Rada postižených bude před ministerstvem protestovat proti sKartám

26.04.2013 13:10

Rada postižených se chystá 7. května protestovat před ministerstvem práce proti sKartám, které slouží i jako průkaz pro handicapované. Na svém happeningu bude předávat běžné průkazky ZTP/P, které lidé s postižením měli. Jednu chtějí dát i ministryni práce. Novinářům to v pátek řekl šéf Národní rady osob se zdravotním postižením Václav Krása.

Rada postižených bude před ministerstvem protestovat proti sKartám
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Národní rady osob se zdravotním postižením Václav Krása

"Budeme předávat normální průkazy ZTP a chceme paní ministryni předat velký průkaz ZTP, protože to je pro nás průkaz, kterým se identifikujeme jako osoby se zdravotním postižením, a ne žádná sKarta," uvedl Krása.

Rada kritizuje systém sKaret od počátku a žádá jeho zrušení. Vadí jí třeba to, že spořitelna má přístup k osobním údajům příjemců podpor a příspěvků. Nesouhlasí i s tím, aby za posílání dávek poštou lidé platili.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Rada vyzvala ministryni práce Ludmilu Müllerovou (TOP 09) znovu k tomu, aby vydávání karet pozastavila do vyřešení situace. Soud nyní kvůli ochraně dat příjemců dávek totiž dostal první žalobu. Stížnost na sKarty řeší i Ústavní soud. Ve sněmovně je pak senátní novela, která systém ruší. Ukončení projektu doporučil i premiér Petr Nečas (ODS). Müllerová navrhuje ale jen úpravy pravidel používání sKaret. Příští čtvrtek by návrh měla projednávat vláda.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe, čtk

Ing. Tomáš Czernin byl položen dotaz

Válka na Ukrajině

Pane senátore, opravdu věříte tomu, že má Ukrajina šanci Rusko porazit, a že ji USA a ostatní budou podporovat do nekonečna? Nechápejte mě špatně, přeji si, aby Ukrajina Rusko porazila, ale myslím, že je to dost nereálná vize. A co mě ještě na vašem komentáři zarazilo je, že v něm vůbec nepíšete o m...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bartošek jako Hitler? Okamura má za srovnání pykat, hrozí imunitní výbor

19:47 Bartošek jako Hitler? Okamura má za srovnání pykat, hrozí imunitní výbor

Lídr SPD Tomio Okamura v debatě o korespondenční volbě na půdě Poslanecké sněmovny označil místopřed…