Zrušit svátek 28. října? Padl návrh

28.10.2020 23:09

Koruna Česká chce změnit zákon a vyjmout 28. říjen ze seznamu státních svátků. Předávání státních vyznamenání by mělo probíhat o měsíc dříve. „Československo vytvořili politici, kteří všichni přísahali věrnost císaři a tuto přísahu zradili. Podle Masarykovy teze je patrné, že stát založený na zradě, lži a podvodu se dlouho udržet nemohl,“ myslí si monarchisté. Dvacátého osmého října se prý oslavuje neexistující stát.

Zrušit svátek 28. října? Padl návrh
Foto: Koruna Česká
Popisek: Koruna Česká

Monarchistická strana Čech, Moravy a Slezska navrhuje vyjmout 28. říjen ze seznamu státních svátků. Dvacáté století prý ukázalo, že pro oslavy rozbití monarchie nejsou žádné důvody. Měla se naplnit slova Františka Palackého, který varoval, že se zánikem habsburské monarchie se stanou státy střední Evropy oběťmi německé nebo ruské rozpínavosti, kdy my se stali oběťmi obojího.

Celé vyjádření ZDE:

Winston Churchill měl podle monarchistů pronést: „Všem národům a územím, jež tvořily habsburskou říši, přineslo získání samostatnosti muka a strázně, jaké dávní básníci a teologové vyhradili zatraceným a prokletým.“ Prý jakékoliv nezaujaté hodnocení vývoje po roce 1918 musí dospět ke stejnému závěru jako Winston Churchill.

Anketa

Myslíte či víte, že jste prodělali covid-19?

50%
hlasovalo: 8870 lidí

„Jakkoli se mnozí česky mluvící občané s první republikou autenticky identifikovali, nelze přehlédnout, že v hospodářské oblasti republika do značné míry žila z podstaty, která byla vybudována ještě před velkou válkou, ať už v průmyslu, obchodu, dopravě nebo bankovnictví. V oblasti politické však byla republika zmítána nepřetržitými korupčními a defraudačními skandály a její zahraniční politika vedla k napjatým vztahům se všemi sousedy a zcela nedostatečnému zajištění bezpečnosti proti vnějším hrozbám. Zásadním problémem byl vztah k jazykovým menšinám, jejichž loajalitu a identifikaci se státem se nikdy nepodařilo vybudovat.

Osud republiky potvrdil pravdivost teze prof. T. G. Masaryka, že státy se udržují těmi ideály, na nichž byly založeny. Československo vytvořili politici, kteří všichni přísahali věrnost císaři a tuto přísahu zradili. Vytvořili fikci nikdy neexistujícího národa československého a se lží o počtech příslušníků tohoto národa a národů ostatních podvedli spojence při jednáních o poválečném uspořádání středoevropského prostoru. Podle Masarykovy teze je patrné, že stát založený na zradě, lži a podvodu se dlouho udržet nemohl…“

Prý zásadním argumentem proti slavení vzniku Československa je i to, že stát vznikl 28. října 1918, zanikl 15. 3. 1939 a po válce nebyl obnoven v plném rozsahu. Definitivně prý zmizel z mapy 1. 1. 1993. Slavnostní připomínání říjnových událostí prý navozuje dojem, že český stát vznikl až v roce 1918 a má podle monarchistů kompromitovat předchozích 1 200 let existence českého knížectví a království, což měl být v některých dobách nejvýznamnější útvar střední Evropy.

Máme tedy prý dost dlouhou historii české státnosti, na kterou můžeme být hrdí a na kterou můžeme navazovat a oslavovat ji. Oslavy vzniku neexistujícího státu, založeného na neudržitelných principech, údajně nelze nijak obhájit.

Monarchisté tedy navrhují tuto změnu zákona:

Anketa

Souhlasíte se zákazem vycházení od 21 do 5?

61%
39%
hlasovalo: 29132 lidí

I.

Zákon č. 245/2000 Sb., o státních svátcích, o významných dnech a o dnech pracovního klidu, v platném znění, se mění takto:

V § 1 se vypouští text „28. říjen – Den vzniku samostatného československého státu“

II.

Zákon č. 157/1994 Sb., o státních vyznamenáních České republiky, v platném znění, se mění takto:

V § 13 se na konci věty slovo „říjen“ nahrazuje slovem „září“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tle

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…