Antonín Šebek: Obama dostal do roku 2015 dáreček

01.01.2015 20:04

Rusko a Čína spojují své finanční síly!, Co to je valutový swap? Naše TV o tom mlčí, zřejmě myslí, že se to nás netýká. Noviny také mlčí, proč asi? Přitom je to krok v naprosté shodě s Čínou, která už nechce tratit na svém hlavním dlužníkovi a jeho propadajícím se dolaru. Bude juan novou celosvětovou valutou? Nepochybně ano.

Antonín Šebek: Obama dostal do roku 2015 dáreček
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Barack Obama, 44. prezident USA

K počátku roku 2015 dostal Obama následující dárek. Je nesmírně zajímavé, že jak Naše Nezávislá Veřejnoprávní i veškeren tisk o tom mlčí. Asi se domnívají, že Česka se to týkat nebude.  Dovolil jsem se dotázat na Mladé frontě Dnes a dostalo se mi upřímné odpovědi, že „přepřahají“. To jest, že odešla řada zkušených redaktorů a ti noví ještě neví která bije. Když jsem se zeptal na příčinu toho odlivu, tak mi bylo opět upřímně odpovězeno, že se nechtěli podílet na budované síti „vnitropodnikových informací“ . Což je jiný název pro konfidentství.

Velmi čestnou výjimkou je web Parlamentní listy, který článek zveřejnil i v ruštině. Děkuji a blahopřeji tomuto spřátelenému webu.

Z něj vyjímám pouze několik odstavců a doporučuji si vyhledat plné znění. Takže:

Rusko a Čína začaly od 29. prosince 2014 finanční operace v rámci valutového swapu, jak informuje server Vesti Finance. Valutový swap se uzavírá obvykle regionálně k tomu, aby došlo ke zjednodušení finančních operací. Po uzavření dohod o swapovém obchodování mohou vlády zemí používat cizí měnu a přitom vydávat emise domácí měny a okamžitě ji vyměnit. To znamená, že centrální banky zemí, které mají takovou dohodu, mohou vydávat kredity svým bankám v jüanech.

Mezi partnery mimo Ruska se této spolupráce s Čínou účastní mj. Austrálie, Nový Zéland, Brazílie, Singapur, Hongkong, Thajsko, Argentina, Malajsie a řada dalších zemí.

V budoucnosti tento trend může vést k tomu, že se  čínský juan stane rezervní valutou.

Na  pozadí síly USA především hovoří o „zničení“ ruské ekonomiky díky sankcím. Ale tyto kroky a slova také podporují Rusko a Čínu jít vstříc jeden druhému. Někteří experti dokonce hovoří o perspektivách vytvoření společné valuty, a jestli USA a Evropa (EU) nepřestanou ve své snaze velet politické situaci pomocí ekonomických sancí a omezeních, může se to reálně uskutečnit.

Pochopitelně, jak také podotýká server Vesti Finance,   pouze čas ukáže, jak se změní rovnováha sil v geopolitice a světovém obchodě v návaznosti na upevnění svazku mezi Čínou a Ruskem. Ale už nyní je jasné, že dlouhodobé partnerství bude známkou vnější nezávislosti od plusů a mínusů.

Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

inflace

jeden z posledních vašich slibů byl, že inflace klesne. A zase jste se hodně mýlil, inflace v České republice stoupá!! jak je to možné?? Stát vám platí 14 poradců, mezi nimi Křečka, to ani on nevěděl že inflace a ceny budou neustále stoupat?? Tak k čemu tam vlastně všichni jste ???

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Kořeny zla a nenávisti v politice

15:49 Jiří Paroubek: Kořeny zla a nenávisti v politice

Když se dívám na intelektuální výkony pravicových žurnalistů v maintreamových médiích, které se týka…