Dominik Duka: Rozhlédněte se a přijměte nové kněží

22.07.2012 9:21

V naší společnosti vzrůstá počet teologicky vzdělaných žen a mužů. Někteří z nich se připravují na dráhu kněze. Být dobrým knězem není snadná životní cesta. Možná nějakého ve vašem blízkém okolí sami znáte. I on patří do slavného společenství, ve kterém vedle sebe stojí kronikář Kosmas, Prokop Diviš, Řehoř Mendel. A to jsme se ještě nedostali ke světcům.

Dominik Duka: Rozhlédněte se a přijměte nové kněží
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pražský arcibiskup Dominik Duka

Koncem června v souvislosti se svátkem sv. Petra a Pavla se konala v našich katedrálách a významných řeholních kostelích kněžská svěcení. Tak tomu bylo také letos, kdy cca dvě desítky mladých mužů přijaly kněžské svěcení.  

Tito kandidáti kněžského svěcení jsou především studenty dvou teologických fakult. A to Katolické teologické fakulty Univerzity Karlovy v Praze a Univerzity Palackého v Olomouci. Mohou být však i studenty zahraničních fakult, a to v Římě, případně také jde o absolventy teologických studií ve Francii, Polsku, Německu a jinde.  

Ke kněžství se připravují v tzv. kněžských seminářích a řeholních domech, celkově se tak připravuje ke kněžství přibližně 150 mužů v České republice a z České republiky. Jako studenti patří k akademické obci Univerzity Karlovy a Univerzity Palackého či Českobudějovické univerzity.  

Na třech římskokatolických teologických fakultách studuje cca 2500 studentů a studentek. Vedle čistě teologického oboru, který studují především budoucí kněží, jáhni, pastorační asistenti a asistentky, jsou zde další obory jako křesťanská výchova, dějiny křesťanského umění, aplikovaná etika a podobně.  

Tímto způsobem se rozšiřuje počet vysokoškolsky teologicky vzdělaných žen a mužů v naší společnosti. Nesmíme také zapomenout na Evangelickou teologickou a Husitskou teologickou fakultu Univerzity Karlovy v rámci ekumény. Jde o důležitý prvek vytvářející budoucí spolupráci v oblasti teologie a dalších příbuzných oborů.  

Kdo je budoucí kněz a potřebuje ho vůbec naše společnost dnes? Nebo říkáme, že jde o „faláře“, „flanďáka“, či muže řečeno eufemisticky s „černým pozadím“? Ano, byly to hodiny a noci, které vyseděli kněží při vydávání potvrzení o křtu. Často byla v době druhé světové války fingovaná. I tímto způsobem byli zachráněni někteří naši spoluobčané židovského původu. Jiní přečkali v seminářích ukryti pod černou sutanou jako například Jiří Pelikán.  

Být knězem znamená patřit do společenství postav, jako byl první kronikář Kosmas, vynálezce bleskosvodu premonstrát Prokop Diviš, zakladatel genetiky augustiniánský opat Řehoř Mendel, Pavel Křížkovský, učitel Leoše Janáčka, Václav Beneš Třebízský, básník Jakub Deml, Jindřich Šimon Baar či lidický farář Josef Štemberka, komunisty umučený Josef Toufar, Jan Bula…  

Myslím, že ta litanie stačí. Úmyslně jsem vynechal světce. Rozhlédněte se každý sám kolem sebe a vzpomeňte na kněžské postavy, které se dotkly vašeho života. Nezapomeňte na ně a přijměte i jejich letošní nástupce.

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu 1 - Radiožurnál Glosa Dominika Duky

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: O nás se bohužel rozhoduje v Bruselu. Mysleme na to u červnových voleb

11:34 Jiří Weigl: O nás se bohužel rozhoduje v Bruselu. Mysleme na to u červnových voleb

Denní glosa Jiřího Weigla