Dušan Streit: Je Kalousek psychicky narušený, nebo připravuje koalici s ČSSD?

27.09.2011 20:32

Ačkoliv se to na první pohled nemusí tak jevit, ty alternativy zmíněné v titulku nemusí být ekvivalentní.

Dušan Streit: Je Kalousek psychicky narušený, nebo připravuje koalici s ČSSD?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav kalousek

Kalousek provokuje a překročil všechny přijatelné meze slušnosti: pomluvený premiér, prý vlánoucí z milosti kmotrů, profackovaný mladík, znectěná koaliční poslankyně Peake, hrubiánsky uražení europoslanci Fajmon a Strejček, prý bezvýznamní idioti. Podle vlastních kritérií by si měl Kalousek udělit asi tak pět výchovných facek, které by ovšem na úrodnou půdu tak či tak nepadly. Nestalo se nic zvláštního, Kalousek je hulvát.

Mě osobně mrzí, že taková odpudivá mravní stvůra se otřela o jednoho z nejslušnějších a nejrozumnějších politiků, jakým je Hynek Fajmon. Na něj totiž nedoléhají ani úlety ODS...

Kdo by si však myslel spolu s Nečasem, že Kalousek ztrácí nervy, je na omylu. Kdepak! On má své provokace - i vůči koaličním partnerům - pragmaticky prokalkulované. Začalo to plným vytěžením Vondrovy kauzy a zatím to dospělo k útoku na Věci veřejné prostřednictvím napadení Bátory. A bude to pokračovat a eskalovat.

Kalousek cílí ke vládě se socany. Vhod by mu přišlo, kdyby vyprovokoval předčasné volby. Podle volebních preferencí by se definitivně zbavil VV a ODS by poslal do opozice. S ČSSD by vytvořil pohodlnou koaliční většinu. A navíc by se přiblížila varianta, že příštím prezidentem by se opravdu - nedej bože - mohl stát urozený spící kosmopolita v červených ponožkách.

Navíc by to rád Kalousek stihnul před okamžikem, než se Václav Klaus, který má teď jako prezident ve stranické soutěži svázané ruce, případně vrátí do politické soutěže. Nakonec, tento "top-pravicový" bývalý lidovec už prokázal, že se dokáže spaktovat i s komunisty. Když jde o jeho vlastní kariéru, nic není nemožné.

A tak se připravme na to, že Kalousek bude dále čeřit vodu, aby z hlediska jeho kariéry zůstalo vše při starém. Ono by mu to i mohlo vyjít, protože Hašek donutí B. Sobotku formálně ctít bohumínské usnesení o zákazu spolupráce s komunisty. Samotný B. Sobotka jako předseda strany jistě bude aspirovat na funkci premiéra, takže Kalousek jako nejlepší provinční ministr financí na světě cítí příležitost prodloužit svou pohoršující, více než dvacetiletou politickou kariéru, dokonce ve stávajícím křesle.

Tento šíbr zatím přežil všechno. Takoví jako on dělají českou politiku nereformovatelnou a z volání po odstranění korupce jen frašku. Jistě si více rozumí s kmotry spojenými s Topolánkem než s bezradným Nečasem. Teď má čerstvý mezinárodní glejt - no nekupte to...

Jenže má to jeden háček a sám jsem zvědav, jak to dopadne. Prezident Klaus není žádný nazdárek a tak očekávám, že v konečné fázi těchto scénářů narazí kosa na kámen. A kdyby se prezidentu Klausovi podařilo odblokovat Kalouska, což bych si velmi přál, málokdo by to mohl považovat za ztrátu v české politice.

Kalousek se socany, to už by bylo opravdu moc...

Psáno pro blog idnes.cz. Publikováno se souhlasem autora.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: Konec kauzy Vrbětice

15:22 Petr Hampl: Konec kauzy Vrbětice

Denní glosy Petra Hampla.