Alexander Tolčinský: Vezměte si takového Lukašenka! aneb Běloruský summit o Ukrajině

21.08.2014 16:39

„Vezměte si takového Lukašenka, to je skutečný ochránce svého národa,“ tvrdil mi o běloruském prezidentovi jeden kolega z doněckých místních novin. „Proč?“ ptal jsem se. „No vždyť se podívejte,“ odvětil kolega. „Tady se bojuje, všechno tu krachuje a tam je klid. Klidně si v Minsku organizují hokejové mistrovství světa, To u nás v dohledné době nic takového možné nebude.“

Alexander Tolčinský: Vezměte si takového Lukašenka! aneb Běloruský summit o Ukrajině
Foto: Archiv
Popisek: Prezident Běloruska Alexandr Lukašenko

V tom měl zmíněný kolega pravdu. Ani jsem s ním nediskutoval o tom, že Lukašenko nechal během hokejového klání desítky odpůrců režimu zatknout, aby snad nepřišli do styku s návštěvníky šampionátu a ti se nedozvěděli o zemi, která pro dobu klání považovala zakoupený lístek na utkání jako vstupní vízum, něco, co samy její úřady nechtěly slyšet. 

Teď se Lukašenkovi daří vmanévrovat sám sebe do pozice diplomata a mírotvorce. V Minsku se sejdou politici na úrovni tří. Rusko, Bělorusko a Kazachstán budou zastupovat Celní unii jmenovaných států, delegaci Evropské unie povede šéfka její diplomacie baronka Ashtonová a nezařazenou Ukrajinu prezident Petro Porošenko. 

Hlavními body programu mají být dvojstranná setkání. Zda se ale sejde mezi čtyřma očima Petro Porošenko a Vladimir Putin, zatím upřesněno nebylo. Mělo by se jednat o definitivním přistoupení Ukrajiny k Asociační dohodě s EU, o energetické bezpečnosti a situaci v Donbasu na východě Ukrajiny. Porošenko podle očekávání poděkoval předsedovi Evropské rady van Rompuyovi za vyslání delegace do Minsku, což považuje za bezprecedentní krok. 

Diplomacie bude pokračovat i na dalších místech. Kyjev navštíví v sobotu spolková kancléřka Angela Merkelová. O týden později zase Petro Porošenko poletí na pracovní návštěvu do Bruselu. Znovu zůstalo stranou Polsko, donedávna považované za hlavního advokáta Evropské unie na Ukrajině. 

Polští politici vyjadřují svou nevoli a ptají se, zda k opakovaným nepozváním vede odposlechová aféra, která snížila šance polského ministra zahraničí Radoslawa Sikorského stát se šéfem evropské diplomacie, nebo důvody jiné. 

A to v době, kdy v Polsku začínají růst obavy, že se v důsledku rostoucího válčení na východě pokusí v zemi našich severních sousedů usadit letos až 183 tisíc Ukrajinců. V době, kdy ještě není vyhráno ani na poli bitevním, ani na diplomatickém. A kdy i na Ukrajině rostou hlasy proti tomu, aby se Petro Porošenko s prezidentem země, která dodává východoukrajinským povstalcům zbraně, tedy Vladimirem Putinem, vůbec setkal.

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: rozhlas.cz

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: O nás se bohužel rozhoduje v Bruselu. Mysleme na to u červnových voleb

11:34 Jiří Weigl: O nás se bohužel rozhoduje v Bruselu. Mysleme na to u červnových voleb

Denní glosa Jiřího Weigla