Babák: Kalousku, nezdražuj. V rozpočtu se válí peníze

21.11.2012 12:09

Poslanec a ekonomický expert Věcí veřejných Michal Babák si prostudoval vládní návrh rozpočtu a nestačil prý zírat. Místo škrtů v administrativě má počet úředníků naopak vzrůst, a místo aby ministr Kalousek hledal zdroje v rezervách, raději zvýší lidem DPH.

Babák: Kalousku, nezdražuj. V rozpočtu se válí peníze
Foto: Věci veřejné
Popisek: Poslanec Věcí veřejných Michal Babák

Nárůst DPH, které zvýší ceny potravin a léků a postihne všechny občany, není podle textu na profilu poslance Babáka na ParlamentníListy.cz vůbec nezbytné. 17 miliard, které má rozpočtu přinést, by se v současném rozpočtu určitě daly ušetřit.

„Návrh vládního rozpočtu dává za pravdu mému tvrzení, že DPH nebylo třeba zvyšovat,“ konstatuje Babák. Ministr Kalousek podle něj nevyužívá například 15 miliard, které má k dispozici v kapitole „Dluhová služba“. Další čtyři miliardy by se daly najít v rozpočtu Lesů ČR. To by na potřebných 17 miliard bez problémů postačovalo.

Navíc Babáka šokovalo zjištění, že v situaci, kdy všichni ve vládě mluví o tvrdých úsporách na ministerstvech, má být byrokratický aparát rozšířen o dvanáct stovek nových úředníků.

„Vzhledem k současné ekonomické recesi znásobené přidušenou domácí spotřebou a minimálními investicemi ze strany živnostníků a středních podnikatelů, je cesta nastolená stávajícím ministrem financí nepřijatelná," píše Babák s tím, že je evidentní, že úřady šetřit nechtějí a veškerou zátěž přenášejí na občany a domácnosti. A takový postup je dlouhodobě sebevražedný. 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…