Ztroskotanci a samozvanci? Koluje závažná věc o Zdeňku Svěrákovi

14.02.2019 14:24

Již před dvěma týdny jsme vás informovali o rozhovoru europoslance Luďka Niedermayera s hercem Zdeňkem Svěrákem. V něm herec vysvětloval, jak se to má s Čechy a EU a jak „nás neurvalci chtějí vytrhnout jako zub z chrupu EU“. Internetem ovšem koluje srovnání Svěrákových slov se slovy z Rudého práva o Chartě 77.

Ztroskotanci a samozvanci? Koluje závažná věc o Zdeňku Svěrákovi
Foto: Repro Facebook
Popisek: Herec Zdeněk Svěrák v cyklu rozhovorů Má Evropa

„Zejména po posledních volbách u nás se stalo, že se ti neurvalci dostali na výsluní, využili této vlastnosti demokracie a chtějí nás pod rouškou vlastenectví – oni se právě pokládají za vlastence – pod tímto krytím nás chtějí vytrhnout jako zub z toho chrupu Evropské unie. Já myslím, že když tohle připustíme, tak vlastně pošlapeme to, za co praví vlastenci umírali, protože oni umírali za demokracii,“ řekl v rozhovoru Svěrák.

Anketa

Přejete si, aby ve volbách do Evropského parlamentu uspěly proevropské liberální strany? (TOP 09, STAN, KDU-ČSL)

4%
96%
hlasovalo: 20144 lidí

Dodal také: „Síly zla se snaží společnost rozdělit, aby ji mohly opanovat a aby mohly rozmlžit pojmy. Jak se rozmývají barvy, tak se rozmývají pojmy – pravda, správné, nesprávné, dobro, zlo, aby člověk byl dezorientován.“ Svěrák také varoval před informačními technologiemi.

Jeho rétoriku však někdo na internetu spojil s textem „Ztroskotanci a samozvanci“ z Rudého práva, který se týká Charty 77.

Repro Facebook

Autor srovnání si všímá podobné chvály životní úrovně jak ve Svěrákově videu, tak ve článku Rudého práva. V obou se nachází i apel na vlastenectví, spolu s obviněním „sil zla“ a varováním před pomluvami. „Když tohle připustíme, tak vlastně pošlapeme to, za co praví vlastenci umírali, protože oni umírali za demokracii,“ tvrdí Svěrák. Gustáv Husák pro změnu prohlásil: „Napadají nás za to, že uskutečňujeme ideály, za které bojovali, strádali a umírali nejlepší synové a dcery našich národů.“

V Rudém právu se také hovoří o ztroskotancích spojených s „reakčním pamfletem“. J. Hájek je označen za „zkrachovalého politika, který chtěl pod heslem neutrality vyčlenit náš stát ze společenství socialistických zemí“. Svěrák pro změnu hovoří o neurvalcích, kteří se dostali na výsluní. „Využili této vlastnosti demokracie a chtějí nás pod rouškou vlastenectví – oni se právě pokládají za vlastence – pod tímto krytím nás chtějí vytrhnout jako zub z toho chrupu Evropské unie,“ říká Svěrák.

Jak moc se rétorika podobá, necháváme na úvaze čtenáře. Článek Rudého práva je dostupný v archivu Ústavu pro českou literaturu.

Celý článek Rudého práva ZDE

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…