Ztráty 30 000 za měsíc, doktoři operují až stokrát za den. Na Ukrajině leze pravda na světlo

10.01.2024 17:12

Lékař z největší ukrajinské úrazové nemocnice v Dněpru tvrdí, že za poslední měsíc vzrostl počet těžce zraněných vojáků o 30 %. Denně je prý do nemocnice přivezeno až 100 těžce zraněných vojáků, kteří končí na chirurgickém sále. Bývalý generální prokurátor Jurij Lucenko prohlásil, že měsíčně je nyní zabito nebo těžce zraněno přibližně 30 tisíc ukrajinských vojáků a že celkový počet obětí na životech a zraněných ve válce se pohybuje kolem půl milionu. Ukrajinská vláda oficiální čísla již nezveřejňuje, ještě v srpnu se ale ztráty odhadovaly na 70 tisíc mrtvých a 120 tisíc zraněných.

Ztráty 30 000 za měsíc, doktoři operují až stokrát za den. Na Ukrajině leze pravda na světlo
Foto: Jan Šafařík
Popisek: Výcvik ukrajinských vojáků

Doktor Sergej Ryženko řekl televizi ABC News, že Mečnikovova nemocnice v Dněpru, vzdálená několik hodin jízdy od bojů, nyní denně přijímá 40 až 100 těžce zraněných mužů a jeho tým provede 50 až 100 chirurgických operací během 24 hodin. Podle Ryženka jde o 30% nárůst vážně zraněných ukrajinských vojáků.

Anketa

Jste pro zrušení koruny a zavedení eura v ČR?

94%
hlasovalo: 57767 lidí
Velká část z těchto zákroků jsou amputace. „Lékařské týmy v Mečnikovu amputovaly končetiny asi 3 000 vojáků od začátku ruské války v plném rozsahu,“ řekl Ryženko. Už v září informovala agentura AP, že více než 20 tisíc ukrajinských vojáků bylo vyřazeno z boje kvůli celkové amputaci končetin.  

Ukrajinská vláda nezveřejnila oficiální údaje o celkovém počtu vojáků, kteří byli zabiti nebo zraněni od doby, kdy Rusko před téměř dvěma lety zahájilo invazi v plném rozsahu. Neoficiální důkazy o rostoucích ukrajinských ztrátách ve válce však posílilo tvrzení bývalého generálního prokurátora země, které tento víkend zaznělo v ukrajinské televizi. Jurij Lucenko prohlásil, že měsíčně je nyní zabito nebo těžce zraněno přibližně 30 000 ukrajinských vojáků a že celkový počet obětí na životech a zraněných ve válce se pohybuje kolem 500 000.

Ještě v srpnu přitom podle BBC američtí zpravodajci odhadovali ztráty na 70 tisíc zabitých a 120 tisíc zraněných ukrajinských vojáků. Ukrajinská armáda přitom podle odhadů měla i po mobilizaci k dispozici půl milionu mužů.

Očekává se proto, že ukrajinská vláda brzy vyhlásí novou vlnu vojenské mobilizace. Lucenko mimo jiné tvrdí, že údaje o počtu obětí by nyní měly být zveřejněny, aby byla ukrajinské veřejnosti zprostředkována vážnost situace. Podle něj by to pomohlo vysvětlit, proč je zapotřebí velkého počtu čerstvých rekrutů.

Ukrajinské ministerstvo obrany se k Lucenkovým tvrzením nevyjádřilo, a přestože se zdrželo zveřejnění odhadů ukrajinských obětí, západní a ukrajinští představitelé v posledních měsících vždy tvrdili, že ruské ztráty ve válce byly vyšší. V listopadu na brífinku pro novináře západní představitelé uvedli, že podle jejich odhadů bylo zraněno a zabito 300 000 až 400 000 ruských vojáků.

Od podzimu se Rusko snaží získat zpět iniciativu na bojišti a postupně získává úspěchy ve východních oblastech frontové linie. Podle ukrajinských vojáků mají nyní ruské síly klíčové výhody včetně vyššího počtu a typů smrtících bezpilotních letounů a také lepších technologií pro boj s ukrajinskými bezpilotními letouny.

Vzhledem k vysychajícímu financování americké armády pro Ukrajinu ukrajinští představitelé varovali, že její zásoby dělostřeleckých granátů, které jsou pravděpodobně nejdůležitější municí ve válce, se vyčerpávají. Naproti tomu říkají ukrajinští představitelé, že zásoby dělostřelecké munice ruské armády jsou mnohem vyšší, což znamená, že její jednotky dokázaly ukrajinské frontové síly převálcovat.

Pokud nebude další financování Ukrajiny ze strany USA a Evropské unie brzy dohodnuto, pak se místní představitelé obávají, že ukrajinské ztráty ve válce budou dále narůstat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Jakub Makarovič

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Dnešní svodka ruského MO :, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskusePutin z Putimi , 10.01.2024 17:34:17
? Shrnutí MO o postupu SVO k 10.1.2024. Hlavní: Na Kupjanském směru byly odraženy čtyři útoky ukrajinských ozbrojených sil v oblastech Ternov a Sinkovka v Charkovské oblasti. Nepřítel ztratil až 145 vojáků, dvě bojová vozidla pěchoty a čtyři vozidla, dělostřelecký systém M777 a také houfnice: D-20 a D-30. ?? Na Krasnolimanském směru byly poraženy akumulace pracovních sil a techniky Ozbrojených sil Ukrajiny v oblasti Chervona Dibrova v LPR a také lesnictví Serebryansky. Bylo zničeno až 190 nepřátelských vojáků, dvě bojová obrněná vozidla a dvě vozidla. Na Doněckém směru byla živá síla a technika Ozbrojených sil Ukrajiny poražena v oblastech Krasnoje, Bogdanovka, Andreevka, Kleshcheevka a Kurdyumovka DLR. Ztráty nepřátel činily až 280 zabitých a zraněných vojáků, dva tanky, dvě bojová vozidla pěchoty Bradley, tři bojová vozidla pěchoty Kozak a také 15 vozidel, samohybná děla Akatsiya, houfnice D-20 a D-30, Gvozdika samohybná děla, a také dělostřelecký muniční sklad. Ve směru na jih Doněcka byly odraženy dva útoky ukrajinských ozbrojených sil v oblasti Novomichajlovka v DLR. Ukrajinské ozbrojené síly ztratily přes 170 vojáků, dva tanky, tři bojová obrněná vozidla a čtyři vozidla, samohybné dělo Gvozdika a bojové vozidlo Grad MLRS.

|  12 |  0

Další články z rubriky

Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

7:15 Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

Zmatený důchodce, který uvěřil fake news o atomové válce a chodí po městě v atombordelu. To je hlavn…