Alena Vitásková: Indikativní ceny plynu podporují konkurenci

24.12.2016 13:50

Indikativní ceny plynu zveřejňuje ERÚ od srpna roku 2016. V prosinci vydává aktualizované indikativní ceny pro první čtvrtletí následujícího roku. Jak se tento ukazatel promítl do tržní cenotvorby, jak jsem spokojená s prvními výsledky?

Alena Vitásková: Indikativní ceny plynu podporují konkurenci
Foto: Facebook Aleny Vitáskové
Popisek: Alena Vitásková

Počátkem letošního roku zaplavily česká média zprávy, jak draho kupují čeští spotřebitelé plyn. Vysoké ceny přičítaly nadsazeným maržím, což by svědčilo o špatně fungujícím konkurenčním prostředí. Mnou řízený úřad reagoval okamžitě a zpracoval prohloubený monitoring trhu s plynem, který šel nad rámec běžných analýz. Jeho výsledky jsme publikovali na srpnové tiskové konferenci.

Předně musím zmínit, že Energetický regulační úřad nemá zákonné zmocnění pro to, aby reguloval celou koncovou cenu, kterou za plyn platí zákazník. Našimi cenovými rozhodnutími ovlivňujeme pouze regulovanou složku ceny, která v případě plynu tvoří přibližně pětinu výsledné částky. Ačkoliv jsem ministra průmyslu a obchodu Mládka požádala o zákonné zmocnění v novele příslušného zákona, které by mi umožnilo zasáhnout alespoň ve výjimečných případech, kdy by cenotvorba svobodného trhu objektivně selhala. Nedočkala jsem se od něj souhlasného stanoviska, ale strohého odmítnutí.

V mantinelech zákonných možností jsem proto zvolila metodu „měkké regulace" a představila nový ukazatel, indikativní ceny plynu. O měkké formě regulace hovořím proto, že nejde o nařízení, za kolik by se měl plyn prodávat, ale o informaci pro spotřebitele, za kolik mohou plyn kupovat, jaké ceny mnou vedený úřad považuje za přiměřené. Jaké jsou výsledky mých kroků?

Aniž bych si chtěla přisvojovat větší než oprávněné zásluhy, věřím, že indikativní ceny plynu byly jednou z příčin opakovaného poklesu ceníkových cen dodavatelů, které na trhu pozorujeme ve druhé polovině roku. K vlně zlevňování se připojili i největší dodavatelé, měřeno počtem zákazníků. Považuji to za výrazný úspěch, který svědčí o váze Energetického regulačního úřadu v očích spotřebitelů, novinářů i regulovaných subjektů.

Na srpnové tiskové konferenci jsem informovala, že indikativní ceny plynu budeme zveřejňovat čtvrtletně. Na konci roku 2016 proto vychází další „sada" aktualizovaných ukazatelů. Dobrou zprávou je, že indikativní ceny plynu stanovené pro první čtvrtletí roku 2017 jsou zas o něco nižší. Doufám, že to ve svých cenících dodavatelé plynu zohlední obratem a spotřebitelé uvidí nižší výsledné částky už na příští faktuře.

Alena Vitásková

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: O ruských špionech

16:14 Petr Hampl: O ruských špionech

Denní glosy Petra Hampla.