Alexandr Mitrofanov: Jak poznamenal ukrajinský konflikt českou levici – je to levicová levice?

11.09.2014 16:51

Bývalý americký velvyslanec v Moskvě Michael McFaul včera napsal: „Schází mi stará levice, která bránila malé státy proti imperiálním mocnostem a podporovala pokrok a lidská práva.“

Alexandr Mitrofanov: Jak poznamenal ukrajinský konflikt českou levici – je to levicová levice?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Veřejné shromáždění při příležitosti 23. výročí nezávislosti Ukrajiny u sochy sv. Václava

Ve stejný den zveřejnil známý levicový aktivista Jan Májíček článek o nedávném těšínském setkání aktivistů z organizace Krytyka Polityczna (Politická kritika) s podobně smýšlejícími aktivisty z Česka, Ukrajiny, Moldávie, Ruska, Běloruska, Rumunska, Španělska a Itálie.

Čtyřdenní program se měl soustředit na debatu aktuálních politických otázek i na sdílení zkušeností z aktivistické politické praxe.

Jan Májíček referuje, že sporným tématem se stala otázka Ukrajiny: „Jeden z významných představitelů Krytyky Slawomir Sierakowski totiž před nedávnem zveřejnil v New York Times článek, ve kterém volá po zřízení základen NATO v Polsku a pobaltských státech. Tato pozice nebyla ojedinělá a působila řadu napětí.

V debatě se vytvořila ukrajinsko-polská aliance proti alianci česko-ruské, pokračuje Jan Májíček. Zatímco ta první hájila válečné akce ukrajinské vlády, ta druhá stála na pozicích protiválečného hnutí s požadavkem, aby byly okamžitě zastaveny boje a vznášely se sociální požadavky Majdanu, které nyní ukrajinská vláda snadno odbývá právě poukazem na válku a provokováním nacionalistických vášní.“ To píše Jan Májíček.

Dodává pak další větu: „Kdo je proti válce, tj. protiteroristické operaci, jak se bojové akce oficiálně v Kyjevě nazývají, je agent Moskvy a nepřítel národa.“

Je pozoruhodné, že jde o zrcadlový odraz zrovna moskevské rétoriky. Ruský stát nyní hledá „cizí agenty“, kteří se musí hlásit, že jimi jsou, pokud mají pracovní styky se západními státy.

A „nepřítel národa“ je současné kremelské označení ruských spoluobčanů, kteří si dovolí nesouhlasit s politikou Vladimira Putina. Ale třeba to všechno Jan Májíček prostě neví.

Jenže ani v jeho referátu, ani v aktivitě jeho levicových souvěrců, mimo jiné z KSČM i částečně z ČSSD, nenajdeme atributy staré levice, o nichž psal McFaul.

Zuby nehty – to se týká v první řadě českých a moravských komunistů s výjimkou Jiřího Dolejše, který to nedělá zuby nehty – brání imperiálního agresora a zatracují napadený menší stát.

Pokrok? Možná ho slovně podporují. Ale být stoupencem pokroku a zároveň se bratřit s ruskými komunisty, kteří jsou až tak jedna ruka s prorežimní a stále více tmářskou pravoslavnou církví, že předseda strany Zjuganov byl dekorován církevním řádem, je nonsens.

Mimo jiné proto, že ruský režim nemá nejen s lidskými právy, ale ani se „sociálními požadavky“, které zmiňuje Májíček, vůbec nic společného.

Levice je pro něj nepřítel. Nedávné odsouzení skutečně levicového předáka Sergeje Udalcova v procesu, který měl všechny známky vykonstruovanosti, to našim levičákům něco říká? Protestovali u Putina?

Nevím, jestli byla stará levice dobrá. Ale aspoň se jí dalo věřit, že je levicová.

Autor je komentátorem deníku Právo 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: rozhlas.cz

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…