Dušan Navrátil: ODS + TOP 009 = sňatky z rozumu

05.02.2014 18:32

Jeden takhle jel na sáních, do nosu ho cvrnkly tři oříšky a byla z toho pohádka. Druhý takhle jel autem, slyšel zprávy v rádiu a byla z toho politická opereta.

Dušan Navrátil: ODS + TOP 009 = sňatky z rozumu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Pospíšil

V hlavní roli zdánlivě bohaté nevěsty vystupuje politický princ Jiří. Půlku TOP 009 Jiřímu neslíbil král, ale přímo samo kníže. V roli vdavekchtivého ženicha vystupuje další princ Miroslav. Fraška může začít.

Co na tom, že jsou oba stejného pohlaví. Je to moderní pohádka, vlastně moderní telenovela. A v moderní pohádce, stejně jako v české politice, jsou věci nenormální brány jako normální. Jestli tento sňatek z rozumu nerozrýpou nepřejícníci z koalice, tak všechno dobře dopadne. Z řad závistivců již zazněly řeči, že to nebylo z čisté lásky, že se prý nevěsta vdávat musela. Ale to budou jen sprosté pomluvy. Lidé jsou zlí. Ženich s nevěstou, TOP 009 s restartovanou ODS, budou spolu v Evropském parlamentu šťastně a spokojeně žít až do své politické smrti. Náklady v Štrasburku a Bruselu budou platit s-Kartou, kterou zamilovaným novomanželům společně věnovali svědci J. Drábek a V. Šiška. Ten druhý na svatební fotografii chybí, hned po obřadu byl převezen zpět do vazby.

Nejvíc na tom vydělá prostý lid. Konečně si v zemi krále Miroslava budeme moci dupnout a svobodně zazpívat z plna hrdla. Třeba populární lidovku Vlastíkovců: „Dobrý den, radare, já ti tleskám.“ Budeme se všichni mít jak na zámku. Nikdo nebude sprostě mluvit, lidé se nebudou mezi sebou fackovat, nikdo nebude opilý volat do televize. Kromě televizních moderátorů si oddechnou nejvíc policajti. Nikdo je už nebude svlékat z uniforem. Zvednou se i počty zájemců o toto čestné povolání. Kdo by dnes chtěl u policie dělat? Jen blázen. Ráno jdete do služby ve vyžehlené uniformě, v plné polní a s naleštěným pendrekem, odpoledne se vrátíte jako nezaměstnaný v podvlékačkách. A tomu všemu bude konec. Ať to trvá věčně Já už se tak těším.

Tak si asi splynutí či spolupráci dvou pravicových stran pan Fiala z ODS nepředstavoval. Tento článek je opravdu reakcí na zprávu, kterou jsem dnes zaslechl v autě z rádia. Jiří Pospíšil prý hodlá v květnových volbách do Evropského parlamentu kandidovat za TOP 009. Kníže ani Pospíšil tuto možnost nevyloučili. Celkem mě ta zpráva pobavila. Uražený princ Jiří „vykroužkovaný“ na posledním sletu v Olomouci svou situaci neustál. Ponížené ego bylo silnější, než rozum i politický instinkt.

Ono by to nebylo až tak vtipné, kdyby tomuto pravicovému incestu či spíše kanibalismu nepředcházelo mediální mlžení. Pospíšil se napřed durdil a dušoval, že s TOP 009 vůbec ne. Paní Heda nebo paní Lenka asi dospěly k opačnému názoru... I v TOP 009 v ten čas zaznívaly rozumné hlasy, že s Pospíšilem by to žádná výhra nebyla. Schwarzenberg i Kalousek angažmá Jiřího popírali. To byla první etapa: s Pospíšilem nikdy.

Jak je vidět, nyní jsme ve druhém stádiu: možná, není to vyloučeno. Potom nastoupí stádium třetí: hurá do Evropy, do Evropského parlamentu. Pokud ovšem voliči neřeknou STOP. S tím asi političtí pleticháři a přeběhlíci nepočítají. Volič je v jejich očích idiot, budu-li parafrázovat slova našeho ženicha Kalouska. Nad tím vším zůstává zdravý rozum stát. Jsem zvědavý, pokud tedy skutečně dojde k Pospíšilově kandidatuře, kdo ho bude volit? Ódéesáci, kteří ho již nechtěli? Nebo topkaři, kteří ho předem odmítali?

Levice a populisté nemusí dělat vůbec nic. Jim stačí jen nečinně a pobaveně přihlížet. Ona se takzvaná pravice zlikviduje sama mezi sebou. A bude vůbec škoda takové „pravice“? Uvolněné místo po těchto reliktech minulosti by stoprocentně zabrala jiná nebo nová pravicová strana. Poptávka je, chybí jen zajímavá nabídka.

To vše má pouze jeden pozitivní moment. ODS se pomalu začíná čistit od starých struktur. I proti vůli či přání Fialy. Pokud ještě z ODS odejdou lidé jako Langer, Knobloch, Kuba, Němcová a další, potom, možná, nastane skutečný restart. Jenže k tomu asi nedojde, protože toto nebylo spontánní čištění ODS, ale reakce uraženého Jiříčka. Čili nic systémového. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Pohřební řeči k Ukrajině

15:49 Jiří Paroubek: Pohřební řeči k Ukrajině

Minulý čtvrtek jsem si pustil, tak jako každé ráno při cvičení, ČT24 a vyslechl jsem mj. vysvětlení …