Filip Andler: AUKUS – nástroj proti údajné čínské expanzi?

27.09.2021 9:01 | Komentář

Nová vojenská aliance mezi USA, Austrálií a Velkou Británií (AUKUS) poprvé poskytne Austrálii ponorky, poháněné jadernou energií. Přestože pakt není oficiálně zaměřen proti jiné zemi, jeho cílem je zbrzdit rostoucí vliv Číny v jižním Pacifiku. V éře studené války existoval pakt ANZUS sdružující Austrálii, Nový Zéland a USA, který vznikl v roce 1951 a fungoval jako obdoba NATO v asijsko-pacifickém regionu. AUKUS tak lze chápat jako navazující projekt.

Filip Andler: AUKUS – nástroj proti údajné čínské expanzi?
Foto: pixabay.com
Popisek: Jaderný konflikt - ilustrační foto

Přestože se mnoho politiků domnívá, že zastrašování je jediným způsobem, jak chránit zájmy Západu, tato strategie přináší značná rizika. AUKUS je přímou reakcí na nedávné úsilí ČLR modernizovat a rozšířit její jaderné kapacity. Západní demokracie jsou také znepokojeny rostoucím zájmem Pekingu o sporné oblasti v Jihočínském moři. Provozují tak klasickou imperiální politiku a vměšují se do oblasti, kde nemají co pohledávat. Chtějí si zde udržet velmocenský vliv a vzdorovat vlivu čínskému. Mnozí analytici mezinárodních vztahů se však domnívají, že Západ by měl ČLR spíše zapojit do diplomacie než směřovat ke konfrontaci.

Premisa, že dvě země s jadernými zbraněmi by na sebe nikdy nezaútočily ze strachu ze vzájemného zničení, vychází z nebezpečné víry, že lidé jednají racionálně. Tento předpoklad ignoruje fakt, že se lidé často rozhodují na základě emocionálních reakcí, nikoli na základě racionálních argumentů. Karibská krize v roce 1962 je toho příkladem. Přestože je obranná reakce na čínskou jadernou expanzi z hlediska Západu pochopitelná, hrozí, že vytvoří tzv. „bezpečnostní dilema“. To je situace, kdy jedna strana v obavách o svou bezpečnost zlepšuje své vojenské schopnosti a namísto řešení bezpečnostních problémů eskaluje konflikt s jinými stranami a vytváří výsledek, kterému se všichni snažili vyhnout.

Ačkoliv je AUKUS jasným pokusem odradit Čínu od další expanze, bude mít pravděpodobně opačný účinek. V reakci na vnímanou hrozbu anglofonních spojenců Čína s větší pravděpodobností vyvine další úsilí ke zlepšení svých vojenských schopností. To by mohlo vést k situaci velmi podobné americko-sovětským závodům ve zbrojení během studené války. Během administrativy bývalého prezidenta Donalda Trumpa, místo aby Washington zahájil dialog s Pekingem ohledně jeho diskutabilních ekonomických praktik, zavedl cla na čínský dovoz, což vedlo k obchodní válce, která pokračuje dodnes.

Anketa

Byla Angela Merkelová přínosem pro Evropu?

12%
81%
hlasovalo: 18985 lidí

Pokud strategie jaderného odstrašení obnáší tolik rizik, proč je Spojené království zapojeno do AUKUS? USA mohou poskytnout Austrálii veškerou technologii a logistickou podporu v potřebách vývoje jaderných ponorek i bez Británie. Londýn však převzal vedení při realizaci tohoto partnerství, přestože bude přispívat mnohem méně než Washington. Post-brexitová Británie má totiž zájem znovu se etablovat jako globální hráč a rovněž se snaží zlepšit svůj vztah s USA pokažený urychleným stažením amerických vojsk z Afghánistánu minulý měsíc. AUKUS je příležitostí pro vládu Spojeného království přesvědčit svět, že Británie EU nepotřebuje a že může být klíčovým hráčem na mezinárodní scéně.

Zatímco se ČLR obává, že Západ představuje hrozbu pro její domácí politický režim, Západ má strach, že expanzivní Čína bude v příštích letech agresivnější. Nedostatek trvalých diplomatických styků s Pekingem však znamená, že političtí činitelé pravděpodobně nebudou vzájemně chápat své jednání. Cesta dialogu je tak mnohem účinnější než ukazování svalů a chrastění zbraněmi.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…