Ztroskotanci proti EU? Od Václava Klause vyšel vážný úder Kunderovi a spol.

29.01.2019 7:21

Jiří Weigl a Ivo Strejček z Institutu Václava Klause vydali své stanovisko k manifestu Bojuj za Evropu – nebo ji ztroskotanci zničí, kterou mimo jiné podepsala skupina 30 evropských intelektuálů.

Ztroskotanci proti EU? Od Václava Klause vyšel vážný úder Kunderovi a spol.
Foto: David Daniel
Popisek: Jiří Weigl na besedě v Brně

Podle Weigla a Strejčka jde sice o emotivní, ale zároveň také velmi popletený a nafoukaný text. „Ukazuje fatální odtrženost evropské elity od problémů společnosti a obyčejných lidí. Ukazuje rovněž, jak podepsaní slovutní filozofové, historikové a spisovatelé nechápou příčiny evropských událostí a zmateně je zaměňují s následky. Volají po opakování hlasování o brexitu, straší nadcházejícími evropskými volbami a viní USA a Velkou Británii, že Evropu opustily,“ poznamenali úvodem.

„Jaké jsou výsledky současných evropských trendů, které intelektuálové tak zuřivě brání? Špatné. Evropská unie je v rozkladu a všestranné krizi. Rozdíl mezi bohatými a chudými v Evropě nebyl nikdy větší, shora podporovaná masová migrace muslimů mění kulturní charakter západní Evropy, budoucnost rodiny a národů. Nic z toho evropskou elitu nezajímá. Starají se pouze o genderové a přistěhovalecké minority. Skrz naskrz prodlužená EU stagnuje a ekonomicky ve světě ztrácí. Jih Evropy je v troskách, z Východu lidé odešli na Západ,“ podotkl.

Původní text ZDE

„Odpovědí těch, kteří vládnou, na oprávněnou nespokojenost evropských národů je znovu vynalezená a oslavovaná cenzura, snaha zbavit voliče možností prosadit změny prostřednictvím demokratických mechanismů, globální vládnutí neodpovědné byrokracie a pokračující glajchšaltování poměrů a utahování šroubů. ‚Musíme vést bitvu o civilizaci,‘ volají. Ano, musíme, ale s těmi, jimž oni slouží, za přežití Evropy národů a národních států, za normální svět, pro nějž oni mají už jen slova pohrdání. I proto došli tak daleko, že se bojí svobodných voleb,“ dodali Weigl se Strejčkem, že oslavovaným příslušníkům intelektuální elity se evropský kosmopolitismus líbí.

„Vymetají konference, sbírají opulentní ceny, z ulity privilegií a luxusu nevystrčí nos. Pro ně evropská současnost nemá chybu. Pro ně jsou protestující občané póvl, ztroskotanci, rozvratníci, jejichž nespokojenost si jsou schopni vysvětlit pouze propagandou Kremlu,“ dodávají. Podle nich seznam signatářů překvapuje tím, že je v něm vedle většinou levicových intelektuálů řada jmen známých imigrantů, lidí z postsovětského prostoru nebo dokonce lidí, kteří nejsou Evropany (Vargas-Llosa, Applebaumová, Pamuk). „Je škoda, že se mezi ně nechal vlákat i Milan Kundera,“ uzavírají.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…