Zvýšení spotřební daně na tabák a alkohol. Kromě jiných promluvil i Miroslav Kalousek

13.05.2019 21:50

Opozice kritizuje vládou navrhované zvýšení daní na tabák, alkohol a hazard, které by mohlo vstoupit v platnost v roce 2020. Podle ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO) zvýšení daně přinese do rozpočtu až deset miliard korun ročně. Opozice návrh vidí jen jako lepení děr v rozpočtu a tahání peněz z kapes občanů. ODS a Piráti navrhují jako kompenzaci snížit daň z příjmu.

Zvýšení spotřební daně na tabák a alkohol. Kromě jiných promluvil i Miroslav Kalousek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Cigaretové nedopalky

Nový návrh počítá s tím, že stoupne spotřební daň z cigaret a tabáku zhruba o deset procent a o třináct procent u alkoholu. U hazardních her by mělo zdanění stoupnout ze 23 procent až na 30 procent.

Opozice nemá námitky proti samotnému návrhu, hovoří spíše o nekoncepčním plánování. „Vláda evidentně lepí díry v propadech příjmů státního rozpočtu. Nemá na splnění všech svých slibů,“ uvedl pro Novinky.cz předseda lidovců Marek Výborný.

„Nic proti většímu zdanění hazardu, ale nechápu, proč nejdřív vláda rozhazuje napravo nalevo a pak přemýšlí, co všechno zdanit. Babišova vláda nemá žádnou vizi, to celé je jedna velká improvizace,“ má stejný názor šéf Starostů Vít Rakušan.

Jako kompenzaci opozice navrhuje snížení jiných daní, aby nenarůstalo celkové daňové zatížení obyvatelstva. „Pokud chce vláda bojovat se závislostí, pak jistě bude souhlasit s naším návrhem jiné daně snížit a pak to rádi podpoříme. Chce-li jenom daně zvyšovat, pak nechce bojovat se závislostí, ale chce jenom tahat lidem další peníze z kapsy,“ kritizoval návrh bývalý ministr financí a předseda poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek.

Stejný názor mají i Piráti a ODS, kteří navrhují konkrétní kompenzaci v podobě snížení daně z příjmu. „Kdyby vláda méně rozhazovala, nemusejí se žádné daně zvyšovat. Pokud by vláda přišla se zásadním zjednodušením a snížením například daně z příjmu, můžeme se začít bavit o nastavení spotřební daně,“ uvedl Fiala.

Tomio Okamura zase varuje před zvýšením pašování alkoholu. „Zvýšení daní přinese nejen zdražení, ale také vyšší míru pašování či pokoutní výroby, a stát tak v konečném důsledku vybere méně,“ řekl předseda SPD.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Vládní koalice ANO a ČSSD návrh i přes odpor opozice nejspíše prosadí. Stačit k tomu budou hlasy komunistů, kteří návrh podpořili. „Návrh považuji za možný a očekávám projednání ve sněmovních výborech,“ napsal serveru Novinky.cz předseda KSČM Vojtěch Filip.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…