Dominik Duka: Obhajobu demokracie považuji za prvořadý úkol

21.10.2013 18:00

Stanovisko předsedy České biskupské konference k volbám 2013.

Dominik Duka: Obhajobu demokracie považuji za prvořadý úkol
Foto: Hans Štembera
Popisek: Mons. Dominik Duka

Česká biskupská konference si je plně vědoma své role ve společnosti a každý její člen své osobní zodpovědnosti kněžské i občanské. S vědomím, že církev je součástí celku společnosti, shrnuji náš názor na současnou situaci:

1. Společnost se dostala do morální krize, která působí zpochybnění demokracie v očích mnoha občanů. Obhajobu demokracie považuji za prvořadý úkol, protože její ztráta by otevřela cestu k nesvobodě.

2. V úctě k odvaze a utrpení našich předchůdců z doby totality vyjadřuji své obavy z výroků a postupů některých politiků, kterých jsme, bohužel, svědky.

3. Církvi nejde o převzetí cizího ani společného majetku, nýbrž o to, aby mohla spravovat majetek, který jí náleží, aby kněží nemuseli být placeni státem a jako státní zaměstnanci museli plnit příkazy jakékoli vlády a pro ideovou neposlušnost mohli být kdykoli propuštěni. Čtyřicet let tomu tak bylo. Způsob, jakým je otázka církevních restitucí využívána v předvolební kampani, považuji za útok na právní řád a pohrdání zákonem, který odhlasoval demokraticky zvolený parlament, schválil Ústavní soud a vešel v platnost.

4. Prosím všechny politiky o věcné a konstruktivní řešení problémů společnosti. Pracovníky médií vyzývám, aby neuváženými výroky nepřispívali k atmosféře konfrontací a informovali objektivně a především pravdivě.

5. Přestože jsme vzrůstajícími emocemi a kampaněmi vtahováni do politického zápasu stran, chceme zůstat mimo tuto rovinu sporů a i nadále prosazovat morální zásady a duchovní hodnoty, na nichž je budován spokojený život společnosti s vědomím, že stát neochrání rodinu, ale naopak rodiny vytvoří a obhájí demokracii.

6. Je mi zřejmé, že jakékoli volby, ale tyto zvláště, nekladou před voliče dílčí otázky výhod, ale zásadní mravní otázku o budoucím vývoji společnosti, o osudu dětí a mladých lidí především.

7. Proto vyzývám všechny k odpovědné a rozmyšlené volbě a upozorňuji ty, kteří k volbám nechtějí jít, že se vzdávají své svobodné vůle a nechají o sobě rozhodnout jiné.

V Praze dne 21. října 2013

kardinál Dominik Duka OP
arcibiskup pražský
předseda České biskupské konference

reklama

autor: dominikduka.cz

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Jemelík: Perly senátorky Kovářové

9:44 Zdeněk Jemelík: Perly senátorky Kovářové

Z fotografie na stránkách Parlamentních listů se na mne usmívá veselá stařenka. Je to senátorka Dani…