Cena plynu do deseti měsíců na původní úrovni. A vládě jedničku s hvězdičkou. Ivan Noveský nesouhlasí

04.12.2022 23:30 | Komentář

Není se čeho bát. Podle vyjádření energetického konzultanta Vratislava Ludvíka z rozhovoru pro Seznam Zprávy klesne během deseti měsíců cena plynu v Evropě na úroveň, která zhruba odpovídá původním cenám plynu před krizí plus nějakých pět až 15 procent navíc. A za to, co vláda dělá, má od něj jedničku s hvězdičkou. Následujícím komentářem s některými jeho tvrzeními polemizuje expert na energetiku Národní rady obnovy a bývalý první místopředseda Energetického regulačního úřadu Ivan Noveský.

Cena plynu do deseti měsíců na původní úrovni. A vládě jedničku s hvězdičkou. Ivan Noveský nesouhlasí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ivan Noveský – Expert na energetiku

Z odborného hlediska článek obsahuje prognózy ceny zemního plynu, resp. LNG, a problémy zásobování ČR včetně dopravních cest. Několik poněkud obecných závěrů je však třeba upřesnit. Bez ruského plynu bychom již dnes asi mrzli, protože do Německa je stále dodáván ruský zemní plyn v množství 15 až 30 milionů m3/den.

Současná cesta ruského plynu přes Ukrajinu a Slovensko nás, zcela nelogicky, obchází přes Rakousko. Ale díky tomu, že Němci mají dostatek zemního plynu z Ruska, Norska, Holandska a LNG, i když německý ministr Habeck opakovaně varuje před nedostatkem, dostává i ČR zemní plyn. Takže letošní zima je pro české plynárenství stále velkým otazníkem, a to říkají všichni energetici optimisté, ať jsou již placení v amerických dolarech či ruských rublech... Zvláště, když klíč v dodávce 8 miliard m3 evropskými plynovody s kapacitou pro ČR, o kterém Vratislav Ludvík hovořil, je stále v oblasti přípravy výstavby či snů…

Kvůli politikům jsme zaplatili desítky miliard korun navíc

Pravdou je, že teroristickým činem zničení plynovodů Nord Stream 1 a Nord Stream 2 neznámou mocností bylo poškozeno Německo, Rusko, Švýcarsko a další majitelé. To, že německá vláda nechce (nebo nemůže) ani svým poslancům v Bundestagu přiznat, která mocnost spáchala teroristický čin, podporuje spekulace typu „cui bono“. Skutečností ale je, že tímto činem byla vážně ohrožena energetická bezpečnost nejen Německa a části Evropy, ale především České republiky, a to v rozhovoru nezaznělo.

Odkaz na dvacetiletý norský kontrakt, který zbytečně stál české spotřebitele několik desítek miliard korun, není úplně šťastný. Většina občanů ČR totiž netuší, že tento „diverzifikační“ kontrakt byl od svého samého počátku koncipován tak, že ČR bude odebírat část ruského zemního plynu jako norský (cca 3 miliardy m3/rok) za „norské“ ceny, tj. cca o 15 až 30 % vyšší, než za kolik odebírala ČR ostatní ruský zemní plyn ( tj. 5 – 6 miliard m3/rok). Proč museli pouze kvůli českým politikům zaplatit čeští spotřebitelé několik desítek miliard korun, navíc bez zvýšení bezpečnosti dodávek? Velmi zavádějící jsou však spekulace Vratislava Ludvíka na téma nižší ceny zámořského LNG oproti plynu přepravovanému 3000 km plynovody z Východu.

Plynovodem do ČR je cesta podstatně lacinější než LNG

LNG: Cesta LNG začíná těžbou zemního plynu v sondách na těžebních polích, odkud je několika stovkami (tisíci) kilometry plynovodů s kompresními stanicemi dopraven zemní plyn na pobřeží do zkapalňovací stanice – terminálu LNG, kde se ochlazením na -162°C zkapalní na LNG. Musí se nalodit na speciální tanker LNG a převézt přes oceán. V evropském přístavu – terminálu LNG se musí přečerpat z tankeru LNG a pak ohřát, aby se z kapaliny stal opět zemní plyn, který se dalšími stovkami (tisíci) kilometrů s kompresními stanicemi přepraví do ČR. Tedy cesta nikoliv jednoduchá, a vůbec ne laciná. Také proto, ještě před zahájením evropské energetické krize (jako jeden z výstupů Green Dealu), stál 1 m3 zemního plynu z LNG na pobřeží v Holandsku (TTF) cca 25 Kč.

Potrubní plyn dopravovaný 3000 km plynovodů z Východu: Cesta potrubního plynu začíná těžbou zemního plynu v sondách na těžebních polích, odkud je 3000 km plynovodů s kompresními stanicemi dopraven zemní plyn na místo určení v ČR. Tedy cesta nikoliv jednoduchá a laciná, ale podstatně lacinější než cesta LNG. Proto odebírali Němci, Maďaři, Češi a další 1m3 zemního plynu za 6 Kč.

Hazard s českým průmyslem, ekonomikou a zejména občany

Předpoklad, že v případě velkého společného odběru LNG bude nějak extrémně nízká cena, hraničí trochu s utopií, protože kromě nedostatku terminálů LNG v Evropě je potřeba vzít v úvahu i velmi malý počet tankerů LNG. Navíc, na rozdíl od přirozeného monopolu potrubního plynu, u LNG skutečně funguje trh a zcela nenasytný asijský trh a další vlivy nedovolí podstatně snížit ceny LNG. Prognózovat cenu zemního plynu v ČR v příštím roce ve výši 38 až 40 eur/MWh (tj. 9,70 až 10,20 Kč/m3), zvláště když se dnes prodává zemní plyn na příští rok na TTF (Holansko) za 129 eur/MWh (tj. cca 33 Kč/m3), může sice uklidnit některé občany či podnikatele, ale s realitou nemá nic společného.

Odmítat bezpečné dodávky laciného ruského zemního plynu, 50 let přepravovaného přes Československo, který západní Evropa radostně kupovala i v době nejhorší fáze studené války, nekoupit POZA (podzemní zásobníky zemního plynu) a snažit se laciný potrubní zemní plyn nahradit nejistými a samozřejmě podstatně dražšími dodávkami potrubního plynu z LNG bůh ví jakého původu (velká část amerického LNG je z Ruska), to je hazard s českým průmyslem, českou ekonomikou a zejména s českými občany...

Ivan Noveský, Národní rada obnovy

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

15:49 Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

Denní glosa Ladislava Jakla