Dominik Duka: S rozsvícenými lampami čekáme na svítání

23.03.2013 10:54

Zítra bude Květná neděle, která v sobě skrývá příslib, naději. Je to počátek příběhu, který si křesťanský svět připomíná více než dva tisíce let. K jakým úvahám inspiruje nadcházející Květná neděle kardinála Dominika Duku?

Dominik Duka: S rozsvícenými lampami čekáme na svítání
Foto: Hans Štembera
Popisek: Mons. Dominik Duka

Vážení přátelé, milí rozhlasoví posluchači, je před námi Květná neděle, kterou začíná takzvaný Svatý týden, na jehož konci budeme slavit Velikonoce. Spolu s Vánocemi jsou to hlavní křesťanské svátky. Možná si neuvědomujeme, že už z etymologie obou názvů je vidět, že se jedná o noc. Veliká noc, Velikonoce – noc je ve středu pozornosti.

Není divu. Vždyť noc sehrála svou úlohu u víry Abrahámovy. Mojžíš měl noc vysvobození a Ježíš se narodil v noci. V noci také zvítězil nad smrtí. Rozhodující okamžiky dějin spásy jsou opravdu spojeny s nocí. Je tu symbolismus smrtelných temnot noci a naděje denního světla.

Čtěte také: Dominik Duka: Velikonoce přinášejí naději

Vzkříšení je návrat z temnot ke světlu, procitnutí ze spánku smrti. Nelze nevzpomenout Immanuela Kanta a jeho výrok: Co je většího než hvězdné nebe nad námi a mravní řád v nás?

Vraťme se však k noci velikonoční, v níž se Ježíš vydává mocnostem temnot, v jejímž průběhu odpadnou jeho učedníci. Ve chvíli jeho smrti zahalují temnoty celou zemi. Andělské světlo pak ohlašuje vítězství nad nocí.

My sami jsme syny světla, máme odložit skutky temnoty. Z temnot jsme přešli do podivuhodného světla. Světlo září silněji jen na pozadí noci. Teď je ještě noc, v níž čekáme s lampami rozsvícenými na příchod svítání.

Většinou právě v noci si klademe otázky po smyslu života, našich plánů, lásek. Noc je dobou, v níž si klademe otázky o tom, který dává sny. On sám o Květné neděli vjíždí na oslátku do Jeruzaléma. Neděle palmová – na paměť ratolestí, které mu byly kladeny na cestu tak, jako když byli korunováni judští králové. Právě proto je nazýván při tomto hlasitém jásotu synem Davidovým.

Přestože se během historie svatého týdne karty obrátí, stále je Květná neděle příslibem a výkřikem naděje. Naděje, že ve tmách zasvítí světlo. 

Publikováno se souhlasem vydavatele. Zaznělo v pořadu Českého rozhlasu Glosa Dominika Duky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

12:26 Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

Chtěl bych se dožít toho, až naše silnice budou brázdit jen elektrické vozy. Jak říkají pirátští pos…