Eva Valerie Maxová: Za odchod Iráčanů může špatné přijetí ze strany českého státu!

05.04.2016 18:09

Podle ředitele Organizace pro pomoc uprchlíkům (OPU) Martina Rozumka může za odjezd skupiny iráckých křesťanů do Německa nevstřícný přístup naší země.

Eva Valerie Maxová: Za odchod Iráčanů může špatné přijetí ze strany českého státu!
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Kolem iráckého města Dahúk je nespočet uprchlických táborů

V dnešním večerním vysílání ČT 24 (3. 4. 2016) „Horizont ČT 24“ nám ředitel OPU Rozumek vysvětlil, z jakého důvodu se pokusili Iráčané o emigraci z naší země do sousedního Německa.

Podle něj byli tito uprchlíci špatně přijati za strany českého státu, jelikož státní integrační program byl pro ně uzavřen. Stát si podle Rozumka nepřál jejich integraci.

Rozumek ve svém vystoupení pokračoval slovy:

„Když slyší z Hradu xenofobní výkřiky prezidenta Zemana o tom, že uprchlíci tady nejsou vítáni a do toho vyloženě lži např. ze strany prezidenta Zemana o tom, jak celou migraci řídí Muslimské bratrstvo, tak v takové situaci, pokud už mají příbuzné v Německu, tak pochopitelně vyslyší někteří z nich přání, nebo volání těch příbuzných, aby přijeli do lepších podmínek.“

Podle pana ředitele Rozumka Generace 21 udělala dobrý pokus, ale vidíme, že Česká republika není zatím připravena přijmout dobrovolně nikoho ani z té řecko-turecké dohody.

Uvědomme si, jak říká ředitel Organizace pro pomoc uprchlíkům, že:

„Státy jako Německo, Finsko, Norsko, Portugalsko se aktivně připravují na to, že někoho přijmou mezi pondělím a středou a Česká republika od nás, žádný takový hlas nezní. Takže si myslím, že v této celkové atmosféře je to rozhodnutí pochopitelné.“

Na dotaz redaktora, jaký dopad bude mít tato událost na veřejné mínění u nás, Rozumek důrazně odpověděl, že veřejnosti je třeba pořád dokola vysvětlovat, kdo je to uprchlík, proč odchází, že to není ekonomický migrant a potom by se to veřejné mínění zlepšilo.

„Takže nechce to strašit z Hradu a dělat průzkumy, kde se pouze položí otázka ANO – NE, ale dávat strukturované odpovědi, strukturované otázky ve veřejných výzkumech. A jsem přesvědčen, že česká veřejnost vůbec není tak xenofobní, jak se zdá.“

A závěr?

Podle člověka, který stojí v čele Organizace pro pomoc uprchlíkům za promyšlený odchod ekonomických migrantů, iráckých křesťanů může český prezident a skutečnost, že jeho vyhlášení Iráčany vyděsilo a přinutilo na volání příbuzných z Německa utéci tam, kde se ozývá vstřícný německý hlas.

My jako česká veřejnost na jejich odchodu neseme také podíl, protože za každým vidíme ekonomického migranta a potřebujeme to tudíž pořád dokola vysvětlovat, protože přece nejsme tak xenofobní, jak se zdá.

Docela se divím, že vůbec v tak xenofobní zemi, jako je Česká republika, ještě ředitel Organizace pro pomoc uprchlíkům, zůstává. Neměl by emigrovat do sousedních zemí, kde zažívají vážné problémy s běženci každodenně a kde by jeho práce našla naplnění a smysl?

Dost možná že by měl tenhle pán víc vážit význam svých slov, neb se říká: „Koho chleba jíš, toho píseň zpívej.“

To proto, že dr. Rozumek, sebejistý úředník, sedící na teplé židli, který nás veřejně tak kriticky zhodnotil a odsoudil, je zcela jistě velmi dobře zaplacen z kapes, nás českých daňových poplatníků, podle něj většinových xenofobů.

O to víc jsou jeho vyjádření o našem státu a jeho občanech drzá, nevhodná a zavádějící!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…