Zvažte setrvání v koalici s komunisty, vyzývají studenti Zimolu

10.12.2012 22:06

Jihočeští studenti chtějí, aby ČSSD v kraji zvážila spolupráci s jinou stranou než s KSČM. Podle nich mohou sociální demokraté vytvořit koalici s jiným zvoleným hnutím nebo sdružením, řekli v pondělí na setkání hejtmanovi Jiřímu Zimolovi (ČSSD).

Zvažte setrvání v koalici s komunisty, vyzývají studenti Zimolu
Foto: hns
Popisek: Hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola

Hejtman uvedl, že nehodlá spolupráci ve vedení kraje měnit a dál trvá na koalici s KSČM, kterou schválilo krajské zastupitelstvo v listopadu.

"Navrhnul jsem dnes studentům nabídku na vytvoření pracovní skupiny, která by se podílela na vedení kraje. Oni s tím nesouhlasili, ale ještě jsme si řekli, že třeba v novém roce bude větší vůle po tom, abychom se dobrali nějaké spolupráce," řekl novinářům Jiří Zimola.

Zástupci studentů by se prý této nabídce nebránili, pokud by byla splněna jedna podmínka. "Ve vedení kraje by nesměli sedět komunisté. S těmi se bavit nebudeme, je to nedemokratická strana," uvedl Šimon Heller z českobudějovické pedagogické fakulty.

Studenti současný stav označují za podvod na voliče. Podle nich sociální demokraté porušili takzvané bohumínské usnesení z roku 1995. "To zakazuje spolupráci ČSSD s jakýmikoliv extremistickými stranami, které jsou vyjmenované a figuruje mezi nimi i KSČM. Nikde se v bohumínském usnesení nepíše, že platí jen na celostátní úrovni," uvedl vůdce studentů třeboňského gymnázia Dominik Hořejší.

Protesty studentů budou pokračovat 18. prosince, kdy se na českobudějovickém Piaristickém náměstí koná od 17:00 shromáždění proti spolupráci ČSSD s KSČM. Uskuteční se při příležitosti prvního výročí úmrtí bývalého prezidenta Václava Havla.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …