Jan Čermák: Kypřané sáhli po pomocné ruce od EU, tím však příběh teprve začíná

25.02.2013 12:19

Voliči ve dvou zemích eurozóny, které dnes titulujeme jako finančně zranitelné, podstupovaly o tom víkendu velmi nepříjemný test dospělosti, jež měl podobu prezidentských a parlamentních voleb. Zatímco na Kypru již prezidenta odvolili, v Itálii bude znám parlamentu až dnes navečer.

 Jan Čermák: Kypřané sáhli po pomocné ruce od EU, tím však příběh teprve začíná
Foto: Hans Štembera
Popisek: Eura, ilustrační foto

Bývalo zvykem, že volby na Kypru byly především o tom, zda je ten či onen kandidát pro rychlejší či pomalejší usmiřování se severní tureckou částí, která vznikla po turecké invazi a následném rozdělení ostrova v roce 1974. Řešení (nevyřešitelné) otázky rozdělení ostrova, však zcela zastínila finanční krize, která v Kypru naplno eskalovala poté, co se Řecko stalo insolventním a následně restrukturalizovalo svůj státní dluh. Ten ve velkém vlastnily i kyperské banky, které však na rozdíl od těch řeckých nebyly rekapitalizovány z prostředků záchranných fondů EMU. Na Kypru tak vypukla bankovní krize, kterou stát ovšem nebyl schopen řešit - naopak zcela vyschnul zdroj poptávky po jeho dluhopisech a tak se sám dostal do problémů.

Kyperská ekonomika je samozřejmě z pohledu velikosti eurozóny malinká, a tak by nebyl problém ji zachránit (ať již stát či banky), avšak problém nastal v tom, že Kypr je fakticky daňovým rájem pro ruské firmy. Jinak řečeno pokud by eurozóna vystavila bianco šek kyperským bankám, pak fakticky bude chránit ruská depozita, jež mohou mít nejrůznější původ. Kyperské prezidentské volby, tak byly tedy převážně o tom, zda vyhraje kandidát, jenž preferuje kooperaci s věřiteli ze západní Evropy, kterým vévodí samozřejmě Němci. Ti finanční pomoc podmiňovali nejenom přijetím tvrdých úsporných opatření, ale také zpřísněním pravidel na praní špinavých peněz.

Kypřané o tomto víkendu volání Němců a spol. po kooperativním přístupu vyslyšeli, když si zvolili proevropského kandidáta Nicos Anastasiades za prezidenta. Tím však kyperský příběh zdaleka nekončí, ale teprve začíná. Mezi věřiteli totiž figuruje i MMF, který požaduje, aby věřitelé část kyperského dluhu odepsali. EU přitom, ale řekla, že řecký státní bankrot byl opravdu poslední událostí tohoto druhu, která se v eurozóně odehrála…

Jan Čermák
Analytik ČSOB

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

10:14 Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

Mudrlanti, kterým se dnes v médiích říká experti, vytrubovali do světa, jak prý Írán svůj víkendový …