Alexandr Mitrofanov: Závan étosu z prastarých archívů

19.06.2014 20:11

Bývalý náměstek ministryně spravedlnosti Pavel Štern vysvětloval včera v Poslanecké sněmovně, proč šel na protikorupční policii, aby oznámil nestandardní jednání své nadřízené, ministryně za hnutí ANO Heleny Válkové.

Alexandr Mitrofanov: Závan étosu z prastarých archívů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně spravedlnosti Helena Válková

Poslanci i zájemci z řad veřejnosti slyšeli především stížnosti, že náměstka pravidelně obcházela. Toto dokázal Štern vysvětlit srozumitelně. Proč ale nakonec učinil tento mimořádně závažný krok? Adekvátní odpověď nezazněla. Stejně ploše odpovídal bývalý náměstek v pořadu České televize.

Přesto řekl větu, která platí obecně. Podle něho „kdo porušuje pravidla, nemůže být ministrem“. Na tuto jednoduchou poučku se v návalu emocí, které provázely další personální roztržku na ministerstvu spravedlnosti, pozapomnělo. Veřejnost především rozebírala, zda měl tak silné důvody, aby šel udat ministryni na protikorupční policii.

Byla tu ovšem i jiná reakce, potenciálně mnohem závažnější. Vzešla ze sněmovní debaty, která se týkala informace premiéra o situaci na ministerstvu spravedlnosti. Mimo všechny detaily se ve skutečnosti jednalo o výklad věty, která zazněla od Pavla Šterna. Hlavně o to, kdo ta pravidla stanoví a kdo má nárok na jejich případné lámání.

Leitmotivem řady vystoupení poslanců z ANO byl odkaz na manažerské zkušenosti ve firmách jako na měřítko hodnot v politickém chování. Vypadalo to v jistou chvíli, že jde o výrobní poradu technokratů ve vysokých funkcích. Byli jednotní: Žádný náměstek nemá sebemenší nárok na dodržení pravidel, k němuž se zavázal, neboť absolutní právo má jeho nadřízený. V tomto případě Helena Válková.

Chvíli mi trvalo, než jsem si vybavil, odkud pochází závan étosu vyplývajícího z pohrdání politikou provozovanou v liberálně demokratických kulisách. Naštěstí jsou dnes archívy přístupné snadno a hned.

Tady je citát z dopisu presidenta republiky poslancům Národního shromáždění ze dne 5. ledna 1949: „Vy se zbavujete všech nedostatků, nešvarů a pozůstatků starého buržoasního parlamentarismu.

Stali jste se jednou z významných záruk, že v této zemi jen a jen vůle lidu, z něhož pochází všechna moc v tomto státě, může být a bude zákonem.“

Zajímavé čtení též poskytuje projev poslance Národního shromáždění doktora Bartušky ze dne 25. října 1950: „A poněvadž právo vůbec musí odpovídat hospodářské základně, je jasné, že právě v této oblasti hospodářský vývoj neustále láme vžité a ustálené právní normy, láme celou soustavu práva a přizpůsobuje ji zájmům hospodářské základny.“

A když jsme v těch archívech, lze ve stejném projevu stejného poslance najít i tuto větu: „Je možno s vážnou tváří hovořit o rovnoprávnosti v občanskoprávních vztazích mezi takovým dr Preisem, ovládajícím koncern Živnobanky, opírajícím se o svůj ohromný majetek, o stovky koupených přisluhovačů, počítaje v to žurnalisty, poslance a ministry, a mezi prostým dělníkem, nemajícím více než své holé ruce a starost o rodinu?“

Jakákoliv podobnost se současnými osobami, tendencemi nebo událostmi je samozřejmě čistě náhodná.

Autor je komentátorem deníku Právo. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …