Alena Vitásková: Oči pro pláč. Někteří kandidáti, sponzoři musí hledět jako „PUK“

27.11.2022 19:51 | Komentář

V pátek 25. 11. 2022 Ministerstvo vnitra na tiskové konferenci sdělilo pravděpodobný konečný počet uchazečů o účast v prezidentských volbách. Zda se počet registrovaných kandidátů sníží, nebo zvýší, uvidíme v nejbližších dvou týdnech, kdy bude možná rozhodovat Nejvyšší správní soud.

Alena Vitásková: Oči pro pláč. Někteří kandidáti, sponzoři musí hledět jako „PUK“
Foto: Jiří Skupien
Popisek: Alena Vitásková

Lze očekávat, že někteří se budou domáhat, aby byli registrování (ti odmítnutí), nebo naopak budou podány žaloby na možnou nezákonnost provedené registrace u jiných.

Budu se věnovat „záhadě“ těch, kteří sbírali podpisy občanů pod petiční archy a anomálie, které v rozhodnutí Ministerstva vnitra vnímám. Nejen jako občan, který se sám snažil sesbírat podporu občanů podpisy pod petiční archy (získala jsem k 7. 11. 2022 celkem dle mého názoru očištěných podpisu 64 643 podpisů), přesto jsem registraci nepodala. Důvod byl pragmatický – požadovala jsem již na počátku silnou podporu občanu vyjádřenou minimálně 100 tis. podpisů pod petiční archy. Neobdržela jsem silnou podporu – dodržela jsem slovo a registraci jsem nepodala.

Kolegové kandidáti, kteří prošli stejnou peripetií při sběru podpisů, musí hledět „jako puk“, když slyšeli stanovisko Ministerstva vnitra, kdo registraci obdržel a kdo ne. Bylo podáno 22 přihlášek k registraci – z toho 1 po lhůtě. Zůstalo tedy 21 kandidátů. Z toho bylo 9 zaregistrováno, ostatní nesplnili podmínky. Jen část statečných zájemců o prezidentský post žádalo občany, aby je do voleb vyslali. Jen dvěma se to povedlo. Ostatní mají podpisy senátorů, nebo poslanců.

Stanovisko Ministerstva vnitra na tiskové konferenci dne 25. 11. 2022:

Anketa

Skončí válka na Ukrajině v roce 2023?

57%
43%
hlasovalo: 17934 lidí

Paní Nerudová 82 413 započtené podpisy, pan Pavel 81 083 započtené podpisy. Tito dva kandidáti byli registrování s tímto počtem podpisů. Ani u jednoho z nich nezaznělo, zda se MV zabývalo škrtnutými a neúplnými řádky, zda výše uvedená čísla jsou totožná s čísly, která kandidáti odevzdali při podání žádosti o registraci, zda tyto popisy byly podrobeny testu chybovosti a s jakým výsledkem. Pokud byla již při prvním testu chybovost pod 3 % u obou výše „preferovaných“ kandidátů, tak musím z vlastní zkušenosti sdělit: „STAL SE ZÁZRAK“. Každopádně všichni máme právo vědět, jak kontrolní testy proběhly a s jakým výsledkem. Přece i ZÁZRAK MÁ BÝT POPSÁN.

Ostatní kandidáti pan Březina odevzdal 69 511, po odečtení škrtnutých a neúplných řádků započteno 64 850 podpisů – byl proveden kontrolní vzorek s chybovostí 27,224 % (více než 3 %) prováděl se druhý kontrolní vzorek 31,035 % - odsouhlaseno 45 894 relevantních popisů – kandidát vyřazen z registrace.

Pan Diviš odevzdal 63 210 řádků, po odečtení škrtnutých a neúplných řádků uznáno 61 438 podpisů. První kontrolní vzorek 17,847% chybovost, druhý kontrolní vzorek 19,765% chybovost. Uznáno 49 884 validních podpisů – kandidát vyřazen z registrace.

Pan Janeček odevzdal 74 208 podpisů, po odečtení škrtnutých a neúplných řádků uznáno 71 828 podpisů, které byly podrobeny testu. První kontrolní test 33,494% chybovost, druhý kontrolní test 32,6% chybovost. Uznaných podpisů 48 091 – kandidát vyřazen z registrace.

Chce se mi věřit, že výše uvedení u Nejvyššího správního soudu zvítězí a budou do souboje o Hrad vráceni – budou dodatečně registrování. Ačkoliv se mohu domnívat, že bude vrácen jen jeden z nich, který nebude pro stávající favority voleb nebezpečný. Ať soud rozhodne jakkoliv, každého z nich poznamená pachuť tohoto neúspěchu na počátku náročného souboje.

Budou muset přemýšlet, kdo je vlastně svým neplatným podpisem podvedl. Agentura? Dobrovolník? Nebo ten, který se podepsal s vědomou chybou? Nebo je to vše úplně jinak?

Ing. Alena Vitásková – předsedkyně IAV
Praha, 27. 11. 2022

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…