VFN ušetřila 23 milionů. B Braun či Hospimed? Překupníci, říká náměstek

24.07.2012 13:10

Všeobecná fakultní nemocnice v Praze dala při výbavě kardiovaskulárního centra novými přístroji přednost výrobcům zařízení před takzvanými kompletizátory Hospimed, Puro-klima, B Braun. Podle náměstka nemocnice pro vědu, výzkum a vzdělávání Jana Břízy se hlavně díky tomu podařilo ušetřit zásadní částku. Uvedl to v rozhovoru pro server iHNED.cz.

VFN ušetřila 23 milionů. B Braun či Hospimed? Překupníci, říká náměstek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lékař s pacientem, ilustrační foto

VFN se podařilo na nákupu přístrojů ušetřit 23 milionů. „Usilujeme o co nejprůhlednější zakázky. Například u přístrojů do nového kardiovaskulárního centra jsme se snažili, aby se soutěže zúčastnili přímí dodavatelé a ne takzvaní kompletizátoři, tedy firmy jako Hospimed, B Braun a podobně. Ti jsou vlastně takovými překupníky,“ uvádí náměstek.

Tyto firmy si podle Břízy účtují vysoké marže. S nějakým nátlakem při vypisování veřejných soutěží se on osobně nikdy nesetkal. „Ale u soutěže na modernizaci kardiovaskulárního centra jsme řešili různé oficiální námitky, které byly podány například na Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže,“ dodal náměstek.

„Ne, to ne, ale možná se naše nemocnice nachází v trochu jiné situaci. Jméno pracoviště je pro firmy důležité, reference v portfoliu dané firmy má určitou váhu. Takže firma si ve své centrále stanoví, jestli se jí vyplatí jít s cenou dolů a uspět,“ odpověděl Bříza na otázku, zda firmy například nenabízely alespoň nějaké slevy.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zakázaná akce dvojky Konečné vyjasněna. A je to ještě vážnější

17:30 Zakázaná akce dvojky Konečné vyjasněna. A je to ještě vážnější

Po zrušené akci ve Starém Plzenci vystoupil právník Ondřej Dostál, číslo 2 na europarlamentní kandid…