Alexander Tolčinský: Volby v Lotyšsku vyhrála proruská strana

06.10.2014 19:15

Sociálně demokratická strana Rusů v Lotyšsku, zvaná Centrun shody, získala 24 procent hlasů a bude v novém Sejmu nejsilnější samostatnou stranou.

Alexander Tolčinský: Volby v Lotyšsku vyhrála proruská strana
Foto: red
Popisek: Český rozhlas

Nejsilnější samostatnou stranou, ale asi jen těžko bude hledat spojence mezi stranami lotyšskými. Vládnout tedy bude dosavadní koalice kolem strany Jednota premiérky Laimdoty Straujumaové.

Do koalice se přidá také Unie zelených a svazu zemědělců a také Národní svaz. Není vyloučeno, že se do koalice přidá i Strana regionů, která ovšem nemá nic společného s tou donedávna mocnou na Ukrajině. V Lotyšsku je nyní nejmenším parlamentním uskupením v zemi.

Volby výrazně ovlivnily obavy z politiky ruského souseda vůči Ukrajině, což přesunulo zájem voličů od ekonomiky k otázkám bezpečnosti.

Zvláště ruská média připomínala, že v Lotyšsku má volební právo pouze jeden a půl milionu lidí. 350.000 Rusů totiž po rozpadu Sovětského svazu ztratilo lotyšské občanství, stala se z nich pouze etnická skupina.

Když se v roce 2012 konalo referendum o zrovnoprávnění ruštiny jako druhého oficiálního jazyka, většina hlasujících byla proti.

Přitom vůdce proruské strany Centrum shody Ušakov je jako etnický Rus starostou Rigy.

Moskva reagovala na výsledek voleb v Lotyšsku po svém. Zavedla zákaz vstupu pro tři lotyšské občany.

Prvním z nich je paradoxně dosavadní místopředseda Sejmu Anrejs Judins, který je sice etnický Rus, nicméně veřejně se snaží dávat na stejnou úroveň zločiny fašismu a stalinismu.

Další postiženou osobou je režisér Alnis Hermanis, který se provinil tím, že v rámci protestu proti vměšování Ruska do záležitostí Ukrajiny odvolal turné po ruských městech. Seznam končí ředitelem kanceláře pro ochranu ústavy Janisem Maizitisem.

Dosavadní koalice sice vyhrála, ale není jisté, že v čele vlády bude stejná premiérka.

Prezident Berzinš dal opakovaně najevo, že by v čele vlády nejraději viděl Andrise Piebalgse, který odchází z Evropské komise a má zkušenosti, které se hodí zvláště proto, že bude Lotyšsko příští rok předsedat Evropské unii.

Lotyšské volby byly poznamenány strachem z Ruska. Lotyšsko je vojensky nejslabší pobaltská země. A stejně jako ty zbylé dvě nemá vlastní vojenské letectvo.

Týden před volbami ruské letouny provokativně narušovaly lotyšský vzdušný prostor, jeho bezpečnost musí zajišťovat ostatní členské země NATO. Naše gripeny už tam byly dvakrát.

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Český rozhlas

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…