Alena Vitásková: Diskriminace na energetickém trhu – poškození občanů

01.08.2019 21:44

Alarmující důvody k odvolání členů Rady ERÚ (Vladimíra Vlka, Vladimíra Outraty) a neprodloužení funkčního období předsedovi Rady ERÚ Janu Pokornému (který byl jmenován předsedou Rady ERÚ teprve v dubnu letošního roku) znepokojilo nejen účastníky energetického trhu, ale především občany, kteří se jako spotřebitelé cítí být poškozeni, pokud došlo k zvýhodnění určitých regulovaných subjektů či firem na energetickém trhu, jak sdělil mediím odůvodnění odvolání ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček dne 31. 7. 2019.

Alena Vitásková: Diskriminace na energetickém trhu – poškození občanů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Alena Vitásková

Veřejnost má právo znát skutečné důvody odvolání. Prohlášení, že vláda jednala v utajeném režimu je irelevantní a nemůže u veřejnosti obstát. Z tohoto důvodu jsme požádali premiéra Andreje Babiše o přístupu k informacím, jelikož občané hradí povinné miliardové poplatky, které ERÚ určuje, jsou to občané a spotřebitelé, kteří měli být dle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka poškozeni.

Je ve veřejném zájmu, aby vláda podala informace, které jsme v souladu se zákonem 106/1999 Sb. (Zákon o svobodném přístupu k informacím) na vládu dne 1. 8. 2019 zaslali.

Ing. Alena Vitásková
předsedkyně IAV

Co: Celé znění dopisu na premiéra A. Babiše

V Praze dne 1. srpna 2019
Č.j. 57/2019/08

Věc: Žádost o podání informací v souladu se zák. 106/1999 Sb. Zákon o svobodném přístupu k informacím

Vážený pane premiére,

ve veřejném zájmu žádáme podat informaci v souvislosti s odvoláním členů Rady Energetického regulačního úřadu pana Vladimíra Vlka a Vladimíra Outraty a neprodloužení funkčního období předsedy Rady ERÚ pana Jana Pokorného (kterého vláda jmenovala do funkce předsedy Rady ERÚ teprve v dubnu 2019).

Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček informoval veřejnost, že výše uvedení členové Rady jednali systematicky v souladu se zájmy regulovaných subjektů, tedy nejednali v souladu se zájmy spotřebitelů, že přijímali pokyny od třetích osob, čímž jednali v tržním zájmu takové osoby, nechránili oprávněné zájmy zákazníků, spotřebitelů v energetických odvětvích atd.

Energetický regulační úřad je nezávislá instituce, má dohled nad energetickým trhem a stanovuje v souladu se zákonem rovné podmínky pro účastníky energetického trhu, chrání spotřebitelé, stanovuje regulované ceny energií atd. v souladu s příslušnými zákony.

Pokud došlo k selhání ERÚ, jak sdělil dne 31. 7. 2019 ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček mediím, tak toto selhání nemůže být před veřejnosti utajeno a důvody nemohou být skryty v utajovaném režimu. Žádáme tímto o sdělení:

  1. Kterých regulovaných subjektů, nebo firem, které byly ERÚ zvýhodněny, se to týká?
  2. V jakém rozsahu došlo k poškození spotřebitelů, zákazníků?
  3. Kdy a jak budou poškození spotřebitelé a diskriminování účastníci energetického trhu odškodněni?
  4. Kdy, kým a na koho bylo podáno trestní oznámení?

V zájmu občanů, kteří povinně hradí regulátorem určené ceny energií, povinně se podílí na platbě dotovaných cen pro podporované a obnovitelné zdroje, dále ve veřejném zájmu, žádáme o podání výše uvedených informací v souladu se zák. 106/1999. Sb. (Zákon o svobodném přístupu k informacím). V plném rozsahu předem odmítáme zdůvodnění, že se jedná o informace v utajeném režimu.

S pozdravem

Ing. Alena Vitásková – předsedkyně IAV
Institut Aleny Vitáskové, z. s.
Záhřebská 30, 120 00 Praha 2 – Vinohrady

Vážený pan
Andrej Babiš – premiér ČR
Úřad vlády České republiky.
Edvarda Beneše 4, 118 01 Praha 1

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – díl 353. Jak ulovit štiku dlouhou jako stehno antické bohyně

16:59 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – díl 353. Jak ulovit štiku dlouhou jako stehno antické bohyně

Petr Žantovský ve svém pravidelném „Jak jsem potkal knihy“ tentokrát vybral pro májové čtení báseň o…