Ztotožňovat uprchlíky se zabijáky je roztáčením spirály nenávisti, varuje hlas z Bakalových novin

14.11.2015 18:00

Reakce musí být maximálně tvrdá, je přesvědčen komentátor Hospodářských novin Petr Honzejk, podle něhož je ale nutné si uvědomit, že zlu je nutné čelit, ale nenásobit ho. „Měli bychom se vyvarovat aplikace principu kolektivní viny,“ zdůrazňuje a připomíná, že současní migranti z velké části prchají právě před těmito vrahy.

Ztotožňovat uprchlíky se zabijáky je roztáčením spirály nenávisti, varuje hlas z Bakalových novin
Foto: Petr Blahuš
Popisek: Protiislámské a protiuprchlické cvičení

Honzejk si uvědomuje, že je prakticky nemožné zachovat chladnou hlavu, protože čiré zlo vstoupilo do ulic, a přirozenou reakcí jsou tak na jedné straně pláč, smutek a soucit s oběťmi a na druhé straně rozhořčení, zloba, touha po potrestání pachatelů, zašlapání zla do země. „Reakce musí být maximálně tvrdá. Pachatelé a komplicové musejí být vypátráni a potrestáni,“ píše komentátor Hospodářských novin s tím, že policie a tajné služby musejí dostat prostředky na eliminaci podobných hrůz v budoucnu. „Epicentrum zla, kterým nepochybně Islámský stát je, je nutné ničit s podstatně větší rozhodností než dosud. Materiální prostředky na to všechno Evropa má,“ konstatuje komenátor.

Zároveň je podle něj ale nutné si uvědomit, že zlu je nutné čelit, a ne ho násobit, a proto bychom se měli vyvarovat principu kolektivní viny. „Nynější muslimští migranti z velké části právě před vrahy z řad militantních islamistů prchají. Ztotožňovat je se zabijáky je roztáčením spirály nenávisti, z níž, jak víme z historie, se uniká krajně obtížně,“ připomíná Honzejk s tím, že existence muslimských komunit v Evropě je realitou a stejně tak je realitou obrovské množství lidí, kteří do Evropy míří.

  • Celý komentář si můžete přečíst ZDE

„Evropa by měla zmobilizovat prostředky, aby ukončila konflikt v Sýrii a aby přicházeli opravdu jen ti, kteří prchají před válkou,“ píše a zdůrazňuje, že je důležité nemilosrdně vystoupit proti těm, kdo odmítají integraci. „Silnější varování než exploze zla, které vyrostlo na pařížských předměstích, už dostat nemůžeme,“ dodává.

„Rozhořčení a zloba jsou přirozené reakce. Je nicméně krajně nerozumné přitakávat hlasům, jež se okamžitě po útoku objevily v Česku a které jsou vedeny v duchu ideologie kolektivní viny,“ myslí si Honzejk, podle kterého, pokud chceme, aby naše hodnoty zvítězily, musíme je aplikovat, a ne od nich upouštět.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jzd

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…