AČMD: Dřevěná kniha je tunel na stát a destabilizuje dřevozpracovatelský průmysl

01.10.2012 17:59

K insolvenci největšího partnera Lesů ČR - společnosti LESS & Forest a LESS a.s.

AČMD: Dřevěná kniha je tunel na stát a destabilizuje dřevozpracovatelský průmysl
Foto: Hans Štembera
Popisek: Národní park Šumava

Oprávněnost obav AČMD z naplnění rizika tunelu na stát a další věřitele přes systém krachů smluvních partnerů Lesů ČR se potvrzují.

Na tyto obavy přitom AČMD upozornila ministra zemědělství Petra Bendla na osobním jednání dne 19. října 2011 – viz. TZ z 24.10 a 27.10.2011.

Ministr přesto nepodnikl žádné kroky, které by zabránily podpisu kupních smluv na dříví na roky 2012+ mezi Lesy ČR a LESS & Forest. Tedy nenechal generálního ředitele Lesů ČR prověřit bonitu solventnosti firem, s nimiž se chystaly Lesy ČR podepsat kupní smlouvy. Kdyby se tak stalo, dnešní situace by nenastala. Indicie o významném zadlužení holdingu LESS a přemrštěných cenových nabídkách LESS & Forest, díky nimž zvítězil v tendrech Lesů ČR na léta 2012+, byly přitom veřejně známé. Připomínáme, že se AČMD dočkala pouze tvrdé kritiky ze strany státního podniku Lesy ČR.

Vyzýváme proto pana Petra Bendla, aby za újmy vzniklé následkem insolvence společnosti LESS & Forest na straně státu stejně jako za související výpadky v zásobování trhu dřívím z Lesů ČR a újmy dřevozpracovatelů vyvodil osobní odpovědnost a odstoupil z funkce ministra zemědělství.

Žádáme rovněž o okamžité vyvození osobní odpovědnosti pro management Lesů ČR, zejména pak generálního ředitele Svatopluka Sýkoru a výrobně technického ředitele a bývalého topmanažera LESS & Forest Vladimíra Krchova.

O vyvození osobní odpovědnosti žádáme rovněž předsedu dozorčí rady Lesů ČR Miroslava Zámečníka, šéfa podvýboru pro lesní hospodářství PSP ČR Jiřího Olivu a šéfa zemědělského výboru PSP ČR Pavola Lukšu, kteří byli s obavami AČMD seznámeni prostřednictvím tiskových zpráv AČMD a neučinili nic pro to, aby státní podnik na obavy AČMD reagoval prověřením popsaných rizik a jejim zabráněním.

AČMD zároveň doufá, že celou záležitost prověří protikorupční policie.

„Není možné tolerovat stav, kdy přední představitelé státu obhajují Dřevěnou knihu jako nástroj pro dosažení stability v oboru a její výsledky jsou přesně opačné – tunel na stát a destabilizace oboru. Na tom nezmění nic ani bublina v hospodářských výsledcích Lesů, která brzy splaskne.“ doplňuje výzvu AČMD její prezident Zdeněk Valný.

„Agilní obhájci koncepce komplexního outsourcingu s podvodným prodejem dříví „při pni“, systémem nedostatečných bankovních záruk a věštěním cenových nabídek z koule, by měli konečně uznat, že odborně i morálně dlouhodobě selhávají. Jimi páchaného zla už bylo dost. Není nadále únosné, aby tito nekompetentní lidé ovlivňovali koncepční jednání Lesů ČR a tím celý obor.“ doplňuje Valný.

AČMD zdůrazňuje, že následky tendrů Lesů ČR a související krachy jejich smluvních partnerů systémem dominového efektu stahují do ekonomických problémů i stovky nevinných subdodavatelů – drobných firem a živnostníků v lesním hospodářství, stejně jako stovky dřevozpracovatelů v ČR.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: AČMD

odškodnění

Pane poslanče, dobrý den, co si myslíte o tom, za jakých podmínek chce Praha poskytnout pozůstalým po obětech střelby na FF finanční pomoc? Já si troufnu říci, že je to až nehumánní, a že je celý ten dotazník je jen zástěrkou, jak nepomoci. Zajímalo by mě taky, zda nějaké odškodnění vyplatil stát? M...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Stanislav Hošek: Jak to asi může pokračovat

12:12 Stanislav Hošek: Jak to asi může pokračovat

Představitelé deseti zemí NATO souhlasí s tím, že Ukrajinská armáda může jejich rakety delšího dolet…