Komunisté budou pilovat svou ideologii

24.05.2013 10:59

Komunistická strana Čech a Moravy bude v sobotu na neveřejné ideologické konferenci v Praze jednat o svém dalším programovém směřování. Základní východiska strany by podle jejího místopředsedy Jiřího Dolejše bylo dobré aktualizovat třeba v oblastech evropské politiky, proměny stranického systému v ČR nebo koaličního potenciálu KSČM.

Komunisté budou pilovat svou ideologii
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Dolejš

Konkrétní volební programy budou komunisté schvalovat na podzim. "Tam budou inspirace, invence, střet, poměřování argumentů, navrhnou se nějaké závěry a opatření, a z těch opatření pak posoudí ústřední výbor, která budou platit. Něco bude rychlé, tedy ovlivní to volební kampaň, něco bude dlouhodobější," řekl ČTK Dolejš o konferenci, které se zúčastní asi 120 straníků včetně zástupců krajů.

Budou jednat i o referátech Václava Šenkýře z odborného zázemí KSČM, Věry Flasarové z úseku zahraniční politiky a právě Dolejše. Ten očekává diskuzi mezi stranickými křídly, při které podle něj může dojít i na debatu o charakteru strany.

"Myslím, že máme definovanou politickou identitu a tu nepotřebujeme měnit ve smyslu transformace. Měli bychom ale zvýšit svůj potenciál, pokud jde o zachycení nových úkolů, které jsou dané jednak úspěchem v krajských volbách, jednak rozšířením našeho koaličního potenciálu," řekl Dolejš.

Komunisté chtějí přilákat mladé lidi

Jedním z posunů by podle Dolejše mělo být větší otevření se mladým lidem. Zatímco poměr mezi počtem členů KSČM a počtem jejich voličů je jedna ku deseti, u mladých lidí je to jedna ku 30. Komunisty by proto mělo zajímat, co si tito mladí lidé myslí, a do budoucna by měli počet straníků z jejich řad zvýšit, uvedl místopředseda strany.

Vedle těchto témat se komunisté v sobotu chtějí zaměřit na přípravy velké mezinárodní konference, kterou hodlají uspořádat za dva roky.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

20:21 George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

Americký prezident Joe Biden se potýká při řešení situace na prestižních univerzitách, obsazených pr…