Dominik Duka: Stále více jsme svědky odmítání demokracie

02.10.2012 12:26

Den poté, co se prezident republiky Václav Klaus stal terčem útoku v Chrastavě, zaslal mu pražský arcibiskup kardinál Dominik Duka OP dne 29. září 2012 dopis, aby vyjádřil svou lidskou a občanskou solidaritu a odmítl takovýto způsob veřejných projevů, který se neslučuje s demokracií.

Dominik Duka: Stále více jsme svědky odmítání demokracie
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pražský arcibiskup Dominik Duka

Vážený pane prezidente,

rád bych Vám vyjádřil lidskou i občanskou solidaritu po včerejším násilném ataku. Myslím, že tento incident potvrzuje i vyjádřené obavy o osud skutečné demokracie v naší zemi, jak jsme toho byli svědky v promluvě pana biskupa Mons. Františka Radkovského na staroboleslavské pouti, podobně jako ve Vašem slovu, které jste adresoval lidem o slavnosti Dne české státnosti z míst zavraždění sv. Václava.

Není tomu tak dávno, kdy jsme si připomněli 75. výročí úmrtí prvního prezidenta našeho moderního státu, Československé republiky. Připomněli jsme si také jeho výrok: „Existence států je podmíněna přítomností idejí, na kterých byly založeny.“ Myslím, že jsme v posledních měsících stále více svědky zásadního odmítání demokracie, jak její podstatu vyjádřil TGM: „Demokracie je diskuse.“ Diskuse není možná mezi těmi, kteří se navzájem urážejí, nenávidí a rozpoutávají závist. Osud demokracie je v rukou celé společnosti jak na úrovni obcí, měst, krajů, tak nejvyšších státních institucí. Státní instituce nejsou dílem politických stran, a proto demokratický občan ctí tyto instituce a váží si jich, i když je reprezentují lidé, kteří nejsou z jeho strany, a on sám volil jiné kandidáty. Nejsem stoupencem přímé volby, protože v naší zemi se uplatňuje princip nepřímé demokracie, ale zmíněná událost nám ukazuje, jak v příštích volbách bude nesmírně důležité, aby zvítězila úcta k lidské důstojnosti, k názorům druhého a základní občanské ctnosti.

V biblické knize Tobiáš čteme známé diktum: „Co nechceš, aby jiní činili tobě, nečiň ty jim.“ Zakladatel křesťanství, Ježíš Kristus, tento výrok známý v antickém světě, vyslovil v pozitivním smyslu. Jan Masaryk ve svých rozhlasových londýnských projevech zdůraznil, že naše moderní demokracie se opírá o Ježíšův přístup k člověku. Ježíš, ne César. Porozumění, úcta a láska k člověku, to je svatováclavská tradice, nikoliv hrubá síla, neúcta a pohrdání druhým; to je cesta diktatury, nesvobody a ztráty demokracie.

V úctě s přáním všeho dobrého
Dominik kardinál Duka OP

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivo Strejček: 20 let členství ČR v EU - pozitiva se hledají těžko

12:17 Ivo Strejček: 20 let členství ČR v EU - pozitiva se hledají těžko

Dvacet let od vstupu České republiky do Evropské unie je významným výročím v historii naší země a za…