Dominik Duka: Modlím se za věřící z ranní bohoslužby, za jejich život a zdraví

26.07.2016 21:16

Pražský arcibiskup kardinál Dominik Duka OP odsoudil útok v kostele Saint-Étienne du Rouvray jižně od města Rouen, který se odehrál 26. července 2016.

Dominik Duka: Modlím se za věřící z ranní bohoslužby, za jejich život a zdraví
Foto: Filip Ferbie
Popisek: Kardinál Dominik Duka

Oficiální stanovisko předsedy ČBK k útoku na francouzský kostel

Jménem českých a moravských biskupů a našich věřících a bych rád vyjádřil hlubokou lítost nad krutým a nelidským činem, který jsme zaznamenali v severní Francii v obci Saint-Etienne-du-Rouvray. Tento zločin, který se vymyká civilizované společnosti, je třeba zcela odsoudit. Musím však také s odkazem na statistiky OSN s bolestí konstatovat, že v samotné Francii bylo v roce 2014 zaznamenáno téměř 600 útoků na křesťanské kostely, modlitebny a synagogy. Oproti roku 2013 se jedná o zvýšení počtu útoků o téměř 80%. Myslím, že tato čísla hovoří výmluvnými slovy, zvláště pak i v kontextu toho, že v celém světě je pro svou víru každý rok uvězněno, mučeno i zavražděno více jak 100 tisíc křesťanů, včetně několika několik desítek kněží a řeholních sester. V situaci, které čelíme však nestačí jen slova lítosti a semknutosti, ale je zapotřebí, aby od slov došlo také ke skutečným krokům opravdové obrany a ochrany těch, kteří jsou vedeni jak ovce na porážku (slovy Bible). Rád bych ujistil naše sestry a bratry ve víře, že na ně nezapomínáme ve svých modlitbách.

Za české a moravské biskupy
Dominik kardinál Duka

K útokům na francouzský kostel v obci v obci Saint-Etienne-du-Rouvray se kardinál Duka vyjádřil také na svých osobních sociálních sítích Facebook a Twitter: „Jednáním útočníků ze Saint-Etienne-du-Rouvray se stáváme svědky nebezpečného precedentu. Kostel, natož pak bohoslužba nikdy nebyla a není místem pro demonstraci, aktivismus, ani jiné násilné prosazování své vůle. Je to místo setkání s Pánem, odkazem víry našich otců a místem slavení eucharistie. Odsuzuji jednání útočníků ze Saint-Etienne-du-Rouvray a modlím se za věřící z ranní bohoslužby, za jejich život a zdraví,“ vyjádřil svou účast kardinál Duka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…