Daniel Truxa: Kdo ještě věří Davidu Rathovi?

20.09.2012 10:55

David Rath podruhé předvedl v parlamentu srdcervoucí komedii na téma politického vězně této vlády a nevinně šikanovaného člověka. Přes informace o rozhovorech se svými kumpány, které se objevily v tisku z policejních odposlechů, se tvrdošíjně drží své verze a dodržuje taktiku, kterou svým komplicům doporučil - sveďte všechno na Kubiceho a policejní šikanu.

Daniel Truxa: Kdo ještě věří Davidu Rathovi?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Rath také poukazoval na špatné podmínky v českém vězeňství

Je až k uzoufání, jak jeho taktika přece jen u mnohých zase zabírá: stále často narážím na lidi, kteří pod vlivem zamlžovacích manévrů Davida Ratha říkají - Bůh ví, jak to bylo, kdo to na něj ušil, protože se ho potřebovali zbavit a podobné jiné "lidové moudrosti". Pro tyhle nevěřící Tomáše chci připomenout pár věcí z nedávné minulosti.

Podobným způsobem totiž David Rath fungoval po téměř čtyři roky své hejtmanské éry. My, kdo jeho kariéru dlouhodobě sledujeme, si to dobře pamatujeme. V okamžiku, kdy na veřejnost vyplavalo něco, co se panu hejtmanovi nelíbilo, a novináři začali mít nepříjemné otázky, postupoval David Rath standardním způsobem - s klidem do mikrofonů novinářů odříkal polopravdy i lži a spoléhal se na to, že nikdo příliš nebude kontrolovat, jestli se jeho tvrzení zakládají na pravdě. Téměř vždy to doplnil výpady proti svým kritikům, politickým protivníkům nebo vládě, často kvůli věcem, které s daným problémem vůbec nesouvisely (zhruba způsobem - není pravda, že jsem převzal krabici od vína se sedmi miliony, ale ministr vnitra jako dítě trhal mouchám křidélka). Rath pragmaticky vycházel z toho, že není nic staršího než včerejší noviny a vycházelo mu to. Tenhle informační koktejl veřejnosti servíroval čtyři roky.

Jenže v nynější situaci je všechno trochu jinak. David Rath se stal mediální celebritou a vše, co se kolem něho děje, sleduje veřejnost stále a dlouhodobě. Nyní už je těžké říkat lži, aniž by si soudný člověk nedal dvě a dvě dohromady a neřekl si: hele, vždyť on mi bezostyšně lže. Jak se postupně odhalují další skutečnosti, jen naivní duše by si dnes mohla myslet, že jde o nějaké spiknutí, ve kterém policie obvinila dalších deset nevinných, připravila hodiny a hodiny falešných nahrávek z odposlechů a dala do placu nějakých padesát milionů, které se zatím v kauze objevily. Možná začne David Rath tvrdit, že i ty nalezené peníze byly falešné podvrhy, které k němu a Pancové do sklepa podstrčila policie, stejně jako to tvrdí o "sedmičce", kterou si od svých společníků odnášel domů, když spadla klec.

Ale s tím se musíme smířit. Rathovi totiž nic jiného, než pověstné zatloukat-zatloukat a ještě jednou zatloukat dnes už nezbývá. A těch, kteří ještě jeho lžím věří, je naštěstí přece jen čím dál tím méně.

Daniel Truxa
předseda o. s. Kraj bez Ratha

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D. byl položen dotaz

boj s dezinformacemi

Dobrý den, proč se podle vás šíří dezinformace? Není to náhodou proto, že vy politici špatně komunikujete? Ostatně na špatnou komunikaci této vlády poukazují mnozí. A jak přesně s nimi chcete bojovat? Budete odsuzovat všechny názory, které se neslučují s těmi vašemi? To totiž teď děláte. A ještě je...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Lanz: Rozvrat školství jako důsledek všeobecného úpadku společnosti

15:22 Zdeněk Lanz: Rozvrat školství jako důsledek všeobecného úpadku společnosti

Název článku Spolupráce se školami je zásadní, ne vždy ale funguje, který vyšel 2. května 2024 na se…