. A navíc oficiálně připouští, že poctiví podnikatelé jsou v nevýhodě oproti těm, kteří se vrátili do šedé ekonomiky,“ varoval.

„Malí podnikatelé mají díky projektu Česko platí kartou platební terminál na rok zdarma, a i potom jsou poplatky mnohem menší, než kolik stojí práce s hotovostí. Stejně tak výzkumy opakovaně ukazují, že při platbách kartou zákazníci utrácejí o 10–15 % více než při platbě hotovostí, takže se poplatky velmi rychle zaplatí samy,“ dodal Prouza.

Na to upozorňují i data poradenské skupiny Moore Czech Republic. Když už k zavedení EET došlo, neměla se podle partnera společnosti Moore Technology Miloslava Ruta ani přerušovat, vedlo to ke snížení podílu bezhotovostních transakcí za účelem neevidovat hotovostní příjmy. „Dotažený systém elektronické evidence tržeb mohl být významným krokem vpřed v rámci digitalizace státní správy. Právě takový nástroj fungující v plném rozsahu měl mimo jiné potenciál být dobrým pomocníkem například ve chvílích, kdy je nutné vyměřovat kompenzace podnikatelům podobně, jako tomu bylo v době pandemických restrikcí,“ dodal Rut.

Nadšení nejsilnější vládní strany ODS ze zrušení EET je však obrovské. „Právě jsme zrušili EET a ukončili šikanu živnostníků!“ uvedla strana radostně k jednomu z mála bodů, který se této vládě zřejmě podaří z jejího programového prohlášení naplnit.

Na svém webu ale i sociálních sítích pak občanští demokraté zveřejnili obrázek oslavující jejich vítězství.

Podle vlády premiéra Petra Fialy (ODS) je EET zbytečná zátěž pro podnikatele, tak pro stát kvůli nákladům na správu evidence. Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) odmítl zachování evidence jako dobrovolné s tím, že stát nemá žádnou výhodu, kterou by za získaná data podnikatelům nabídl. „Podnikatelé přestanou být sprostými podezřelými, kteří se musí 24 hodin denně sedm dní v týdnu vyviňovat a dokazovat státu, že nešvindlují, že nešidí,“ prohlásil.

Podle místopředsedy rozpočtového výboru Vojtěcha Munzara (ODS) byl EET nástroj pro kontrolu a omezování jednotlivých podnikatelů. Stát podle něj měl ke každému aktivnímu podnikateli a živnostníkovi přistupovat s preventivní nedůvěrou. „Rušíme systém, který vytvářel nepřátelské prostředí pro podnikání, a to všemi kontrolami, lhůtami a pokutami, které EET provázely,“ doplnil.

Odpor vůči EET se pojil i s některými případy kontroly, na což poukázal předseda ústavně-právního výboru Tomáš Goláň (ODS). Finanční správa měla například podezření, že některé restaurace neevidují tržby za svatební hostiny a případné ubytování hostů.

Bývalý premiér Andrej Babiš (ANO) opakovaně připomíná, že EET narovnala podnikatelské prostředí a vynesla více než 35 miliard korun.

Podle bývalé ministryně financí Aleny Schillerové (ANO) ale zrušení EET postrádá ekonomickou logiku. Vláda tím podle ní ztratila právo říkat lidem a firmám, že větší pomoc není možná, protože chybějí peníze. Státní rozpočet tím přijde o pravidelný příjem 13 miliard korun.

Evidence tržeb začala platit 1. prosince 2016 pro restaurace a ubytovací zařízení. Od března 2017 jí začali podléhat podnikatelé ve velkoobchodu a maloobchodu. Následně se měla rozšířit na další obory, šlo například o řemeslníky, lékaře, taxikáře, účetní nebo advokáty. Od jara 2020 byla kvůli pandemii covidu přerušena do konce letošního roku a stala se fakticky dobrovolnou. Pokud by se zrušení schválit nepodařilo, začala by EET od příštího roku opět fungovat, a rozšířila by se navíc na další obory podnikání.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…