Antonín Kustein: Páně Kalouskova prozřetelná politika

08.06.2013 14:00

Nedávno se mi na toaletě dostala do ruky příloha nejmenovaného deníku a v ní mě zaujal článek několikanásobné maminky, která líčí svoje zkušenosti s padajícími potomky z různých výšek, poloh, předmětů a hraček zásadně na hlavičku. Porovnávala chování prvorodiček, které si z tohoto okamžiku nesou trauma o své neschopnosti a nezodpovědnosti až do doby povití dalšího potomka, kdy řeší tyto drobnosti jen povzdechem a zatlačením boule. Zkušenost i v tomto činí z každého rutinéra. Závěr článku a postřeh pisatelky, že jsme vlastně všichni padlí na hlavu mě zaujal.

Antonín Kustein: Páně Kalouskova prozřetelná politika
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Miroslav Kalousek

Vzpomněl jsem si na něj znovu dnes a pochopitelně ve spojitosti s naší politickou garniturou.

Opět nečekaně nás díky nezodpovědnosti počasí postihly záplavy. Bohužel i tentokrát stejně jako v uplynulých případech přišli v momentě, kdy jsme je nemohli očekávat. Je sice pravdou, že skoro celý počátek června a konec května propršel, ale naši experti jak přes počasí tak přes bezpečnostní opatření v krizových momentech  jaksi tomuto jevu nepřikládali žádný význam.

Prioritu měla opětovně hašteřivost našich politických špiček tentokrát na pražském magistrátu, boj o koryta  a získání co nejvíce významných postů na kterých se rozhoduje o zakázkách a penězích na ně.

Po prvních výkřicích „primátor je mrtev, ať žije primátor“ ten nový zatím zastupující začal hned při prvním zjevení se na obrazovce vystupovat jako starý rutinér. Nikdo za nic nemůže, všichni si plní povinnosti odpovědně a vše je vlastně v pořádku. Jaksi mi unikají souvislosti mezi provoláními po povodních v roce 2002 a realitou. Opět jsme slibovali a vyčkávali. Jak vysvětlit lidem, že slíbené protipovodňové valy nebyly zbudována tam kde měly být, popřípadě jsme je za jedenáct let nestačili dokončit, ale udělali jsme maximum.

Já si maximum představuji dost podstatně jinak a asi stejně jako všichni postižení. Zaráží mě dále, že jsme v době sucha schopni cvičně stavět protipovodňové stěny vždy včas. Asi to je proto, že neprší a voda nestoupá. To, že jsme nemohli počítat s tak vysokou hladinou mě opět neuspokojuje, protože každý se raději pojišťuje navýšením a zesílením nad rámec předpokladu a výpočtu, protože se říká že „sichr je sichr.“ Jak moc by nás zatížilo, kdybychom předpokládali, že záplavy mohou být horší než ty poslední a pojistili se.

Včera večer mě svým prohlášením opět dostal náš ministr financí Kalousek I, když prohlásil, že jen díky jeho prozřetelné ekonomické politice máme finanční zálohy na vypořádání se s následky povodní.

Tato slova nejvyššího státního ekonoma mě jako laika vrazila zpět do křesla. Už moje babička tvrdila, že je vždy výhodnější a levnější něco udělat předem, než pak opravovat a zachraňovat co se pokazilo. Myslím si tedy, že investice do protipovodňových opatření, které by byly rozvrženy do několika uplynulých let by určitě nezatížily naši ekonomiku tak jako hledání a vyškrabování všech možných i nemožných rezerv jednotlivých ministerstev z promyšleně upraveného geniálního rozpočtu našeho nejvyššího ekonomického mága.

Dnes opět deklasoval veřejnost výrokem: „Já (Kalousek I.) odpustím podnikatelům a živnostníků daně nebo stanovím alespoň jisté úlevy.“ To prohlašuji já hlava pomazaná, jediná v tomto zanedbaném a zapomenutém království.

Po vystoupeních pana ministra nabývám dojmu, že v dětství musel mezi jeho nejoblíbenější sporty patřit kojenecký „bungee jumping“ ze všeho co mu to umožňovalo kombinovaný s oblíbenou hrou „berany, berany, duc“ s nejblíže dosažitelnou podložkou.

No jediné co mě alespoň trochu uklidňuje je, že se tato vláda již dalších povodní nedožije.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

Zisk

Tvrdíte, že na zisku není nic špatného. Neprotiřečíte si? Protože byla to vaše vláda, která zavedla daň z mimořádných zisků. Naopak jsem si nevšiml, že byste nějak zásadně odstranili všudypřítomnou byrokracii, což jste před volbami slibovali. A další dotaz. Existuje podle vás nějaká hranice, kdy je ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Absurdní důchodové divadlo

15:49 Jiří Weigl: Absurdní důchodové divadlo

Pondělní glosa Jiřího Weigla