Eman Pluhař: CDU krátce před mimořádným sjezdem a Levice konečně uspěla v Durynsku

05.03.2020 22:13

Pravicově populistické Alternativě pro Německo (AfD) se podařil brilantní tah při nedávné volbě ministerského předsedy Durynska. Její poslanci hlasovali pro kandidáta jiné strany (liberální FDP) a náhodou stejně tak hlasovali také konservativní poslanci (CDU).

Eman Pluhař: CDU krátce před mimořádným sjezdem a Levice konečně uspěla v Durynsku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka Německé spolkové republiky

Rukou společnou tak zvolila pravicově populistická AfD a konzervativní CDU ministerským předsedou Durynska kandidáta pětiprocentní liberální FDP.

Konzervativci tak zhřešili proti zákazu spolupráce s AfD, který na spolkové úrovni platí od posledního sjezdu v Hamburku. Následky nebyly malé: nově zvolený ministerský předseda druhý den odstoupil, předseda durynské CDU a současně předseda zemského klubu odstouipil také a řetěz resignací dovršila spolková předsedkyně CDU Annegret Kramm-Karrenbauerová. A na řadě byl  mimořádný sjezd. Zájem o funkci nového předsedy strany projevili  4 uchazeči a  10 dalších, kterým zatím schází nominace. A  další kandidáty může nominovat sjezd.

Delegáti se mají rozhodovat mezi „kontinuitou a změnou“ (Merz), kde kontinuitu v  dosavadní řadě kandidátů má představovat Armin Laschet a změnu Friedrich Merz. Oba jsou proti Merkelové, která CDU zmodernizovala ve směru sociální demokracie, Merz je proti Merkelové ale kategoricky, Laschet spíše vlažně, chce práci v „týmu“, ale  zdůrazňuje, že nikdo nikdy nesmí být zvolen hlasy Alternativy pro Německo a to ani náhodou. Merkelová a Alternativa pro Německo jsou hlavním jablkem sváru obou těchto křídel.

Merz nabízí, že zredukuje voliče AfD na polovinu, Třetí kandidát Norbert Röttgen má malou naději na úspěch pro malou podporu strany,  kandidát Jens Spahn se kandidatury vzdal a  vstoupil do klání jako zástupce Lascheta, který týmové řešení již realizoval jako ministerský předseda Severního Porýní-Vestfálska. Kandidáti se nepředstaví na obvyklých regionálních konferencích strany, ale každý v jednom „LifeTalk“ a dvou digitálních „Townhalls“ ve stranické televizi (CDU TV). Dotazy je možno podávat digitálně, ústně i písemně.

Björn Höcke, předseda durynské Alternativy pro Německo, mezitím nezahálel. Ohlásil svou kandidaturu do dalšího pokusu  zvolit v těchto dnech ministerského předsedu Durynska. Jako zapálený německý národovec (ale již pod dohledem Úřadu pro ochranu ústavy) měl zcela jistě v záloze další triky jak opět zabránit volbě levicového kandidáta Bodo Ramelowa, např. hlasy vlastního klubu (Ramelow by volbu pak nepřijal). Ale tentokrát oddolal pokušení a volbu nezkazil, ministerským předsedou Durynska byl zvolen Bodo Ramelow. Možná tím chce pomoci kandidatuře Friedricha Merze na předsedu CDU a vyhlídce na  spolupráci s CDU po mimořádném sjezdu v Berlíně.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivo Strejček: 20 let členství ČR v EU - pozitiva se hledají těžko

12:17 Ivo Strejček: 20 let členství ČR v EU - pozitiva se hledají těžko

Dvacet let od vstupu České republiky do Evropské unie je významným výročím v historii naší země a za…