Dominik Duka: Restituce jsou výsledkem demokratických požadavků

18.11.2012 13:29

Nedávno přijatý zákon o církevních restitucích nahrazuje normu vydanou za vlády Klementa Gottwalda. Výhrady a kritika však zůstávají.

Dominik Duka: Restituce jsou výsledkem demokratických požadavků
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pražský arcibiskup Dominik Duka

Navrátil jsem se z návštěvy Peru, kde jsem byl na pozvání Univerzity sv. Martina de Porres a zahraničního odboru místního ministerstva kultury. Za mého pobytu v den výročí VŘSR 7. listopadu 2012 mne zastihla zpráva o schválení zákona o restitucích, který se nazývá zákon o částečném odškodnění a zmírnění křivd komunistickým režimem.

To není podstatné, stejně jako některé úvahy a posudky znalců. Některá nejen naše média jsou neuvěřitelně kreativní, a tak například Le Monde v článku pravděpodobně českého autora tvrdí, že se římskokatolická církev v České republice stane nejbohatší církví na světě.

Opravdu zvláštní. I současný rozpočet římskokatolické církve v Česku se rovná rozpočtu jedné západoněmecké diecéze. Spočetl si autor, nač naše církve používají své finance? Jaké jsou náklady na opravy a údržbu tisíců budov? Kolik je zaměstnanců církví, jejichž výše platu se i tak většinou pohybuje hluboce pod celostátním průměrem?

Myslím si, že se řada obdobných článků pohybuje v rovině diskriminace a pomluv psaných bez uzardění a nezadají si s texty minulých totalit. Jen ještě postrádám obvinění ze spojení s imperialisty. S kapitalismem a chamtivými kapitalisty býváme spojováni v článcích autorů poplatných bývalým chlebodárcům.

Zmíněný zákon má pouze splnit žádost těch, kteří demokraticky požadovali, aby církve nebyly financovány ze státního rozpočtu a byly nezávislé. To chce splnit tento zákon, který nahradí dosavadní zákon vydaný za vlády Klementa Gottwalda po konfiskaci majetku církví a náboženských společností.

Na základě vzájemné dohody mezi církvemi a Federací židovských obcí s podporou Svazu měst a obcí České republiky byl ve shodě a jednáním s vládní koalicí přijat nový zákon. Jedná se o nejmenší restituční vyrovnání v naší zemi po listopadu 1989 ve výši asi pěti procent z ostatních restitučních zákonů.

Výnos z navráceného majetku a odškodnění po 17 letech nahradí současné financování státem a bude vyžadovat zodpovědné a šetrné hospodaření. Nijak se nedotýká současné spolupráce církví se státem a obcemi v oblasti charitativní, zdravotní a školské, v oblasti vězeňství, armády, policie a podobně. Neznamená to také, že by nový model financování omezoval církve v jejich současné činnosti, která byla všemi dosavadními vládami přijímána jako užitečná a potřebná.

Děkuji všem, kteří se podíleli na spolupráci, a odpůrcům přeji jejich názor. Jen bych prosil o pravdivost a lidskou slušnost. 

Publikováno se souhlasem vydavatele.
Zaznělo v pořadu Českého rozhlasu Glosa Dominika Duky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

10:14 Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

Mudrlanti, kterým se dnes v médiích říká experti, vytrubovali do světa, jak prý Írán svůj víkendový …