Zvolení Drahoše by v Bruselu uvítali, shrnuje analytik

15.01.2018 13:05

Případné vítězství Jiřího Drahoše ve druhém kole českých prezidentských voleb by mohlo znamenat posun ve vyjadřování české politické reprezentace směrem k evropskému hlavnímu proudu, domnívá se profesor amsterodamské univerzity a výzkumník Centra pro studium evropských politik (CEPS) Steven Blockmans. Poznamenal, že v Bruselu by takovou změnu uvítali. Zprávu přinesla ČTK.

Zvolení Drahoše by v Bruselu uvítali, shrnuje analytik
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka EU

Analytik a šéf bruselského střediska Open Europe Pieter Cleppe upozornil, že výsledek nadcházejícího druhého kola volby mezi někdejším šéfem Akademie věd Drahošem a stávající hlavou státu Milošem Zemanem není zdaleka jasný. „Je to souboj mezi dvěma různými typy lidí. Zeman je tady v Bruselu známá postava a reprezentuje euroskeptický hlas, nesouhlasí s postojem (EU) vůči Rusku a Putinovi. Ale panují zde otázky, do jaké míry ho vnímat přímo jako součást ruského tábora,“ poznamenal Cleppe.

Drahoš, který se podle něj při vnějším pohledu v zásadě „vynořil odnikud“, sází na fakt, že mnoho občanů ČR přes svůj nesouhlas například se vstupem do eurozóny jasně podporuje členství země v EU.

Blockmans z CEPS připomněl, že Zeman dostal v prvním kole méně hlasů, než se podle průzkumů čekalo, a jiní kandidáti rychle podpořili Drahoše. „Prezidentské volby 2018 se tak v zásadě stávají referendem o kontroverzní postavě Miloše Zemana a jeho podporovatelích v Kremlu. Vůbec bych se nedivil, kdyby nyní začala kampaň snažící se Drahoše pošpinit,“ poznamenal. Výsledek hlasování bude podle něj mít také dopad na pokusy premiéra Andreje Babiše o vytvoření české vlády.

Cleppe v rozhovoru s ČTK upozornil, že ačkoli role českého prezidenta není exekutivní, může hlava státu formovat veřejné mínění v zemi. Připomněl někdejšího českého prezidenta Václava Klause. „V evropské debatě hrál velkou roli přes omezené pravomoci. Prezident je zástupce země navenek, a tak když každodenně pomlouvá EU, má to pochopitelně ve veřejné debatě efekt,“ řekl Cleppe. Klaus, který nyní jasně podporuje Zemana, se podle něj postupně posunul k naprostému odmítání celého konceptu EU.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…