Experti na integraci kritizují vrcholné politiky zemí za výroky o uprchlících

05.08.2016 20:05

Vicepremiér a ministr financí Andej Babiš minulý týden zveřejnil svůj názor, že by Česko nemělo přijmout ani jediného uprchlíka, protože neexistuje způsob, jak by se mohl začlenit do naší společnosti, ministr vnitra Milan Chovanec následně navrhl zpřísnit ochranu hranic s Německem. Podobné názory vyslovil tento týden i prezident Zeman, který se domnívá, že byť jediný migrant by představoval ohrožení pro Českou bezpečnost.

Experti na integraci kritizují vrcholné politiky zemí za výroky o uprchlících
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Švýcarský byznysman Emmanuel Ziehli, který se stará o rádio pro uprchlíky

Organizace pro pomoc uprchlíkůM (OPU) a Sdružení pro integraci a migraci (SIMI) jsou znepokojené odmítavými postoji vrcholných politiků naši země vůči přijímání uprchlíků a migrantů obecně. Považujeme je za zbrklé a populistické reakce na současnou situaci v Evropě v období začínajících kampaní před regionálními volbami, které nezohledňují fakta a zkušeností z minulosti které ukazují opak jejich názorů.  

Magda Faltová, ředitelka Sdružení pro integraci a migraci (SIMI), které je členskou organizaci Konsorcia, k tomu podotýká:  „Ke konci roku 2015 žilo v ČR celkem 3644 osob s udělenou mezinárodní ochranou. Drtivá většina z nich se velmi dobře integrovala, z řady z nich stali úspěšní čeští občané. Slova Babiše o neschopnosti uprchlíků se integrovat jsou tak nepravdivá a nebezpečná, společnost dále rozdělují a zřejmě mají za cíl odvést pozornost od kauz typu Čapího hnízda nebo odchodu poslankyně Zelienkové z hnutí ANO.“

Obě organizace mají více než dvacetileté zkušeností s integrací cizinců, a to včetně azylantů, a mohou tak  potvrdit, že Česká republika je schopná úspěšně integrovat stovky nově příchozích azylantů  ročně. Tuto zkušenost máme už z období válek na Balkáně nebo v Čečensku, kdy v České republice žádalo o azyl mnoho tisíc lidí ročně. Drtivá většina  azylantů z té doby je dnes úspěšně začleněná do české společnosti.

Rozhodnutí nepřijímat žádné uprchlíky by navíc představovalo krok proti několika mezinárodním konvencím a závazkům, stejně jako proti české ústavě a zákonům. Ředitel zakládající organizaci Konsorcia, Organizace pro pomoc uprchlíkům (OPU), Martin Rozumek poznamenává k výrokům Andreje Babiše: „Místopředseda vlády ČR dodnes nepochopil, že na azyl má pronásledovaná osoba právní nárok vyplývající z Ženevské úmluvy, Listiny základních práv a na základě českého zákona o azylu. Evropská Úmluva o ochraně lidských práv a základních svobod se soudem ve Štrasburku nás navíc zavazuje nevrátit uprchlíka nikam, kde mu hrozí nebezpečí“.  

Ministr vnitra Milan Chovanec minulý týden řekl, že hodlá zpřísnit ochranu hranic s Německem, abychom předešli přílivu odmítnutých žadatelů o azyl.

Tímto výrokem ministr Chovanec vytváří dojem, že do Česka by mohlo neřízeným způsobem přijít tisíce uprchlíků. Ve skutečnosti loňský rok ukázal opak. Přesto, že mnoho stovek cizinců bylo zadrženo na českých hranicích během letních a pozimních měsíců roku 2015, pouze 196 lidi ze Sýrie, Afghánistánu a Iráku požádalo o mezinárodní ochranu v ČR v minulém roce (153 osob z těchto zemí ochranu získalo). V červnu letošního roku o ochranu požádalo 5 lidi ze Sýrie a 1 osoba z Iráku.

Nic nenaznačuje nečekaný a nezvladatelný přiliv uprchlíků do Česka v nejbližší budoucnosti. Na základě zkušeností našich členských organizací věříme, že Správa uprchlických zařízení a Odbor azylové a migrační politiky Ministerstva vnitra ČR jsou schopné zvládnout jak přijetí nových žádosti o azyl tak i situaci žadatelů o azyl, kteří ochranu v České republice nezískají.

Konsorcium také zneklidňuje vyjádření Prezidenta republiky Miloše Zemana z 2. srpna, ve kterém odmítá přijímání jakýchkoliv migrantů obecně, z důvodu potenciálního formování „podhoubí“ násilí. „Považujeme to za neuctivý postoj vůči migrantům již žijícím v Česku, pocházejícím primárně ze Slovenska, Ukrajiny a Vietnamu, kteří v drtivé většině případů zde pracují nebo studují a vedou spořádaný život,“ vysvětluje stanovisko členských neziskových organizací koordinátorka Konsorcia, Masha Volynsky.

Za posledních dvacet let se v naší praxi jednoznačně prokázalo, že migranti jsou primárně přínosem pro českou společnost, ne zátěží. Pracují v průmyslu, ve stavebnictví, ve službách, jako pečovatelé a doktoři a zásadním způsobem podporují českou ekonomiku a společnost.

OPU a SIMI věří v řízenou ale demokratickou a etickou migrační politiku, která by měla přispívat k české ekonomice a společností, a to s ohledem na její dlouhodobý rozvoj a také morální zdraví. Vyzýváme proto politiky k tomu, aby vedli o migraci srozumitelnou debatu podloženou fakty a využili svoje postavení k uklidnění společnosti spíše než k získání snadných politických bodů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…